Hopp til hovedinnhold
Bruno Mars på Billboard Music Awards i 2018 (Jeff Kravitz/FilmMagic)
Bruno Mars på Billboard Music Awards i 2018 (Jeff Kravitz/FilmMagic)

Bruno Mars svarer på anklager om at han er en kulturgribb

Bruno Mars om kulturtyveri.

Fra rock til house; det er mye musikk som svarte musikere har etablert uten å få anerkjennelse og kreditering, men som har gitt andre suksess ved å kopiere.

Er Bruno Mars en kulturgribb alias culture vulture som forsyner seg grovt fra svart musikk?

Bruno alias Peter Gene Hernandez  fra Honolulu, som har familie fra Puerto Rico, Ungarn og Filippinene, har blitt en av klodens største artister innen poppete soul/R&B.

Når 35-åringen nå lanserer sin nye duo Silk Sonic med Anderson .Paak, har det igjen blusset opp anklager om at han tjuvlåner fra svart musikk.

Noe Bruno Mars ikke har direkte kommentert. Før nå.

– Folk elsker å anklage deg for å være en kulturtyv, noe jeg synes er interessant fordi du er en farget person (people of color), sier Charlamagne Tha God til Bruno nedenfor.

Bruno svarer at han alltid har anerkjent sine idoler.

– Man kan ikke finne et intervju hvor jeg ikke snakker om artister som har kommet før meg, svarer musikeren.

– Den eneste grunnen til at jeg er her på grunn av James Brown, på grunn av Prince, Michael [Jackson]… De er den eneste grunnen til at jeg er her.

– [Da] jeg vokste opp som barn så jeg Bobby Brown [og] sa «ok, hvis det er det som kreves, må jeg lære meg hvordan man gjør The Running Man. Jeg må lære meg å gjøre Moon Walk».

– Der har du det. Og denne musikken kommer fra kjærlighet, og hvis dere ikke hører det, så vet jeg ikke hva jeg skal fortelle dere, sier Bruno.

– Hva er poenget hvis vi som musikere ikke kan lære fra folk som kom før oss? Hvorfor gjorde de det? Jeg håper at det senere vil komme et band som tar det vi gjorde og flipper det og gjør sin egen vri på det. Fordi hvis de ikke gjør det, hva er da poenget ved å gjøre dette?

Bruno Mars legger til at han har forståelse for diskusjonen.

– Det kommer med jobben. Og det er sant det folk sier om svarte artister som ikke får sine blomster, og jeg støtter det, jeg er med på det. Jeg forstår, men det er bare Twitter, sier han om kritikken.

Se intervjuet med Sonic Silk alias Bruno Mars og Anderson .Paak fra The Breakfast Club på Power 105 nedenfor.

Les også: 65 år gammel kvinne ga 844 000 kroner til falsk Bruno Mars

På fredag slapp Silk Sonic sin debutsingel «Leave the Door Open» fra albumet An Evening with Silk Sonic.

Brunos tredje album 24K Magic fra 2016 er hans seneste plate. Anderson, som er signert til Dr. Dre-labelen Aftermath, har sluppet fire album.

En gammel podcast-episode hvor Bruno Mars blir anklaget for å være kulturgribb roterer på nettet igjen.

Her blir han blant annet kalt for en «karaokesanger» som bruker «materiale som allerede eksisterer» uten å forbedre originalen.

Episoden fra The Grapevine er fra 2018.

Det er dog mange som støtter musikeren.

«Dere bare forsøker å finne grunner til å hate Bruno Mars», skriver en Twitter-bruker.

«Hvis han ikke er deres kopp med te, så er han ikke deres kopp med te. Men å si at han ikke er talentfull og at han approprierer svart kultur for å begrunne argumentet deres er wack.»

«Bruno Mars er bokstavelig talt den minst problematiske musikeren der ute og så vil dere slå ned på ham fordi han lager bops som alle og deres besteforeldre kan danse til?», twitrer en annen.

«Tenk all den energien som kan brukes til å ta for seg virkelige culture vultures!»

Les også: 730.no traff Bruno Mars: – Dette er bare begynnelsen!

Norsk tips: girl in red alias Marie Ulven fra Horten teamer opp med broren til Billie Eilish og serverer en nydelig smash med tung tekst om mental helse

Nyeste saker fra 730.no

Les mer