Hopp til hovedinnhold
SHARMARKE ALI OMAR ALIAS JAMAIKA (FORCE ONE MUSIC)

Danske Jamaika har sonet halve livet – vi besøkte stjernen i fengsel

SHARMARKE ALI OMAR ALIAS JAMAIKA (FORCE ONE MUSIC)

Selv om 21 år gamle Jamaika fra Vejle, et par timer utenfor København, har vært inn og ut av institusjoner halve livet sitt (og til tross for danske tekster), har sangeren millioner av streams.  


Sjekk ut hans sørgelige, men akk så vakre smash «Blodskudt» nedenfor.

– Ja, jeg er efterlyst men jeg kan ikke bare lade ham blive her nu / for hvis jeg gør, ved jeg også, at han bliver massakreret nu / men fuck det, det er brormand, så jeg har hænderne i vejret nu

730 besøkte Jamaika i fengsel i Danmark noen dager før han slapp ut på prøve. La oss få ham til Norge asap.

Hva er historien bak navnet Jamaika?


– Historien er egentlig ikke noen historie… Jeg har et somalisk navn som for noen er vanskelig å uttale; 
Sharmarke, som betyr «han som ikke ser problemer».  Men da folk skulle refere til meg, sa de alltid Jamaika, Jamaika… Det navnet ble bare hengende.

Du klarer å ha en musikkarriere samtidig som du sitter fengslet?


– Vel, det er det det er… Så lenge min musikkarriere kjører på, er jeg takknemlig. Det er vanskelig å bryte en sirkel man er vant til; hvis man har vært kriminell hele livet… Men jeg er fast bestemt på at det skal skje når jeg kommer ut. Jeg kjemper for å få prøveløslatelse.


Som kjent artist har du blitt en offentlig figur, med mange unge mennesker som ser opp til deg. Har du et budskap til dem?


– Hvis jeg var dem, på deres alder, så hadde jeg holdt meg borte fra kriminalitet. Det er mitt budskap. Og så bør man tenke utenfor boksen, og ikke gi opp når noe virker håpløst. Ting løser seg til slutt. Hold gnisten oppe og hold ut.

Hvordan er det for danske artister med en annen kulturell bakgrunn, som kanskje har vokst opp i vanskelige kår, å slå gjennom i den danske musikkbransjen? Det virker som flere av dem nå begynner å få et gjennombrudd?


– Det har aldri vært lett å slå gjennom, men det var en periode da det var veldig vanskelig å komme opp i den danske musikkbransjen. Ikke bare for artister med bakgrunn fra andre kulturer. Men personlig mener jeg – og jeg sier det som jeg ser det… For mange av dem som prøver har ikke skikkelig talent. Jeg skal ikke nevne navn, men jeg respekterer folk som har talent. Det er alt jeg vil si.

Vi har mange eksempler på danske artister som slår gjennom med en låt eller to, men etter en kort periode er det slutt. Hvorfor tror du dette er vanlig?


– Akkurat! I mitt tilfelle har jeg hatt et helt annet liv samtidig som livet som artist, med en fot i hver leir. Det er sikkert mange grunner til at artister forsvinner fort, jeg vet ikke hvorfor. Jeg hører masse ting fra noen folk, og så forsvinner de helt. Spør du meg så er det dem med mest talent som klarer å fortsette.

Hvilke artister inspirerte deg til å bli artist?


– Det er mye forskjellig, jeg har bred smak. Jeg kan lytte til Johnny Cash, som jeg liker musikalsk sett. Når det kommer til hip-hop så var det 2Pac, Biggie og Nas.


Hvor gammel var du da du skrev din første sang?


– 12. Vanligvis skriver jeg ikke, jeg lager teksten i holdet. Jeg var dårlig til å stave, men jeg husker at faren min hjalp meg å skrive ned min første tekst.


Apropos faren din… Jeg har selv somalisk bakgrunn, så jeg vet hva mange somaliere hører når de sier til foreldrene sine at de vil bli musikere…


– Hahaha! Ja… Men tilfeldigvis er faren min musiker. Han synger ikke selv, men skriver sangtekster og selger dem.Dette intervjuet er for Norge. Er det noe du vil si til dine norske fans? 

 


– Hva kan jeg si… Jeg elsker dem. Jeg er glad for at de følger med og jeg er glad for at de liker musikken min. Jeg er veldig glad for at musikken min når ut til Norge.


Kan du tipse Norge om en dansk artist?


– De bør sjekke ut Ung Cezar!

Hvordan var oppveksten din og livet inn og ut av «systemet»?


– Det er ikke mye i livet mitt som jeg angrer på. Det har gjort meg til mannen jeg er og det har gitt meg erfaringer som gjør at folk vil lytte til det jeg snakker om. Jeg både elsker og hater oppveksten min i «ghettoen». Jeg ville vekk, samtidig som jeg elsket samholdet og kjærligheten man får til hjemstedet sitt. Men jeg vokste også opp i systemet; innelåst på ungdomsinstitusjoner. Nå har jeg til sammen sittet i 9 år, så nå skal det bli slutt på dette for meg.


Hva har motivert deg gjennom disse 9 årene?

– Jeg skriver masse tekster, trener og leser bøker.


Er det noen artister du nå planlegger å jobbe med?

– Jeg har har hatt mange bra samtaler med Cherrie, en dyktig somalisk jente fra Sverige, så forhåpentligvis skal vi samarbeide. Jeg kjenner ikke til mange norske artister, men bra kvinnelige artister fra Norge; ta gjerne kontakt! Jeg trenger noen av dere til albumet mitt.


Jamaika ble intervjuet av Samira KwaShangase.
 
Video fra da Jamaika slapp ut på prøve – i 12 timer – etter besøket vårt:
 
Les mer