GLEM PILOTFRUE OG KOMIKERFRUE; DET ER FENGSELSFRUEN SOM GJELDER NÅ (CBC / NETFLIX)
Det ser ut til at kammerpiker og tjenestemenn virkelig er årets store TV-trend.
Sarah Gadon-dramaet Alias Grace har utvilsomt vært en av høstens største snakkiser over dammen, men det norske folket fikk kjipt nok ikke sett snurten av serien før i forrige uke.
Historien om tjenestepiken Grace Marks (Gadon), som sammen med gårdsgutten James (Kerr Logan) ble dømt for dobbelmord i Canada på 1840-tallet, er på knappe seks episoder men er allikevel så grandios at den like gjerne kunne blitt strukket ut til en fullverdig TV-sesong.
Samtidig så er en av dens sterkeste sider at den er nettopp det; kort og tettpakket med drama.
Saken fortsetter under
SARAH GADON BÅDE MÅLBINDER OG SKREMMER VETTET AV OSS I HOVEDROLLEN SOM DRAPSDØMTE GRACE (CBC / NETFLIX)
Utover de seks kapitlene får notoriske Grace besøk i fengsel av legen / psykologen Simon Jordan (Kingsman-seriens Edward Holcroft), som skal vurdere hennes mentale tilstand. Han overtaler henne til å fortelle ham historien om hvordan hennes arbeidsgiver og husets husholderske ble myrdet i et forsøk på å frikjenne henne.
Det store spørsmålet er om Grace er skyldig, eller om det faktisk var gårdsgutten James, som sterkt understreker at det er Grace med hennes kvinnelige evner som har fristet ham til å begå mordene.
Med akkurat dette i tankene, så kan man jo tenke at det er skjebnen som har sendt Alias Grace ut i et post-#MeToo-TV-marked.
Alias Grace stiller med en særdeles dyktig skuespillerstab, med A Royal Night Out-stjernen Sarah Gadon i spissen. Hun imponerer stort i rollen som den til tider ustabile Grace, og gjør at publikum i like stor grad tror på hennes uskyld som de frykter hva hun egentlig er i stand til.
Saken fortsetter under
ANNA PAQUIN (TRUE BLOOD) BRILJERER SOM KOSELIG SLANGE / HUSHOLDERSKE (CBC / NETFLIX)
Men resten av casten må heller ikke undervurderes; True Bloods Anna Paquin gjør en fabelaktig rolle som den snart-avdøde Nancy Montgomery, og Holcroft bidrar også sterkt som den betatte psykologen som desperat prøver å lure ut informasjon fra Grace.
Serien starter litt vel skarpt; mye klipping mellom scener på mentalsykehus og fengsel hvor skingrende skrik blir fulgt opp med nye og mer intense skrik kan virke frastøtende for mange som bare kom for litt god 1800-talls drama (les: undertegnede). Dette roer seg heldigvis raskt, og serien finner kjapt et komfortabelt tempo og fotfeste.
For de som holder seg litt oppdaterte på TV, så trekkes det nok umiddelbare paralleller til en annen av årets hitserier; HBOs The Handmaid’s Tale. Kammerpike-status, sterke kvinnelige hovedkarakter og det anspente forhold mellom husets herskere og arbeidere – seriene skilles knapt av Handmaid’s dystopiske trekk.
Dette er selvsagt ingen tilfeldighet; begge seriene er nemlig basert på verk av den Booker-vinnende forfatteren Margaret Atwood. Grace-romanen er forøvrig basert på den sanne historien om den ekte hushjelpen Grace Marks, født i (ca) 1828.
Saken fortsetter under
HVORDAN GIR MAN EN OBJEKTIV EVALUERING AV EN DAME MAN BLIR PERSONLIG INTERESSERT I? (CBC / NETFLIX)
Manusforfatter Sarah Polley gjør en storartet jobb med å bearbeide Atwoods roman og å overføre den til TV-formatet. Språket flyter nydelig og er svært troverdig for 1840-talls Irland. (I hvert fall for en nordmann i 2017.) Dette kommer selvsagt med sine nedturer, i og med at halvgod Netflix-teksting fører til at man gjerne må spole tilbake for å få med seg hva som egentlig ble sagt.
CBC-serien, som her til lands sneaky nok har blitt merket med det tilsynelatende løse begrepet «Netflix Original», byr på en svært fengende historie, pakket inn i delikate fem timer som går unna på null tid.
Alias Grace anbefales alle med en forsmak for kvinne-sentrert drama, den viktorianske tiden og som ikke har et problem med å sluke fem-seks ganger 45 minutter på en kveld.
Terningkast 5.
Netflix strømmer alle episodene av Alias Grace.
Se trailer: