Hopp til hovedinnhold
Livets jenter (Touchstone/Buena Vista)
Livets jenter (Touchstone/Buena Vista)

Ikke ny, men ny for meg: 17-åring anmelder Coyote Ugly fra 2000

Da var det endelig tid for mai-utgaven av favoritt-spalten din Ikke ny, men ny for meg! Jeg vet du har savnet meg, xoxo din favoritt-krenka-17-åring <3

Som den eneste tenåringen i 730-redaksjonen, er det flere popkulturelle referanser jeg ikke skjønner. Rett og slett fordi det er filmer og serier de andre i redaksjonen forbinder med å være barn og ungdom, som ble laget før jeg i det hele tatt ble født.

Derfor har jeg fått min helt egen spalte der jeg anmelder serier, filmer og musikk som jeg ikke har noe forhold til fordi jeg er for ung 😎

På menyen i dag står min første chick-flick! Altså, jeg har sett noen dusin chick-flicks som den basic 17-åringen jeg er, men dette er spaltens første. Det var på tide, spør du denne godjenta!

Hvis du er litt oppi 20-årene, husker du kanskje begivenheten Coyote Ugly fra 2000? Ikke jeg dessverre, ettersom jeg da ikke eksisterte.

Nå er det på tide at jeg ser Coyote Ugly med disse damene her og tar den grundig for meg!

Tyra Banks, Maria Bello, Izabella Miko, Bridget Moynahan og den vakre godsnuten Piper Perabo i Coyote Ugly (Touchstone/Buena Vista)

Tyra Banks, Maria Bello, Izabella Miko, Bridget Moynahan og den vakre godsnuten Piper Perabo i Coyote Ugly (Touchstone/Buena Vista)

Coyote Ugly gjorde stor suksess i chick-flickens store dekade.

Tidlig på 2000-tallet kom andre kjente filmer med en jente i hovedrollen og med et enkelt plot, som Legally Blonde (2001), What A Girl Wants (2003), The Princess Diary (2001) og The Lizzie McGuire Movie (2003).

For å ikke nevne chick flick-fansens kultklassiker Mean Girls i 2006.

Coyote Ugly er regidebuten til briten David McNally. Hans andre film Kangaroo Jack (2003) ble også hans siste, etter mye laber kritikk. Produsenten av Coyote Ugly er giganten Jerry Bruckheimer, som også har produsert storfilmer som Top Gun, Flashdance og alle Bad Boys- for Life og Pirates of The Caribbean-filmene.

Coyote Ugly handler om Violet Sanford (Piper Perabo), som til tross for dårlig økonomi og en uselvstendig far, flytter fra en liten suburb i New Jersey og inn til New York City for å bli profesjonell låtskriver. Det er ikke lett for den unge jenta å dra fra et trygt liv i den rolige forstaden til den travle storbyen fylt av flere rotter enn mennesker. Men Violet er fast bestemt på å følge drømmen.

Se traileren her for å få en smakebit av damene på baren Coyote Ugly!

I starten sliter innflytteren med å finne sin plass i The Big Apple. Ingen i musikkbransjen vil ta imot demokassetten hennes med egenskrevne låter. Ikke engang resepsjonister på plateselskapskontorene. Her bruker filmskaperen alle triksene i boka for å skildre at alt er dritt for Jersey-jenta!

Violet bor i en svært ulekker leilighet, ingen er hyggelige mot henne og oppi det hele blir hun utsatt for innbrudd. Alt er altså så kjipt, helt til hun observer noen gladjenter på den lokale dineren og får høre om baren kalt Coyote Ugly. Violet er en smart, ung kvinne som raskt klarer å overtale barens tøffe eier, Lil, om å gi henne en sjanse som bartender. Uskyldige Violet vet ikke hva som venter henne første kvelden på Coyote Ugly…

Coyote Ugly er nemlig ikke som enhver bar.

Her går det i hundre med kvinnlige bartendere som danser sexy på bardisken og kaster falsker med sprit til hverandre. Disse tøffe, lettkledde damene blir kalt «coyotes»!

Damene er pene, serveringen er enkel og stemningen god. Hvis du skulle være så uheldig å spørre om vann, spruter de øl i ansiktet ditt.

Violet sliter litt med å komme seg inn i jobben i begynnelsen, men forstår raskt at dette er en sjanse til å ha det gøy, tjene penger og glemme den mislykkede drømmen om en musikkarriere. Hun trives etterhvert godt som en coyote under kallenavnet Jersey på baren.

Selvfølgelig er det en gutt med i bildet her! Coyote Ugly kunne ikke ha blitt kategorisert som en ekte chick-flick hvis det ikke var for at filmen inneholdt en kjekk ung mann med et moralt kompass, brunt hår og drømmende øyne. Ofte er han også fra Australia eller England.

I dette tilfellet heter han Kevin (Adam Garcia) og kommer fra Australia! Han klarer selvfølglig å flørte den selvstendige, men søte coyoten i senk <3

Couple goals? (Touchstone/Buena Vista)

Supermodell og TV-stjerne Tyra Banks har en liten rolle som en coyote. I det siste har Tyra blitt «offer» for Gen-Z’ sterke «cancel culture». Flere snutter fra hennes populære show America’s Next Top Model har nylig gått viralt.

Klippene består for det meste av den mektige supermodellen som kommer med ufine og nærmest ekle bemerkninger til modellene, og folk er forbanna. Les mer om saken og hennes omdiskuterte «unnskyldning» her!

Dette er trolig ikke hvordan Tyra Banks danser hjemme om dagen!

Du legger nesten ikke merke til Tyra i Coyote Ugly, men trolig tok regissøren med supermodellen for å få inn litt stjernefaktor. Det er ellers få kjente fjes og navn i filmen. Men for store Sex and The City-fans som meg, legger man merke til karakteren Rachel som Mr. Bigs unge kone Natasha i SATC.

En litt artig fun fact om castingprosessen er at hovedrollen først ble tilbudt 2000-ikonet Jessica Simpson. Heldigvis takket hun nei, og rollen gikk videre til Piper Perabo som gjør en god jobb som New Jersey-jenta.

Internettet mener de ser store likheter mellom Game of Thrones-stjerna Emilia Clarke og Piper. Selv synes jeg det er noen likheter mellom Piper Perabo anno 2000 og Hailey Bieber anno 2020!

Kanskje det kun er jeg som ser likheten mellom Piper og Hailey, men en ting er helt klart: Piper som 23-åring kunne helt klart vært i modellgjengen til Kendall Jenner og hatt flere millioner følgere på Instagram i 2020.

Piper Perabo <3! (Touchstone/Buena Vista)

(Piper er i dag 43 år og aktuell i den kliss nye Showtime-serien Penny Dreadful: City of Angels.)

Nå er det på tide med min dom over Coyote Ugly!

Jeg må starte med å si at jeg likte filmen godt. Den er virkelig midt i blinken i kategorien «filmer det er gøy å se når du ikke orker å tenke så mye».

Plotet er nesten ikke-eksisterende. Altså, det finnes en handling, men den er utrolig svak. Det var kanskje ikke målet til regissøren, men for meg går Coyote Ugly i den nevnte kategorien. Filmen er morsom, søt og underholdene – og noen ganger er dette nok.

Ikke bare er Piper utrolig vakker, men hun spiller også godt som Violet. Hun opptrer stødig i rollen som den unge, håpefulle jenta fylt av drømmer, kjærlighet og guts i møte med den tøffe storbyen.

Woho, dette er de to type mennesker du vil møte på din første fest etter korona!

Hvem er du på fest? (Touchstone/Buena Vista)

Jersey møter raskt Kevin. Han later først som om han jobber i musikkbransjen, men realiteten er at han har tre jobber, og ingen av dem har noe med musikk å gjøre. Men han får – i ekte chick-flick-ånd – raskt et godt øye til Violet.

Han får faktisk et så godt øye til den blonde skjønnheten at han følger etter henne nedover gata i ca. en halvtime. Hallo 2000, hva skjer?

I 2020 blir denne offensive flørtingen kalt cat-calling, og blir ikke lenger sett på som særlig sjarmerende. Hvis Netflix eller kinoer hadde presentert en slik filmscene som romantisk i 2020, hadde de jammen fått høre det.

Gen Z hoster nesten #Xisoverparty og kansellerer folk på Twitter oftere enn jeg pusser tennene mine. Ikke bare er det bra at det er 20 år siden Coyote Ugly hadde sin tid, denne filmen kunne rett og slett ikke bli laget i dag.

Noe annet som går igjen med den påbudte kjekkasen i chick-flick-filmer – og som alltid irriterer meg grenseløst – er at han liksom skal ha et bedre moralt kompass enn den kvinnelige hovedkarakteren. «Jeg trodde ikke du var som andre jenter»… «Hvem har du blitt?»… «Du har endret deg, dette er ikke deg!»… Du kan nesten ikke unngå at hunks i chick-flicks lirer av seg slike setninger.

Som om kvinner ikke selv vet hvem de er, hva de vil og hvordan passe på seg selv uten en eller annen fyr skal fortelle hvordan verden funker. Jeg gråter meg i søvn med Lena Dunham over typer som dette!

Baren Coyote Ugly er kaotisk og trashy, men stemningen kan man ikke klage på!

Coyote-damene lever tilsynelatende sine beste liv og lever for å lage vill stemning på bardisken – og fikser opp i trøbbel og ekle menn på null komma niks. De er tøffe, rå og sexy. Violet ser først på jobben som en artig ekstrajobb, men etterhvert trives hun godt som en del av coyote-familien.

Det som ikke går knirkefritt gjennom min 17 år gamle hjerne, er at det er lettkledde damer som danser og serverer drinker til hard rockemusikk. Publikumet på baren består hovedsakelig av menn som synes disse coyotene er svært deilige, noe som er forståelig. De er virkelig pene. Men hvorfor står de der og er deilige for menn som er villige til å betale?

Jeg har en teori om at dette ble sett på som frigjørende for 20 år siden. Damene i baren sitter på en måte med den sosiale makten i lokalet. Ingen menn får ta på dem eller komme opp på disken. Råtøffe Rachel passer på med sine egne knyttnever!

Kvinner som frigjør seg og gjør hva de vil, er en viktig del av likestilling. Men, og ja – her kommer et men: Hvem danser damene egentlig for? De danser sexy på bardisken slik at et hovedsaklig mannlig publikum skal rope hvor deilige de er og skåle med kompisene sine.

I filmen problematiserer ingen dette konseptet. Noe i meg synes damene er dødskule. Den mer politiske korrekte siden av meg synes ikke dette er helt innafor.

Coyote Ugly er en bra film… Innenfor kategorien chick-flick. Sammenlignet med andre filmer generelt, er den ganske svak. Som den chick-flick-tilhengeren jeg er, liker jeg Violet. Jeg liker at handlingen er i New York, jeg liker kjekke menn og jeg liker kule damer. Som tidligere nevnt kan jeg til tider til og med like enkle plot.

Jeg liker derimot ikke belærende menn og sexistiske situasjoner. Så da skjønner dere hvilket dilemma jeg har?

Det er nesten så det frister å gi et eget terningkast på chick flick-skalaen, men jeg skal holde meg på Ikke ny, men ny for meg-skalaen. 17-åringens skala!

På min skala ender Coyote Ugly med et helt middels terningkast 4.

Sorry til alle coyotes der ute </3

Filmen kan leies hos Apple for 39 kroner.

Send gjerne mail til [email protected] med tips til serier og filmer du tror en 17-åring er for ung til å ha sett, og som du vil at jeg skal anmelde fremover! Tusen takk for alle mail med filmtips og tilbakemeldinger på spalten min<3

Les også:

Ikke ny, men ny for meg: 17-åring anmelder sexkomedien American Pie fra 1999

Suzie (17) anmelder Terkel i Knipe fra 2004

Nyeste saker fra 730.no

Les mer