Hopp til hovedinnhold
Mona Berntsen og OnklP er bare to av talentene du kan få som mentor på CREATE (Nora Collective, Rune Hellestad/Corbis via Getty Images)

CREATE er en helt unik norsk videregående skole ✨

CREATE er drømmeskolen for alle som ønsker seg en VGS-opplevelse utenom det vanlige.

Den nye skolen ligger midt i kulturbyen Lillehammer, drøye to timer utenfor Oslo.

Lillehammer bugner over med talent via blant annet TV-skolen, Den norske filmskolen og den internasjonale popskolen LIMPI.

For noen år siden startet noen av folkene bak LIMPI den nye videregående skolen CREATE, og nå er de klare for å ta imot et nytt kull.

Søknadskjema finner du her!

CREATE er en vanlig treårig VGS i den forstand at du får generell studiekompetanse, men mye av det faglige innholdet skiller seg kraftig ut fra en klassisk «musikk, dans og drama»-linje.

Vil du bli filmskuespiller? Hvorfor ikke lære av Rolf Kristian Larsen, her avbildet i Mannen som elsket Yngve (Motlys)

Friskolen følger dagens virkelighet, og har en unik mentor-ordning à la den på LIMPI.

– Med CREATE har vi laget en skole som mange ungdommer har etterlyst, og som tar dagens ungdomskultur på alvor, sier initiativtaker Magnus Beite, en musiker og komponist som har jobbet med alt fra Mary J. Blige, Ne-Yo og Stargate til Bølgen, Izzat og Fritt Vilt.

Magnus Beite var også med å starte superskolen LIMPI, og tok med seg kunnskapen derfra inn i sitt nye prosjekt.

– Vi deler lærerkrefter både med LIMPI og Den norske filmskolen, så allerede som VGS-elev kan man få tilgang på gode fagpersoner i de ulike bransjene, både på grunn av tilbudet vi har, og fordi skolen ligger på Lillehammer, sier han.

Ola Vasaasen, Sasja Melbø og Marthine Brenden Myhren forteller 730.no at de stortrives på CREATE.

Ola har valgt musikk/produksjon, Sasja går dans, og Marthine går drama.

– Det at lærerne på skolen er interessert i den musikken vi lager, og jobber profesjonelt i bransjen selv er veldig bra. Her tar man utgangspunkt i dagens musikkvirkelighet, og så lærer man teori og bakgrunn med det som utgangspunkt. For meg er det den eneste måten å lære på som gir mening, sier Ola.

– Jeg har drevet med skuespill i mange år, mest med teater. På CREATE har vi også veldig flinke lærere og mentorer innenfor film og TV-drama, så vi jobber liksom med hele spekteret innenfor drama, og jeg føler jeg lærer noe nytt hver eneste uke, følger Marthine opp.

– Jeg har danset absolutt hele livet, i hvert fall så lenge jeg kan huske. Og jeg elsker hiphop. Det at vi kan jobbe med hiphop hver eneste uke, allerede fra første klasse er helt fantastisk for min del!, sier Sasja.

Ola Vasaasen, Sasja Melbø og Marthine Brenden Myhren går på skolen nå (CREATE)

CREATE lærer du av bransjens beste mentorer!

Etablerte musikere, skuespillere, dansere og filmskapere deler sine hemmeligheter, og gir sine beste råd til elevene gjennom hele skoleåret.

De prisvinnende musikerne Ingrid Olava (sanger/pianist/låtskriver), Ellen Andrea Wang (sanger/komponist) og Mari Silje Samuelsen (fiolinist) er alle mentorer på CREATE.

Ingrid Olava kan bli mentoren din! (YMCA/Avalon/Universal Images Group via Getty Images)

Det samme er Psychobitch-regissør Martin Lund og skuespiller Rolf Kristian Larsen (Mannen som elsket Yngve, Heimebane, Nobel).

Danserne kan lære av ingen ringere enn Mona Berntsen, favoritten til blant andre Justin Bieber, Justin Timberlake, Chris Brown og Madonna.

Mona har danset for Justin Bieber i mange år (privat)

Og ingen Lillehammer uten Pål Tøien; OnklP er også mentor på CREATE. 

CREATE er praktisk og moderne!

Du må ikke synge eller spille et klassisk instrument for å studere musikk, låtskriving eller musikkproduksjon kan også være ditt hovedinstrument.

Kanskje kommer Norges neste Stargate fra CREATE?

På «drama»-delen er det lagt opp til mye filmproduksjon, så du trenger ikke å være teaterfrelst for å gå på skolen.

CREATE har også kulturentreprenørskap som eget fag, slik at du virkelig kan lære bransjen å kjenne.

Målet er nemlig ikke bare at du skal kunne dyrke faget ditt, du skal også lære om hvordan bransjen innenfor ditt felt er, og finne ut hvordan du kan leve av lidenskapen din.

Frister det å søke?

Det gjør ingenting om du også søker på andre skoler – valget er ditt hvis du får tilbud om skoleplass.

Men du bør være kjapp…

Søknadsfristen er allerede 1. mars!

Les mer om skolen og søk her!

Les mer

Nyeste saker fra 730.no