Breaking Bad fyller 10 år denne uken ?

8. feb 2018 kl. 00:00
HVORDAN KAN HAN VÆRE SAMMEN FYREN SOM VAR MED I MALCOLM I MIDTEN? (AMC)

Inneholder naturligvis store spoilere. 
Forbered deg på å føle deg gammel – det er offisielt 10 år siden Breaking Bad debuterte på TV. 
Vi sier det igjen, ettersom vi ikke helt klarer å ta det innover oss: 
Et helt tiår har faktisk gått forbi siden vi først ble introdusert for den kreftsyke familiepappaen Walter White (Bryan Cranston) og doplanger-kameraten hans Jesse Pinkman (Aaron Paul). 
Kan du føle pensjonistalderen snike seg innpå? 
AMC-serien hadde premiere 20. januar 2008 i USA (norsk premiere skjedde først i november 2010 – nesten drøye to år senere), og hadde en overraskende middelmådig suksess til å begynne med. 
I dag, fem år etter at Breaking Bad sluttet og for lengst har blitt en av TV-historiens mest hyllede serier noensinne, er det merkelig å tenke på at det var en tid hvor serien faktisk stod i fare for å bli kansellert. 
Historien om Walt, Skyler, Jesse og resten av Crystal Meth-riket Albuquerque, New Mexico tok muligens litt tid før den virkelig fikk vist seg på sitt dyktigste. Men, det er sant det de sier – den som venter på noe godt i Walter White venter forgjeves, og det blir det fantastisk bra TV av. 
For å feire jubileumet (og vår beslutning om å ta inn på et eldrehjem) har vi gjort et tilbakeblikk på serien, og har valgt ut våre 10 favorittscener: 
10. Walt sprenger Tuco Salamancas kontor med knallkvikksølv

(Sesong 1, episode 6 – «Crazy Handful of Nothin’»)

Et av de første tilfellene hvor Walt får demonstrere hvor Breaking Bad-ass både han og vitenskapen hans egentlig er. 
Når Walt møter områdets dop-konge Tuco Salamanca, som har Jesse som gissel, introduserer Walt seg som Heisenberg for første gang og krever at Tuco betaler erstatning for Jesses tort og svie. For å bli tatt seriøst, kaster Walt en liten dose kvikksølvfulminat / knallkvikksølv, sprenger ut hele kontoret og vinner dopkongens respekt.
Power-move til tusen. 
9. Walt kaster en pizza opp på taket
(Sesong 3, episode 2 – «Caballo Sin Nombre»)
I en av seriens mer latterlige scener ankommer Walt familiehjemmet etter at Skyler har forlatt ham. Med seg har han et hemmelig våpen han håper vil hjelpe på stemningen: Pizza. 
Forunderlig nok fungerer ikke planen hans slik han hadde håpet (kanskje han ved en feiltagelse trodde han var gift med pizza-fanatikeren Staysman?), og i all frustrasjon forlater han huset og kaster passende nok hele pizzaen opp på taket. 
Hvil i fred, pizza. 
Fun fact: På tross av at filmcrewet var forberedt på å bruke spesialeffekter for å få det til, presterte Bryan Cranston å kaste en ekte pizza direkte opp på taket – på aller første tagning. Cranston klarte det aldri igjen, så den første tagningen ble brukt i serien. 
Fun fact nummer to: Eierne av det ekte Breaking Bad-huset måtte i fjor sette opp et gjerde fordi besatte fans fortsatt kaster pizzaer opp på hustaket deres. 
8. Alle fengselsfangene blir myrdet
(Sesong 5, episode 8 – «Gliding Over All») 
I en Gudfaren-inspirert operasjon som blir beskrevet som «mer komplisert enn mordet av Osama Bin Laden», presterer Walt å kvitte seg med alle Gus-tilhengerne som kunne tyste på ham i løpet av få minutter. 
Operasjonen blir gjennomført latterlig smertefritt, mens Heisenberg selv bare rusler rundt i stua hjemme med et sjarmerende låtvalg. Dette er et av tilfellene hvor det blir klart hvor sinnssykt mektig han egentlig har blitt i gamet. 
7.  «I am the one who knocks!»
(Sesong 4, episode 6 – «Cornered»)

Som et resultat av Walts deltagelse i det kriminelle miljøet, frykter Skyler for livet hans og stiller ham et hypotetisk spørsmål om hva han gjør dersom noen en dag banker på døren hans og skyter ham ned. 
Dette sender ham inn i en av seriens dyktigste og tyngste monologer, hvor han rasende forklarer henne at han i det scenarioet ville vært mannen som banket på døren. Her går det endelig opp for Skyler at Walter White er borte og Heisenberg regjerer. 
Her treffer gåsehuden, og den forlater oss egentlig ikke før serien er omme. 
6. Walt lar Jane dø
(Sesong 2, episode 12 – «Phoenix») 
I en av Breaking Bads desidert mørkeste scener, ankommer Walt leiligheten til Jesse og kjæresten Jane (Jessica Jones’ Krysten Ritter) i håp om å begrave stridsøksen. Han finner dem midt i en dyp heroinrus, og mens han prøver å vekke dem begynner Jane å kaste opp mens hun ligger på ryggen. 
Walt vurderer å gjøre noe, men ettersom hun presset ham til å gi opp en andel av dopinntektene til Jesse, står han heller passivt på sidelinjen og observerer at hun drukner i sitt eget oppkast. 
Lite visste man at ting faktisk kunne bli verre enn dette. 
5. Hank skjønner alt 
(Sesong 5, episode 8 – «Gliding Over All») 

Etter en tilsynelatende evigvarende jakt på den mytiske Heisenberg, kommer gåtens svar til Hank (Dean Norris) på det stedet der man tenker aller best, det mest delikate av steder – på do. 
Mens favoritten vår sitter på porselentronen, kikker han i lesematerialet rundt seg og finner plutselig brikken han manglet for at puslespillet skal gi mening. 
Om et blikk kan si mer enn tusen ord, kan dette blikket her skrive en masteroppgave. 
4. Mikes død
(Sesong 5, episode 7 – «Say My Name») 
Gjennom Breaking Bads fem sesonger er Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) en av de man aldri tviler på. Mannen er så tilsynelatende dyktig i det han gjør at ingenting ser ut til å kunne gå galt med ham. Fyren utstråler ren stålkontroll. 
Gjennom serien har Mike alltid vært et av menneskene Walt ikke har kunnet røre, og det at han simpelthen skyter ham ned for å få navnene på Gus’ fengselsfugler, navn han kunne fått fra andre kilder, sier så mye om hvor landet nå ligger.  
— Shut the f**k up and let me die in peace 
3. Walt slåss med Skyler og kidnapper babyen
(Sesong 5, episode 14 – «Ozymandias»)
«Ozymandias» topper seriefinalen som Breaking Bads sterkeste avsnitt, og det med god grunn. Tittelen, som kommer av Percy Bysshe Shelley-diktet om fall som kommer etter storhet, reflekterer starten på Walts endelige nederlag – og vi begynner med familien. 
Walt ankommer hjemmet etter et massivt showdown i ørkenen og ber familien pakke sakene slik at de kan rømme til sikkerhet. Skyler og Hank Jr. nekter i frykt hvor hva Walt har gjort, og en horribel slåsskamp bryter løs mellom familiefaren og familien han en gang hevdet var målet ved alt. 
Toppen av kransekaken er derimot Walts beslutning om å kidnappe datteren Holly, mens Skyler løper hylende etter. Shit hits the fan, og her blir det klart at det ikke finnes noen vei tilbake. 
2. «Uncle Jack» henretter Hank
(Sesong 5, episode 14 – «Ozymandias») 
Walter White og hans Walter White-trash-kompanjonger står ansikt-til-ansikt med politistyrkene, og det er klart at vår mann Hank er på dypt vann. 
På tross av en tryglende Walt, er det ingenting som kan hindre «Uncle Jack» i å gjøre det han kom hit for – noe Hank tydelig er klar over når han kommer med en hjerteskjærende siste replikk:  
— You want me to beg? You’re the smartest guy I ever met, and you’re too stupid to see – he made up his mind 10 minutes ago. 
1. Gustavo Fring sprenges i lufta
(Sesong 4, episode 13 – «Face Off»)  
 
Førsteplassen på listen vår er forbeholdt seriens erkeskurk, Gustavo «Gus» Fring (Giancarlo Esposito). Kyllingmannen styrte en av de største meth-produksjonene assosiert med det meksikanske kartellet, forkledd som fastfoodkjeden Los Pollos Hermanos («Kyllingbrødrene») og var en av Breaking Bads

mest fryktede og mest frustrerende slemminger.

Etter å ha samarbeidet over en lengre periode, forsøker Gus å få Walt drept uten hell. Sistnevnte forsøker selvsagt å gjengjelde tjenesten, men det viser seg at det ikke bare er katter som har ni liv, og kyllingen sniker seg unna det meste.  
Gus’ endelige død kommer som et resultat av Walts ekstremt delikate plan om å utnytte hans hat for Hector «Tio» Salamanca. Gus blir lurt til å dro at den gamle dopsmugleren har tystet, og drar for å ta hånd om ham selv. Han vet ikke at Walt er klar over hans fortid med Tio, og klarer ikke forutse at Heisenberg har overtalt den gamle mannen til å sprenge seg selv i luften i et av seriens største wow-øyeblikk. 

 

Gratulerer med 10-årsjubileumet! 
Husker du denne: Bryan Cranston som bortskjemt drittunge i My Super Sweet Sixteen Sixty