Hopp til hovedinnhold
Coachella Valley Music and ARTS Festival (Matt Winkelmeyer/Getty)

Årets Coachella burde vært bedre

Coachella startet i 1999, så det var forventet at festivalen slo på stortromma i 2019.

Men 20-års jubileet blir markert med headlinerne Childish Gambino, Tame Impala og Ariana Grande.

Uten tvil tre gedigne, internasjonale artister – og Ari er kanskje en av verdens største. Men i de to seneste årene har Coachella-folket blitt skjemt bort med The Weekend, Beyoncé, Eminem, Kendrick Lamar, Lady Gaga og Radiohead øverst på plakaten.

Twitter kokte med folk som spurte hvorfor de i tillegg til noen eldre, ikoniske acts ikke også booket for eksempel Kanye West, Rihanna og Drake.

(Ye var angivelig booket, men trakk seg rett før plakaten ble sluppet grunnet uenigheter med festivalen i forbindelse med produksjonen. Ari ble erstatningen.)

Drømmefestivalområde (Matt Winkelmeyer/Getty)

Har headlinere mye å si for Coachella?

Festivalens to like helger, med til sammen 250 000 publikummere, blir uansett utsolgt i løpet av – bokstavelig talt – noen få minutter.

Det er dog åpenbart at årets Coachella ikke er like hot som før.

Jamfør disse tallene:

Ordinære tre-dagers-pass koster 429 dollar, mens VIP-pass selges for 999 dollar.

Vanligvis må man betale mye mer for resell-pass.

Anderson. Paak på Coachella-scenen. Den absurd talentfulle Dr. Dre-signerte artisten kan brått bli en av verdens største (Kevin Winter/Getty)

En kjapp titt på StubHub viser at de vanlige passene til neste helgs Coachella i skrivende stund ligger på litt over 300 dollar. Nesten halvparten av listepris.

På fredag ble VIP-pass solgt for kun et par hundre dollar; fem ganger lavere enn Coachellas pris. Mange videreselgere gikk på en smell.

(VIP-pass er ikke så veldig VIP, men gir tilgang til to store, litt finere områder hvor man kan drikke mens man ser to av scenene. Man kan kun drikke alkohol i drikkeområdene. Kanskje det er derfor folk ikke blir drita fulle. Det er i alle fall langt unna norske tilstander.)

Lisa og Rosé fra den koreanske kvartetten BLACKPINK i Sahara-teltet. Dette var deres første USA-konsert, men de kunne lett ha spilt på den største scenen (Rich Fury/Getty)

Den reduserte interessen var også lett å merke under festivalens første dag, som mange tilsynelatende skippet. Hovedscenens The 1975, Janelle Monáe og Childish Gambino fristet kanskje ikke nok. Førstnevntes show var halvfullt. (Det betyr likevel mange tusen mennesker.)

Coachella bommet også ofte ved å plassere artister på for små scener. Samtidig som det var god plass hos The 1975, trakk Jaden Smith, Diplo og koreanske BLACKPINK altfor mange mennesker til Sahara-teltet, som naturligvis er mindre enn den såkalte Coachella-scenen.

Tusenvis måtte flere ganger prøve å se showene langt utenfor «teltet». Jamfør dette bildet fra konserten til YG i Sahara.

Coachella-publikummer anno 2019 i stil som kunne vært 1999 (Matt Winkelmeyer/Getty)

London-jenta Ella Mai slapp sitt debutalbum i høst, men trakk flere folk enn hovedscenens veteran Janelle Monae.

Til Coachellas forsvar er det mye bransjepolitikk når det kommer til plasseringen av artistene på deres syv scener

Dessuten er det mange som reiser til Coachella uten å egentlig dra på Coachella. Kommersielle aktører, musikkselskaper, etc. inviterer folk til store fester og private «festivaler» som bugner av kjendiser.

Blant andre Migos (som spilte på festen til Cash App; en av de amerikanske versjonene av Vipps), Chance the Rapper, Cardi B og SZA opptrådte på sponsor-scener utenfor Coachella. Selv om det hos Instagram ofte ser ut som Coachella. (Hvis du ser et basseng på bildet, så er det ikke fra Coachella.)

Noe som dog ikke kan forsvares er hyppig trøbbel med lyden.

J Balvin og Bad Bunny sammen, men de spilte også hver for seg. Lett to av årets mest populære acts (Kevin Winter/Getty)

De forrige tre gangene vi har vært på Coachella, har lyden vært tipp topp. Men i år ble det mye teknisk kål som skapte forsinkelser, noe som også er uhørt på denne festivalen.

Billie Eilish gjorde en suveren konsert, men da hun overrasket med Vince Staples, hadde han nesten ikke lyd. Det samme skjedde da Nicki Minaj gjestet under Ariana Grandes supershow, og da Khalid tok ut Halsey.

Stakkars Kid Cudi, som fikk store deler av sitt Sahara-show ødelagt av lav, forvrengt lyd på mikrofonen. Det hørtes ekstra ille ut for den enorme menneskemassen som ikke fikk plass under taket, og folk begynte å gå etter et par låter.

Lizzo i Mojave-teltet var en av årets beste Coachella-opplevelser (Rich Fury/Getty)

Likevel må Coachella være en av verdens flotteste og – stort sett – proffeste musikkfestivaler.

Det kolossale, nydelige området, som tilhører Empire Polo Club, er omgitt av palmetrær og fylt med stilige dekorasjoner/kunst. Søppel rekker såvidt å treffe bakken før det blir plukket opp. Folk er stort sett smørblide, og til tross for å ha seks-syv ganger så mange mennesker som Øya og Findings, er det peace & love. Politiet er mer eller mindre usynlige.

(Utenom på søndag, da var det mer uniformert politi og veldig grundig sikkerhetssjekk. Trolig grunnet Ariana Grande og Manchester-terroren i 2017. Hun spiller for øvrig på Pride-festivalen i Manchester i august.)

Pusha T gjorde et stort, suverent sett – uten gjester. Kommer Kanye West ut som overraskelse neste helg? (Kevin Winter/Getty)

Coachella er dessuten OL for influencere, så people-watching er prima.

Glem blomsterkranser, olabukser, allværsjakker og Converse/Hunter; folk går iført hva som helst. Selv om april er det også varmt, så mange jenter – og noen gutter – går nesten uten klær. Man blir godt vant til å se nakne rumper.

(Ikke for å være moteblogg, men halvparten av årets publikummere gikk i neon-grønt/gult.)

Billie Eilish satte Outdoor Theatre-scenen på hodet. Men showet var en halvtime forsinket på grunn av lydproblemer, noe gjesten Vince Staples fikk merke. Festlig fakta: I fjor spilte den daværende 16-åringen på 730-scenen under by:Larm – og nå er hun nesten headliner på Coachella med 125 000 mennesker (Frazer Harrison/Getty)

Når festivalen ligger 2-3 timer med bil fra Los Angeles – eller en drøy time med Uber-helikopter – er det også lettere for artistene å overraske med store gjester.

DJ Snake tok ut Cardi B og Selena Gomez som solid bonus:

Weezer stilte med 48 år gamle Chilli fra TLC:

Ariana Grande hadde med sine barndomshelter N’Sync:

Samt gjorde «Mo Money Mo Problems» med P. Diddy og Mase som en hyllest til The Notorious B.I.G., Nipsey Hussle og sin eks Mac Miller.

Vanligvis disker Coachella opp med flere norske artister, men i år holdt bergenserne Boy Pablo fortet alene. Som ventet gjorde gutten en rågod jobb:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by boy pablo fan account (@senorboypablo) on

Bare på Coachella: Billie Eilish treffer sitt idol Justin Bieber for første gang – midt under konserten til Ariana Grande:

Ari 👑 (Instagram/@republicrecords)

Se også: Kid Cudi hyller Mac Miller og Nipsey Hussle på Coachella

Les mer