Hopp til hovedinnhold
Daemon Targaryen Matt Smith
Daemon Targaryen alias Matt Smith med ny sveis (HBO Max)

House of the Dragon episode 4 recap: Toksisk familie-reunion

House of the Dragon gir oss en familie-reunion utenom det vanlige. Og sex!

Vi er snart halvveis inn i den så langt suksessfulle Game of Thrones-forløperen House of the Dragon. Det har skjedd MYE. Alt fra en potensiell ny arving av jerntronen, til ødeleggelsen av Triarkiet ledet av Krabbemateren. (Elsker dette navnet btw).

Om du trenger en detaljert oppfriskning i alt som har skjedd så langt, sjekk ut våre tidligere recaps.

Denne episoden gir oss mye ærlighet rundt det serien har bygget opp i smug. Det har liksom stått og brygget på sidelinjen. Vi seere har jo alltid hatt en liten mistanke. Og i fjerde episode gikk det fra mistanke til «okei, nå skjer det faktisk». Det kommer jo ikke som et sjokk, men likevel sjokkerende i hvor ubehagelig det er å se på. Vi skal snakke mer om det snart.

Når man velger å se Game of Thrones, så er det jo dette man forventer. Spesielt i en serie som handler House Targaryen.

Her er en recap av House of the Dragon sesong 1 episode 4. (Saken inneholder åpenbart spoilere).

Middelaldersk Tinder.

Rhaenyra på Tinder date House of the Dragon
Rhaenyra på Tinder-date i fjerde episode av House of the Dragon (HBO Max)

I forrige episode var det stort fokus på hvilken lord som skulle ta hånden til Rhaenyra Targaryen (Milly Alcock) til ekteskap. Nå, etter ca. ett år, er prinsessen på en (mest sannsynlig tvunget) Westeros-tour for å finne seg en mann. Du vet, på den tiden hadde de jo ikke dating-apper.

Men så kongelig som Rhaenyra er, står lorder i kø for å matche med henne. Disse lordene hadde dog ikke klart seg på Tinder heller. De gir lange og kjedelige historier om hvorfor huset deres er den riktige veien å gå i ekteskap. Det er som når du får det klassiske spørsmålet på jobbintervju: «Hvorfor deg?».

Boremund Baratheon (Julian Lewis Jones) sitter ved siden av Rhaenyra og gir henne råd. Det kan virke som de er i Storm’s End (criben til House Baratheon).

Etter enda en mislykket matchmaking, seiler prinsessen tilbake til King’s Landing med Ser Criston Cole (Fabien Frankel). Caraxes flyr over dem og signaliserer at Daemon er back in town, baby!

Tilbake fra eksil med stil!

Daemon Targaryen Matt Smith episode 4
Daemon Targaryen er tilbake fra Stepstones (HBO Max)

Daemon Targaryen (Matt Smith) ankommer tronesalen hvor kongen, det lille rådet og mange andre står klare for å ønske han velkommen. Han har på seg en krone som like gjerne kunne blitt laget i sløydtimen på ungdomsskolen. Og en fresh ny hårsveis!

Han kneler for kongen aka broren sin aka Viserys Targaryen (Paddy Considine), og dedikerer Stepstones til ham med den fine kronen. Daemon forteller kongen at Corlys Velaryon (Steve Toussaint) har seilt tilbake til Driftmark og at Stepstones nå er et farevarsel for enhver som prøver true kongen igjen. Daemon virker dog fortsatt litt lur i tonen. Men de gir hverandre en klem og alle klapper. Aaaww!

Viserys-Paddy-Considine-Daemon-Matt-Smith
Viserys ønsker bror Daemon velkommen tilbake (HBO Max)

På hagefesten bånder brødrene med hverandre (som om det ikke er flere år siden de har sett hverandre). Viserys virker dog ganske overlegen mot datteren sin. Sikkert fordi hun dro hjem fra Tinder-reisen sin. Tonen mellom Rhaenyra og Daemon er også ganske klein, helt til de møtes senere og prater flørter. Stemningen mellom Rhaenyra og dronning Alicent Hightower (Emily Carey) er også mindre passiv aggressiv.

Veldig morsomt når Rhaenyra sier «Hvor romantisk det må være å bli fengslet i et slott og presse ut arvinger…», som med andre ord er livet til Alicent. Ellers veldig hyggelig øyeblikk mellom de tidligere bestevennene.

Så kuttes det over til det lille rådet hvor kongen og rådgiverne snakker om Corlys. Det viser seg at han ikke har dratt tilbake til Driftmark, men kontrollerer Stepstones. Han har også planer om å gifte bort datteren sin (som fortsatt er veldig ung), til sønnen til Sea Lord of Braavos. På denne måten kan han skape union med fribyene (kort sagt viser Corlys fingeren til kongeriket). Tenk, alt dette bare fordi Viserys ikke ville gifte seg med hans 12 år gamle datter for noen år siden :/

Er dette en episode av Euphoria?

Daemon Targaryen og Rhaenyra Targaryen episode 4
Daemon Targaryen og Rhaenyra Targaryen ute og vandrer i King’s Landing (HBO Max)

Nå har vi kommet til elefanten i rommet. Rhaenyra sier natta til Ser Criston, og oppdager deretter en sekk med klær og en lapp på rommet hennes. På lappen er det en ledetråd til en hemmelig trapp.

Rhaenyra finner sin indre Indiana Jones og går ned i hva som først ser ut som en hule, men viser seg å være en hemmelig vei ut av slottet. Hun møter onkel Daemon som leder henne til en gate i King’s Landing som kan minne om lørdagskvelder i Karl Johans gate. Her er det mye fest, moro og bisarre mennesker. Det er helt kaos, og Rhaenyra digger det.

Deretter går de til et teaterstykke som får Rhaenyra til å tenke «Wait, is this fucking play about us?». Dette må jo være en episode av Euphoria.

Teaterstykket parodierer Viserys og arvingene hans. Daemon forteller henne at folket aldri vil respektere en kvinne på jerntronen, og foreslår Aegon II som arving. Hva er det Daemon pønsker på?

Bordell med onkel.

Ser Criston Cole Rhaenyra Targaryen House of the Dragon
Ser Criston Cole Rhaenyra Targaryen finner tonen i episode 4 av House of the Dragon (HBO Max)

Så går det over til noen nesten psykedeliske scener i et bordell (eller gledeshus?) med sex i alle kanter. Altså orgier.

Rhaenyra blir helt hypnotisert av det hun ser. Samtidig som denne orgien foregår, sendes vi over til verdens kleineste sexscene mellom Viserys og Alicent. Vi alle krysset vel fingrene for å ikke se de to i senga. Deretter begynner Rhaenyra og Daemon å «kopulere», som Otto så fint beskriver det senere. BLÆH! De har heldigvis ikke sex, men fortsatt EW!

Det er interessant og litt forfriskende å se en serie klare å bruke sex som en viktig ledetråd til handlingen. Det er ikke bare ubehagelig å se de to, men også forståelsen av kaoset som er i vente.

Daemon forlater bordellet før det skjer noe mer mellom onkel og niese.

Rhaenyra løper tilbake til slottet. Hun møter Ser Criston ved døra til soverommet. Han tenker «sa ikke jeg nettopp natta til deg?», og blir etter hvert dratt inn i rommet til Rhaenyra. Hun kler av rustningen hans (som tydeligvis tar to virkedager). For å holde det kort og enkelt: De har sex. Vi venta jo på at dette skulle skje også.

Se også: Matt Smith aka Daemon Targaryen synes det er for mange sex-scener i House of the Dragon

Walk of (no) shame?

Alicent Hightower og Rhaenyra Targaryen
Alicent Hightower og Rhaenyra Targaryen (HBO Max)

Vi skulle egentlig kalle denne delen for «Walk of shame», av åpenbare grunner. Men ut ifra Rhaenyras morgen ser det ut som hun koste seg glugg. Hun blir dog raskt konfrontert.

Otto Hightower (Rhys Ifans) mottar nyheter fra White Worm via en liten gutt som har forfulgt Rhaenyra hele kvelden. Gutten får spenna sine og Otto virker litt bekymret for disse ryktene. Men innerst er han nok litt fornøyd.

Daemon våkner opp hos Mysaria (de to er visst ikke sammen lenger), og den lille gutten som sendte nyheter til Otto dukker opp og gir henne penger. Dette betyr jo at Mysaria (Sonoya Mizuno) er the White Worm. Hun har visst blitt noe lignende Lord Varys med hans «småfugler» som sendte ham sladder fra King’s Landing i Game of Thrones. Hun er med andre ord Gossip Girl!

Solen har så vidt stått opp, og Otto er allerede hos Viserys for å dele teen han nettopp fikk høre. Han sliter med å legge ord på hva han har hørt, men forteller altså kongen at Rhaenyra og Daemon «kopulerte» i går kveld. Kongen er selvfølgelig i sjokk og tror ikke på det. Han er også sur fordi datteren hans blir spionert på. Man merker nå at Viserys begynner forstå hva de slue planene til Otto egentlig er. Alicent er forresten i bakgrunnen og tyvlytter.

Hun blir jo bekymret som dronning-stemor-bestevenn og konfronterer Rhaenyra direkte. Prinsessen forsikrer henne om at de ikke hadde sex (det var ganske nære da). Men hun lyver om at Daemon ikke tok på henne.

Hun sverger til og med på den avdøde moren sin! Okei, Rhaenyra 🤨

Alicent er veldig fortvilet, fordi Rhaenyra kunne ha ødelagt Targaryen-navnet og ryktet deres. Det er dermed viktig at Rhaenyra finner seg en ordentlig mann å gifte seg med asap.

Prinsessen står på sitt og fortsetter å lyve.

Fylleangsten til Daemon fortsetter.

Daemon Targaryen episode 4
Daemon Targaryen har fylleangst (HBO Max)

Midt i Daemons walk of shame tilbake til slottet blir han dratt inn i kongens tronesal for audiens. Her møter han Viserys’ vrede når han konfronteres og blir tvunget til å fortelle sannheten om hva som skjedde dagen før.

Daemon benekter faktisk ikke sex-ryktene fra White Worm. Men som vi alle vet hadde de IKKE sex. Han lyver, for å styrke pitchen sin til kongen. Nemlig at Rhaenyra bør gifte seg med ham for å styrke Targaryen-navnet igjen. For en toksisk type.

Når han foreslår dette blir Viserys bare mer sur, og kaster ham ut av King’s Landing IGJEN. Det er bare Daemon som klarer det der. Han er som den personen i vennegjengen som alltid blir kastet ut på byen.

https://twitter.com/azlysaav/status/1569152045449461768?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1569152045449461768%7Ctwgr%5E91af36263cd9764ad4c512f8067c52ba65a995d5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthebrag.com%2Fbest-memes-from-house-of-the-dragon-episode-4%2F

Hvem er syndebukken?

Viserys Targaryen og Rhaenyra Targaryen i House of the Dragon
Viserys viser Rhaenyra dolken som senere brukes i Game of Thrones (HBO Max)

Viserys aner jo ikke hvem han skal tro på nå, men Alicent forteller ham at Rhaenyra mest sannsynlig snakker sant, og Daemon lyver bare for å irritere ham. Kongen inviterer datteren sin til en privat samtale, hvor han gir henne en viktig historietime om the prince that was promised (fin GoT-easter egg).

Videre diskuterer de om risikoen Rhaenyra utsatte seg for, og hvor kritisk det er å ikke ødelegge ryktet hennes på denne måten. Det er tydelige kontraster mellom konsekvensene Daemon møter som mann i denne situasjonen, sammenlignet med konsekvensene Rhaenyra møter som kvinne. Hvorfor er det bare hennes rykte som står på spill?

Viserys bestemmer seg for at Rhaenyra skal gifte seg med sønnen til Corlys, Laenor Velaryon. Rhaenyra går med på det hvis Viserys kvitter seg med sniken Otto, som tydelig har planer om sette Aegon II på tronen.

Parkert, bøtelagt og sparket.

Viserys og Otto i House of the Dragon
Viserys og Otto er ikke gode venner denne episoden (HBO Max)

Otto blir tilkalt til Viserys for å bli parkert (kongen må være sliten av all parkeringa denne sesongen). Han blir skjelt ut av Viserys for å orkestrere ekteskapet med Alicent etter at dronning Aemma døde, og alt som har etterfulgt.

Kongen skjønner nå at hans mest trofaste rådgiver ikke er så trofast allikevel. Viserys fjerner nålen som symboliserer kongens hånd fra uniformen til Otto.

Rhaenyra slapper av på rommet sitt etter en laaang dag.

Stormester Mellos kommer inn med litt te, sendt fra kongen, som skal «gjøre at du slipper uønskede konsekvenser». En Westerosi-versjon av angrepille der altså.

Men vi får ikke se om hun drikker teen eller ikke 👀

Gleder oss til fortsettelsen.

Se den kaotiske traileren til episode 5 nedenfor!

Se også: House of the Dragon episode 3 recap

Les mer