Hopp til hovedinnhold
Star Wars Dawn of the Jedi 2025 Daisy Ridley Mark Hamill 730no
Daisy Ridley og Mark Hamill i Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (Lucasfilm/Disney)

Dawn of the Jedi og to Star Wars-filmer til

Dawn of the Jedi er en av tre nye Star Wars-filmer.

Det er fire år siden den forrige Star Wars-filmen; J. J. Abrams’ The Rise of Skywalker. I etterkant har det være stille rundt de fremtidige planene for filmene, med mye kluss i kulissene. Neppe slik Disney tenkte da de kjøpte Lucasfilm, selv om de i mellomtiden har sikret seg Star Wars-serier til Disney+.

Nå begynner det dog å skje noe på filmfronten. Under fredagens Star Wars Celebration 2023 i London annonserer Lucasfilm-presidenten Kathleen Kennedy at det har gitt grønt lys til tre nye filmer.

Trilogien strekker seg over en tidsperiode på 5000 år i galaksen langt, langt unna.

Den ene filmen har arbeidstittelen Dawn of the Jedi, med desember 2025 som planlagt premiereperiode.

Regissøren er tungvekteren James Mangold, som har vunnet Oscar-for Girl Interrupted, Walk the Line og Ford v Ferrari. Han var med på scenen og beskriver filmen som «et bibelsk epos» som følger den første Jedi-en som virkelig utnytter kraften.

– Da jeg først begynte å snakke med Kathleen om å gjøre en av disse filmene, var det som gikk opp for meg å tenke på hva slags filmsjanger for Star Wars som jeg ønsket å gjøre, sier James Mangold.

– Og jeg tenkte på et bibelsk epos, som The Ten Commandments om kraftens begynnelse. Hvor kom kraften fra, når oppdaget vi den, når lærte vi å bruke den?

Den andre filmen beskrives som en «klimaktisk» begivenhet som utgjør en crossover for TV-seriene The Mandalorian, The Book of Boba Fett og kommende Ahsoka. Regien er ved Dave Filoni, som har regissert episoder av alle de tre seriene.

 

I tillegg annonserer Lucasfilm-presidenten at Daisy Ridley vender tilbake som Rey Palpatine

The Force Awakens ble hun introdusert som en fattig skraphandler. Denne filmen, som finner sted etter The Rise of Skywalker, skal vise at Rey etablerer en ny Jedi-orden.

dawn of the jedi star-wars-episode-ix-first-teaser

Daisy Ridley som Rey Palpatine (Lucasfilm/Disney)

Sharmeen Obaid-Chinoy er regissør. Hun vant Oscar for dokumentaren Saving Face og har regissert episoder av Ms. Marvel; den syvende TV-serien i Marvel Cinematic Universe.

– Jeg har alltid vært tiltrukket av heltens reise og det faktum at verden trenger mange flere helter, sier regissøren fra Star Wars Celebration-scenen.

Daisy Ridley møtes med jubel når hun kommer ut på scenen.

– Hjertet mitt dunker. Jeg er veldig begeistret for å fortsette denne reisen, forteller briten.

Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Thor: Love and Thunder, Jojo Rabbit), som regisserte finalen til The Mandalorian sesong 1, er allerede bekreftet som regissør av en kommende Star Wars-film. Trolig med seg selv i en av rollene. Manuset skriver nyzealanderen med Krysty Wilson-Cairns; Oscar-nominert for krigsfilmen 1917.

Rosario Dawson var også på plass for å vise frem traileren til sin Star Wars-serie Ahsoka.

Rosario Dawson som Ahsoka (Disney+)

Rosario Dawson som Ahsoka (Disney+)

Disney+ kaller det en miniserie. Men som med de fleste miniserier, kan de bli til en vanlig serie hvis sesong 1 er populær nok.

Rosario Dawson krysser fingrene for Ahsoka sesong 2.

– Hvis den gjør det bra, får vi kanskje en ny sesong. Det er opp til dere. Jeg er klar hvis dere er, sier Rosario, som gjentar The Mandalorian-rollen sin som Ahsoka Tano.

Den intense snutten har med Star Wars: Rebels-karakterer som Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo), Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead), Chopper og selveste Mon Mothma. Samt et glimt av Grand Admiral Thrawn.


Se også: Hva skjer med Star Wars fremover?

Les mer