Hopp til hovedinnhold
13 SESONGER MED KATASTROFER OG MEREDITH GREY (ELLEN POMPEO) STÅR FORTSATT. ER HUN UDØDELIG? (ABC / TV 2)

De fem mest dramatiske Grey’s Anatomy-katastrofene

13 SESONGER MED KATASTROFER OG MEREDITH GREY (ELLEN POMPEO) STÅR FORTSATT. ER HUN UDØDELIG? (ABC / TV 2)

Denne saken inneholder naturligvis en god del spoilere fra de forrige 13 sesongene av Grey’s Anatomy. 
Kast skalpellen og på med partyhatten – vi har et jubileum å feire! 
Tirsdag kveld sender nemlig TV 2 episode nummer 300 av alles favoritt-sykehusdrama, Grey’s Anatomy. Jubileumsepisoden har fått den passende tittelen «Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story» etter Hamilton-låten, og er en hyllest til seriens røtter. 
Den mimrer om George, Izzie, Cristina og alle de andre kirurgene som har forlatt sykehuset i løpet av de siste 13 sesongene. Med tanke på at de fleste av Grey’s-karakterene gikk bort og ikke bare ut, kan man vel praktisk talt kalle det en svært nødvendig minnestund for TV-favorittene våre. 


Fun fact: Om man ser bort fra såpeoperaer, er George Clooney-gjestede ER verdens lengst levende primetime medisindrama med 331 episoder. Grey’s overtar rekorden neste år dersom ABC bestiller en nye episoder til høsten, noe som er svært, svært sannsynlig. 
Fun fact #2: 300 episoder ala 40-minutter betyr at hele serien tar ca. 200 timer / 8,3 døgn å se gjennom. Kos deg! 
Etter nesten 13 år på skjermen har Grey’s blitt nærmest beryktet for seriens tendens til å bevege seg over i det overdramatiske. I anledning ukens jubileum har vi derfor mimret litt for å finne frem til de fem mest dramatiske katastrofene vi har sett finne sted ved Grey Sloan Memorial Hospital. 
Her er de fem mest dramatiske katastrofene i Grey’s Anatomy: 
#5: Brannen (Sesong 13, episoder 21/22 «True Colors» og «Ring of Fire»). 
Etter Grey’s-standarden er en brann kanskje en litt alminnelig katastrofe, men her tok manusforfatterne en enkel idé og spant gull av høy. 
Når det viser seg at en av pasientene ved sykehuset er en voldtektsforbryter, beordrer Chief Bailey at sykehuset går inn i lockdown-modus. Fyren er desperat for å komme seg ut, så han tar gisler og prøver desperat å komme seg ut ved å starte en brann som tvinger opp branndørene. 
Tanken bak finalen var at skuespiller Jerrika Hinton, alias Dr Stephanie Edwards, fikk jobb på et annet show og ønsket å forlate serien. Hva er da en bedre avskjed enn å la Stephanie bli dagens helt ved å sette fyr på voldtektsforbryteren / gisseltakeren? Hun fikk til og med overleve dramaet, og til Grey’s å være er det en svært så gyllen fallskjerm.  

 
#4: George og Izzie ligger for døden (Sesong 5, episode 24 «Now or Never») 
Hva er verre enn å avslutte en sesong med at en hovedkarakter svever mellom liv og død? At to hovedkarakterer svever mellom liv og død, selvsagt! 
I forkant av finalen var det kjent at publikumsfavorittene T.R. Knight (George O’Malley) og Katherine Heigl (Izzie Stevens) begge var misfornøyde med kontraktene sine og muligens skulle forlate serien. Nervepirrende føles som et litt for svakt uttrykk for hvordan stemningen da blir når episoden kutter mens både kreftsyke Izzie holder på å dø og det viser seg at den ukjente pasienten som har blitt påkjørt er George. 
Noen burde ha kastet Emmy-priser på dem for scenen under. Sangvalget, oppbyggingen, avsløringen – alt klaffer perfekt. Herre-gud.  
#3: Bomben inni pasienten (Sesong 2, episode 16/17, «It’s the End of the World» og «As We Know It») 
Seriens aller første katastrofe fant sted direkte etter Superbowl 2006 og er logisk nok seriens mest sette episode noensinne. Episoden(e) involverte en pasient med udetonert sprengstoff på innsiden etter at han ble skutt av kameraten med en hjemmelaget bazooka (idé til nytt DIY-prosjekt på Pinterest?). 
Dette finner selvsagt ikke kirurgene ut før de står med bomben i hendene på operasjonssalen, rett over sykehusets oksygentilførsel, slik at hele sulamitten kan gå i luften. Meredith må selvsagt også melde seg frivillig til å dra ut bomben. Og I rommet ved siden av er selvsagt Derek og opererer på mannen til Bailey, som selvsagt holder på å føde i etasjen under. Selvsagt. 
Overdramatisering eksisterte ikke før denne episoden. 
 
#2: Skyteepisoden (Sesong 6, episode 23/24, «Sanctuary» og «Death and All His Friends»)
Denne dobbeltepisoden har seriens beste IMDB-score noensinne på drøye 9,7/10, og det er ikke uten grunn. 
USA er et land som har slitt lenge med masseskytinger (tall for 2017 viser at en finner sted nesten hver eneste dag), og dette var tanken da serieskaper Shonda Rhimes i 2010 skrev seriens sjette sesongfinale. Det hele hadde altså litt mer politisk i baktankene enn da Hotel Cæsar gjorde samme opplegget fire år tidligere. 
Episoden tar for seg Gary Clark, en sørgende enkemann som ankommer sykehuset med pistol for å ta hevn på kirurgene som «drepte» konen hans. Og Meredith går foran pistolen og ber om å bli skutt. Selvsagt. 
Gåsehud inntreffer ved første skudd: 
 
#1: Meredith blir overfalt av en pasient (Sesong 12, episode 9, «The Sound of Silence»)
Grey’s har alltid først og fremst satt karakterer i sentrum. Fokuset har alltid vært på personer fremfor situasjoner, og dramaet kommer fra mennesker man lærer å elske tross deres feil og skavanker. 
Det er dermed bare logisk at seriens aller dramatiske og desidert sterkeste episode er den hvor Meredith, showets sentrum og hjerte helt fra starten av, blir overfalt og mørbanket herfra til evigheten.

Å se en karakter som vi har kjent i et helt tiår bli ødelagt fysisk, før hun må gjennomgå psykiske traumer i rehabiliteringen er helt forferdelig. Smerten kjennes ekte ut og det hele føles omtrent personlig, nesten som om noen har tatt en av våre ekte bekjente og gir oss billetter til første rad for å se dem knuses. En 40-minutters skrekkfilm som sender oss inn i et emosjonelt helvete. 

For dedikerte til fiktive karakterer, vi? Aldri. 
Samarbeidet mellom stjerneregissør Denzel Washington (!) og Ellen Pompeo (Meredith) er et grusomt mesterverk av, og må regnes som en av de mørkeste timene i TV-historien. 

Grey’s Anatomy sendes på TV 2 hver tirsdag klokken 21:40. Jubileumsepisoden går på TV denne uken, men er tilgjengelig allerede nå via Sumo.
Sjekk kul teaser for jubileumet med et sekund fra hver eneste episode: 
 

BONUS: Ikke glem middagsselskapet fra helvete da Callies nye kjæreste viser seg å være legen som «drepte» McDreamy. 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer