Hopp til hovedinnhold
Manizah skulle stille i Eurovision Song Contest med Russian Woman (ESC) Мани́жа Дале́ровна Санги́н
Fjorårets artist Manizah alias Мани́жа Дале́ровна Санги́н fra Eurovision Song Contest (ESC)

Eurovison Song Contest kaster ut Russland

Eurovison Song Contest tar en 180 og bannlyser Russland.

Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Torino i Italia i mai blir uten Russland grunnet det militære angrepet på Ukraina.

I kveld annonserer European Broadcasting Union (EBU) at «ingen russiske artister vil delta i årets Eurovison Song Contest» ifølge Variety.

Årets russiske ESC-artist har ennå ikke blitt kåret.

Her fremfører Manizha det russiske bidraget «Russian Woman» fra 2021.

Norge er et av de ni landene som i forkant har protestert mot Russlands deltakelse.

Les pressemeldingen fra den europeiske kringkastningsunionen om Russland og utstengelsen fra Eurovison Song Contest nedenfor.

«European Broadcasting Union (EBU) kunngjør at ingen russiske artister vil delta i årets Eurovision Song Contest. EBUs hovedstyre tok avgjørelsen etter en anbefaling tidligere i dag fra Eurovision Song Contests styrende organ, Reference Group, basert på reglene for arrangementet og verdiene til EBU. Gruppens anbefaling støttes også av EBUs TV-komité.»

«Avgjørelsen reflekterer bekymring for at, i lys av den helt spesielle krisen i Ukraina, vil inkludering av et russisk bidrag i årets konkurranse vil gi [ESC] vanry. Før EBU tok denne beslutningen, tok EBU tid til å konsultere bredt blant medlemmene.»

«EBU er en upolitisk medlemsorganisasjon av kringkastere som er forpliktet til å opprettholde verdiene til offentlig tjeneste. Vi er fortsatt dedikert til å beskytte verdiene til en kulturell konkurranse som fremmer internasjonal utveksling og forståelse, bringer publikum sammen, feirer mangfold gjennom musikk og forener Europa på én scene.»

Russland har ennå ikke offentlig kommentert avgjørelsen.

Russiske Manizha er i likhet med de fleste russere en stor motstander av det militære angrepet på Ukraina.

«Dette er morgenen hvor du angrer på at du våknet. Du vet ikke hvor du skal gå, hvem du skal hjelpe. Jeg sitter på hjørnet av sengen og gråter», skriver hun på Instagram i et innlegg postet torsdag morgen.

«Jeg gråter fordi dette ikke er mitt valg. Den nåværende aggresjonen er mot min vilje, mot min families vilje, jeg tror at det er mot viljen til vårt folk. Det er ukrainere i familien min også. Min svigerdatter er fra Ukraina. Min fremtidige ektemann er halvt ukrainsk. Mine nære venner er ukrainere. Russland og Ukraina er ikke bare to land. Vi er pårørende. Enhver krig mellom oss er brodermorder. Men vi må alle være veldig forsiktige akkurat nå. Ikke gi etter for panikk og informasjonsmanipulasjon. Nå kan ethvert feil trekk eller ord være dødelig.»

Manizha delte dette i sin Instagram Stories:

Manizah instagram eurovision song contest russia ukraine melodi grand prix russian

(Instagram/russia.reality)

Moskva-artisten (født i 91) slo gjennom som barnestjerne. Hun er i dag ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger, og har vært forkjemper for kroppspositivitet via emneknaggen #TheTraumaOfBeauty.

– Dette er en sang om transformasjonen av en kvinnes selvbevissthet de siste århundrene i Russland, sier Manizha i pressemeldingen i forbindelse med slippet av «Russian Woman» i 2021.

Artisten forteller at hun skrev den på kvinnedagen.

– En russisk kvinne har gått en utrolig vei fra en bondehytte til retten til å velge og stille til valg – en av de første i verdenen – fra fabrikkverksteder til romflyvninger. Hun har aldri vært redd for å stå opp mot stereotypier og for å ta ansvar. Dette er inspirasjonskilden til sangen. Ved en tilfeldighet skrev jeg den 8. mars 2020 mens jeg var på turné.

Det er lett å bli kansellert av myndighetene i Russland. TV-stjernen Ivan Urgant, som har talk-show på statlige Kanal 1, kritiserte angrepet på Ukrania ved å skrive «nei til krig» på Instagram. I dag ble TV-showet hans bokstavelig kansellert.

Les også: 90210-stjernens dikt til Putin blir møtt med blandet respons: For å si det mildt

Les mer