Dansk djevel forvirrer Cannes

18. mai 2009 kl. 00:00
REGISSØR LARS VON TRIER (NORDISK FILMDISTRIBUSJON AS)
– Jeg tror ikke kvinner og kvinnelig seksualitet er ondt, men jeg synes den er skremmende, sier Lars von Trier i presseskrivet som følger Antichrist.

Men da den danske kjendisregissørens skrekkfilm ble vist i Cannes på søndag, ble ikke alle journalistene like redde. Ifølge Reuters lo flere under viktige scener, mens mange buet under rulleteksten.

Heldigvis for Trier ble Antichrist også møtt med applaus, og de fleste festivaldeltakerne skal allerede ha dannet seg en mening om den til tider ekstremt voldelige filmen, som blant annet viser lemlesting av kjønnsorganger og detaljert sex.

I gyseren, inspirert av filosofen Friedrich Nietzsches bok med samme navn, spiller Willem Dafoe og fransk-britiske Charlotte Gainsbourg et ektepar som drar til sin skogshytte for å sørge over sitt barns død, noe som blir til et helvete.

Kanskje – som tittelen indikerer – bokstavelig talt.

På pressekonferansen etter premieren, fortalte den 53 år gamle københavneren, som fikk filmen finansiert via selskaper i seks land, at prosjektet var en måte for ham å komme ut av en dyp depressjon.


Regissøren ønsket ikke å forklare Antichrist, men beskrev den som «en veldig mørk drøm om skyldfølelse og sex», ifølge AP via WTOP.

– Jeg synes ikke jeg trenger å rettferdiggjøre den, begynte Trier.

– Jo, det gjør du, sa den irriterte, britiske journalisten som stilte spørsmålet.

– Dette er Cannes-filmfestivalen, og du tok med filmen hit, og du må forklare hvorfor du laget den.

Trier sa nei og mente pressen er invitert som hans gjester.

– Jeg jobber for meg selv og jeg gjør denne lille filmen som jeg nå er ganske glad i. Jeg har ikke gjort den for dere eller et publikum, så jeg synes ikke jeg skylder noen en forklaring, sa dansken til de oppmøtte.

Festival-Cannes.fr viser pressekonferansen.

– Kanskje blir den en katastrofe. Jeg har blitt behandlet dårlig av pressen før. Jeg liker det også. Det er en god måte å starte en diskusjon, at man får en mening om prosjektet med en gang.

Lars von Trier, som ble Oscar-nominert for Breaking the Waves, fikk selv sure journalister til å le da han fortalte at han blir tvunget til å lage sine filmer.

– Jeg har aldri et valg. Jeg er redd det er Guds vilje. Dessuten er jeg verdens beste filmregissør.