Hopp til hovedinnhold
Cham Léon slår et slag for raringene (Caroline Marie Sem)

Cham Léon debuterer: – Jeg vil skape et rom for andre raringer der ute

Hils på Cham Léon!

23 år gamle Sondre Kittelsen Paalgard fant både soundet og seg selv da han måned etter måned eksperimenterte i studio sammen med stjerneprodusent Henrik the Artist.

– Jeg har blitt den raringen jeg alltid var redd for å være som barn. Og det er jeg dritfornøyd med. Nå vil jeg skape et rom for alle andre raringer der ute, de som også har kjent eller kjenner seg utenfor, sier Sondre.

I dag debuterer Cham Léon som artist via Little Big Sister, selskapet som huser artister som Cezinando, Emilie Nicolas, Karpe, Sval og Emma Steinbakken. 

Vi tok en prat med flinkisen – les intervjuet etter en titt på musikkvideoen til debutsingelen «four»:

Musikkvideoen er regissert av Peder Opland og Cham Léon selv.

Hei, Sondre! Hvordan føles det å endelig slippe musikk?

– Sondre hvem? Neida, egentlig klarer jeg ikke helt å definere følelsen. Ganske overveldende egentlig, alt for mye som skjer inni meg på en gang, men på en god måte. Masse sommerfugler overalt. Føles litt som 4. klasse og du går inn i klasserommet dagen etter du har vært hos frisøren. (Har både jobbet for og drømt om dette i maaange herrans år, så det var jaggu på tide;)) )

Hvordan uttaler du Cham Léon? Som kameleon på engelsk?

– Godt forslag, har blitt spurt masse om dette, og pappa sier enda ikke riktig. Så ikke vær redd for å si feil. MEN, Kæm liån er sånn jeg ville sagt det.

Hvordan kom du på navnet?

– Navnet har vært med meg i mange år, faktisk. Det kommer fra følelsen av ikke å passe inn. Har lenge vært fascinert av kameleonens evne til å kamuflere og endre farge etter omgivelsene. Hele livet har jeg følt at jeg har måttet tilpasse meg for å bli akseptert, og prosjektet er et slags oppgjør med dette.

Ærlig, hvordan føles det å debutere som artist i satans år 2020?

– Tror det er viktigere nå enn noensinne å gjøre det, nå som alt står stille. Å gi folk kultur, underholdning, motivasjon og noe å leve for. Og særlig for kulturbransjens del, å vise at vi ikke er villige å gi opp kampen for et kulturelt samfunn. Det er vanskeligere enn noensinne å gjennomføre konserter, så man blir jo tvunget til å tenke nytt og kreativt. Ingen pandemi kan stoppe drømmen. Om dette var tilfellet, hadde nok ikke drømmen vært stor nok. Prosjektet blir på en måte en liten coronababy.

Hva gjør deg unik som artist?

– Det er litt vanskelig å svare på, for jeg føler at dette er opp til andre å bedømme. Ville tenkt at noe av det som gjør meg unik som artist er menneskene rundt meg, og deres opplevelser kombinert med mine. Hovedsakelig skriver jeg låter inspirert av mennesker jeg er glad i, og deres opplevelser. Prøver å setter meg inn i deres situasjon og skriver som om jeg selv skulle ha opplevd den. Så jeg er en liten historietyv, kan du si. Det visuelle er jo en stor del, og at jeg vil fokusere på å tilfredsstille lytteren mer enn bare gjennom musikk.

Kameleonen Cham Léon (Hedda McClean)

Du beskriver deg selv som en raring. Hva legger du i det? Hva er det rareste du gjør? 

– Egentlig legger jeg ikke så mye i det. Jeg tror vi alle er litt rare, uansett om vi tør å innrømme det eller ikke, at hver og én gjør ting som oppfattes som litt «sært». Jeg ønsker heller å ta bort stigmaene i ord som ofte er negativt ladet, i hvert fall ord som dette. At å tenke eller å være annerledes, og ta utradisjonelle valg heller er noe positivt. Så lenge det er med gode intensjoner og kjærlighet, så klart.

– Med det sagt, her er noen rare ting jeg gjør: Noen ganger får jeg meeerkelige obsessions. Sist obsession jeg hadde var på tøymykner/skyllemiddel, hvor jeg kjøpte seks forskjellige for å mikse og finne den beste kombinasjonen. Klærne mine lukter jo digg, men forskjellig hver gang.

– Og noen ganger tøyer jeg spagat. I dusjen. Opp etter veggen.

– Se det for deg:)

Hvordan vil du beskrive soundet ditt?

– Et mål er å overraske, for ingen låt Henrik og jeg lager, er lik den andre. Alt bunner i popmusikk, men vi liker å bruke ulike sjangertrekk som verktøy. Er mye inspirert av elektronika, jazz og klassisk musikk. Vil heller bruke musikksjangre til min fordel framfor å bli låst til ett sound. Og tekst er veldig viktig for meg, så håper det skaper litt individuelle bilder i hvert hode som hører på.

Hva handler debutsingelen din «four» om?

– «four» er skildringen av et vendepunkt. Om å være på et trygt sted i livet, men i det neste øyeblikk miste fotfestet. Hendelsen som river vekk alt som føles trygt, og lengselen etter stabilitet.

Godsnute (Hedda McClean)

Hva sysler du med når du ikke lager musikk?

– Jeg har alltid vært en av de irriterende ungene som til en hver tid må ha noe å holde på med, klarer aldri å sitte helt stille. Eller, faktisk har jeg måtte tvinge meg selv til å lære det litt etter covid-19 tok over hverdagen… MEN, mye forskjellig som kan gi et kreativt utløp – om det så er å male, skrive, tegne, ta spagat i dusjen, sminke meg osv. Har også mange fantastiske venner og familie jeg trenger rundt meg, bekreftelsesbehovet er ganske stort, skjønner du. Også elsker jeg å lage mat.

Hvordan havnet du i det gode selskap hos Little Big Sister?

– Dette er egentlig en litt lengre historie, men prøver å gjøre den kort!

– I fjor høst var jeg på en musikk-camp i Asker hvor Guttorm, min nåværende, fantastiske manager, holdt et foredrag/var med i et panel og snakket om hvordan musikkbransjen fungerer etc. På slutten av campen fremførte jeg en selvskreven låt, som ble laget på folkehøgskole sammen med en kompis. Hørte ikke noe særlig rett etter campen, men noen dager senere kom Guttorm til skolen jeg gikk på, for å holde et foredrag der også. Fra den dag har vi holdt kontakten.

Hvordan har det vært å jobbe med Henrik the Artist?

– Nja, er egentlig bare i studio for å kose med hunden hans.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

thanks for the good times dear los angeles, so happy i got to hang out with your chickens @diplo

Et innlegg delt av ᕼᘿᘉᖇᓰᖽᐸ ᖶᕼᘿ ᗩᖇᖶᓰSᖶ (@henriktheartist)

Hvem i Norge ser du mest opp til?

– Veldig mange! Men holder en knapp på Henrik the Artist. Det er ingen som inspirerer, motiverer og betrygger meg mer enn når vi er sammen i studio. Han er virkelig en kunstner og en som tør å tenke utenfor boksen. Geni, raring, legende, bror. Er så takknemlig for samarbeidet, og gleder meg til verden skal få høre alt vi har jobbet med det siste året. Og gleder meg så mye til å jobbe med enda flere prosjekter i tiden fremover. Selverklært DREAM TEAM <33

Og internasjonalt?

– Her også veldig mange, men kanskje Nicolas Winding Refn, elsker filmene han har regissert. Superkunstneriske, så visuelt vakre filmer med sjuke soundtrack.

Hva er planene for tiden fremover?

– Slippe mer musikk!! Også må jeg prøve å få sovet litt, det har jeg ikke gjort så mye av i det siste:)

Se også: Topp 14 norske sanger som kom i dag

Nyeste saker fra 730.no

Les mer