Hopp til hovedinnhold
SNASENALARM @ KRISTEN (ANDREW COOPER/NORDISK FILMDISTRIBUSJON/SUMMIT)

Breaking YAWN?

SNASENALARM @ KRISTEN (ANDREW COOPER/NORDISK FILMDISTRIBUSJON/SUMMIT)

Det viskes om publikumsrekord i forbindelse med premierehelgen til Breaking Dawn – Part 1, og forventningene til den kommersielle inntjeningen er naturlig nok langt større enn sifferet du får hvis du legger sammen terningkastene verdens anmeldere har gitt filmen.

Men det er ikke bare slakt å spore, noen av kritikerne er til og med ganske geme. Financial Times, for eksempel, gir 3 av 5 mulige, og tar det hele med en klype salt:

– Det er bare veldig morsomt. I møte med sånne filmer trenger du ikke intelligens, du trenger bare å tro på prosjektet, samt evnen til å føle en naiv glede og å gi deg lykkelig hen.

New York Times legger seg også flate for romantikken, og gir regissør Bill Condon (Dreamgirls, Gods and Monsters) props for både humoristisk sans og smart musikkbruk.

– Den siste og beste filmen om jenta, vampyren hennes, og deres umulige, men latterlig tiltrekkende – ja, jeg gir meg ende over – kjærlighetshistorie.

MSN gir 3,5 av 5, og er positive til i hvert fall deler av filmen:

– De siste fem minuttene leder opp mot avslutningsbildet, som er like fantastisk som det er forutsigbart. Det er både genuint og brilliant. Der. Jeg sa det.

Underholdningsbibelen Variety bruker ikke tall, men gir Breaking Dawn – Part 1 en mer lunken omtale:

– Er vi heldige, skal denne filmen sees som en oppvarming til den mer episke og overnaturlige avslutningen som kommer om et års tid. 

The Guardian triller derimot et nådeløst terningkast 1, og er åpenbart drittlei hele sjangeren.

– Enda et fantasyforankret drama om den nå veldig kjedelige konflikten mellom varulver og vampyrer.

Fortsetter nedenfor traileren.

De store norske avisene er ikke i særlig bedre humør. VG gir terningkast 2 og konkluderer med at filmen som helhet «etterlater deg like skuffet som Bella etter bryllupsnatten».

– Du får en anelse av hvor bra det kan bli, men så er det full stopp.

Breaking Dawn Part 1 bærer humørløsheten som et adelsmerke, mener Dagbladet, som i sin vurdering matcher VG.

Dagsavisen høyner til en 3-er, men mener filmen uansett er forbeholdt fansen:

– Å dele opp den siste romanen i to filmdeler føles dessuten en smule ekstravagant. Dette er ikke akkurat litterære klassikere som vil bli holdt i høy aktelse gjennom flere generasjoner.

Ganske sørgelige saker, altså. Trøsten får være at vår egen Ilmi gir terningkast 5 til filmen, så selv om den ikke akkurat har fått yatzy i 6-ere, har den i hvert fall klart å skrape sammen til en liten straight.
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer