Advertisement

Cannes-premiere for Oslo-portrett

14. apr 2011 kl. 00:00
ANDREAS DANIELSEN LIE OG HANS OLAV BRENNER (MOTLYS/SANDREW METRONOME)
Sandrew Metronomes pressemelding er så fin at de får slippe til med hele:
Oslo, 31. august får verdenspremiere i Cannes

På dagens pressekonferanse for Cannes filmfestival i Paris, ble det offentliggjort at Joachim Triers nye film, Oslo, 31. august vil få verdenspremiere i det prestisjefulle programmet Un Certain Regard. Trier er dermed den eneste norske regissøren med spillefilm i offisielt program i år.

Joachim Trier fikk raskt et internasjonalt navn etter verdenspremieren på spillefilmdebuten, Reprise (2006), i hovedkonkurransen i Karlovy Vary i Tsjekkia. Filmen vant en rekke internasjonale priser, fikk gode anmeldelser og distribusjon i flere land, inklusive USA, Tyskland, Frankrike og England. Det amerikanske bransjebladet Variety utpekte Joachim Trier som en av 10 Directors to Watch i 2007.

Filmfestivalen i Cannes regnes som verdens største og viktigste filmfestival og blir i år arrangert for 64. gang. Festivalen finner sted i perioden 11. – 22. mai og har over 25.000 deltagere fra hele verden. Det offisielle programmet består av filmer i flere seksjoner, hvorav hovedkonkurransen og Un Certain Regard regnes som de viktigste.

Programmet inkluderer også filmer i seksjonen Utenfor konkurranse, spesialvisninger, midnattsvisninger, Cannes Classic og Cinéfondation. De ikke-offisielle seksjonene Director’s Fortnight og Kritikeruken er egne seksjoner i regi av henholdsvis den franske regiorganisasjonen med offentliggjøring 19. april og den franske filmkritikerorganisasjonen, som blir offentliggjort 18. april.

Rundt 20 filmer blir hvert år invitert til Un Certain Regard. Emir Kusturica er seksjonens juryformann, som vil dele ut sin pris den 21. mai. Regissør Joachim Trier mottok de gode nyhetene fra Cannes på telefon den 31. mars. Christian Jeune, ansvarlig for programkontoret, kunne fortelle at utvelgelsesjuryen hadde blitt grepet av filmen fra første bilde, en spenning som holdt tvers igjennom hele filmen. De var også svært imponert over Anders Danielsen Lies skuespillerprestasjon.

– Som den filmelskeren jeg er, blir det en stor ære å ha verdenspremiere på Oslo, 31. august under filmfestivalen i Cannes. Det gleder meg også at festivalen er så begeistret for Anders sin skuespillerprestasjon, for han bærer filmens fortelling fra første til siste bilde. Jeg er også stolt over å være valgt ut til filmfestivalen der Erik Løchen, min bestefar, deltok med Jakten i 1959, sier Joachim Trier.
– Etter Reprise, som ble en internasjonal suksess, føles det godt å vite at min nye film har mulighet til å følge i samme fotspor. Jeg jobber for tiden døgnet rundt med å ferdigstille filmen, så dette gir god inspirasjon til siste innspurt, uttaler regissør Joachim Trier.

Oslo, 31. august: Et døgn, en mann, en by. En ny film av Joachim Trier og teamet bak Reprise. Oslo, 31. august er et portrett av Oslo i dag – inspirert av kultromanen Le feu follet. Et visuelt og emosjonelt drama om en mann drevet til sitt eksistensielle nullpunkt.

Oslo, 31. august er produsert av Motlys i co-produksjon med Don’t Look Now. Filmens produsenter Hans-Jørgen Osnes, Yngve Sæther og Sigve Endresen gleder seg stort over utvelgelsen:

– Å ha fått Oslo, 31. august inn i det offisielle programmet i Cannes, er som å delta i filmens Champions League. Her samles det ypperste av det som lages av filmkunst i verden, og det er her Joachim Trier hører hjemme. Det har vært en stor glede for oss å jobbe med en regissør som har en følsomhet for alle filmmediets fasetter helt ut i fingertuppene, noe som har slått ut i full blomst i denne filmen. Oslo, 31. auguster en film vi håper vil berøre svært mange, både internasjonalt og her hjemme.

Oslo, 31. august er produksjonsselskapet Motlys’ første film i offisielt program i Cannes. De har tidligere produsert filmer som Gymnaslærer Pedersen, Mannen som elsket Yngve og Nord, i tillegg til kinoaktuelle Jeg reiser alene og Tribeca-filmen Få meg på, for faen, som vil få norsk premiere 19. august.

Manuset til Oslo, 31. august er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier, som også vant Amanda for Beste filmmanus til Reprise. I filmen finner vi skuespillerne Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava, Petter With med flere.

Sandrew Metronome Norge er filmens norske distributør, og den vil få norsk premiere 31. august.
Ja, vi sa det: Joachims lillebror Emil Trier lager Norges råeste musikkvideoer