Hopp til hovedinnhold
miley_cyrus_black_mirror
Miley stiller for den dystopiske Netflix-favoritten (Netflix)

Black Mirror: Har serien tapt seg etter at Netflix tok over?

Black Mirror fortsetter.

I dag er Netflix og den britiske antologiserien endelig tilbake med ny sesong. Når den opp til forventningene?

Sci-fi-thriller-serien, skapt av forfatter, satiriker og journalist Charlie Brooker, ble først laget for britiske Channel 4, før Netflix tok over i 2016. Alle episodene er frittstående og tar for seg fremtidens teknologiske utvikling.

Vi elsker de tidligere sesongene av Black Mirror.

Spørsmålet nå er om Black Mirror sesong 5 holder mål?

Nei, dessverre ikke helt. Historiene er ikke like voldsomme som i de tidligere sesongene. Det går treigere, det er mer rotete og mer forutsigbart enn før. Til tider blir det også nesten for dumt.

Likevel klarer serieskaperen å fange interessen vår og opprettholde nysgjerrigheten sesongen igjennom.

Det er dog skuffende at den kun inneholder tre nye episoder, da flere av de tidligere sesongene har hatt opptil seks.

Sesongen starter bra med den beste episoden «Striking Vipers».

Vi blir kjent med Carl og Danny, to studiekamerater som bruker mesteparten av fritiden sin hjemme i stua med en joint i hånda og videospillet «Striking Vipers» på skjermen. Plutselig blir vi sendt 11 år frem i tid – Danny er godt gift og har barn, mens Carl fremdeles nyter ungkarslivet.

På Dannys bursdag dukker Carl opp med en helt spesiell gave – en ny versjon av «Striking Vipers» inkludert VR-briller. I kjent Black Mirror-stil er videospillet noe helt utenom det vanlige. Spillet emulerer nemlig alle fysiske følelser, som vil si at kroppen din kan føle det karakteren i spillet gjør. Dette kan selvfølgelig by på problemer.

Fra episoden «Striking Vipers» (Netflix)

Episoden er regissert av amerikanske Owen Harris som også står bak de hjerteskjærende episodene «Be Right Back» og prisvinnende «San Junipero» (sesong 2 og 3). Carl spilles av Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, The Get Down), mens Danny spilles av Anthony Mackie (The Hurt Locker, Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War).

Videre følger episoden «Smithereens», hvor vi møter en taxisjåfør som har noe uoppgjort hos et sosiale medier-selskap kalt nettopp Smithereens.

Dette resulterer i at han kjører rundt i området hvor hovedkontoret ligger hver bidige dag, i håp om å få en ansatt inn i bilen. Etter x antall forsøk klarer han endelig å lokke til seg en Smithereen, men til sjåførens store fortvilelse befinner han seg nederst på rangstigen – han er nemlig en praktikant.

Vi kan avsløre så mye som at en internasjonal krise blir utløst som følge av taxisjåførens handlinger…

Smithereens taxisjåfør

Andrew Scott (kjent som Moriarty i BBCs Sherlock) i episoden «Smithereens» (Netflix)

Den britiske regissøren James Hawes står bak denne episoden, samt «Hated in the Nation» fra sesong 3. Irske Andrew Scott (Sherlock, James Bond: Spectre) spiller taxisjåføren Chris, mens den stakkars praktikanten spilles av Damson Idris (Snowfall, Farming, The Twilight Zone).

I siste episode av sesong 5 møter vi Rachel, en ensom tenåring oppslukt i popstjernen Ashley O (Miley Cyrus).

Etter å ha flyttet til en annen by sammen med sin far og søster, sliter Rachel med å finne seg nye venner. Hennes redning viser seg å bli den kjente sangeren Ashley O som lanserer en pratende dukke basert på sin egen personlighet. På den andre siden får vi et innblikk i livet til Ashley, som tilsynelatende ikke virker å være fornøyd med det glamorøse popstjernelivet. Etterhvert skjønner man at tanten, som også er manageren hennes, er den som trives best med stjerne-tilværelsen. Da Ashley til slutt konfronterer tanten med et formål om å få endre sjanger på egen musikk, bryter et eget lite helvete løs hjemme hos popstjernen.

Hvem skulle trodd at det til slutt ble Rachel som måtte komme til unnsetning?

Miley Cyrus i Black Mirror

Popstjerne som spiller popstjerne (Skjermbilde, Netflix)

Regissøren bak denne episoden er norske Anne Sewitsky, som blant annet har laget Sonja, Monster og Sykt lykkelig.

Rachel spilles av den australske ungjenta Angourie Rice (The Nice Guys, These Final Hours og Spider-Man: Homecoming). Miley Cyrus har rollen som Ashley O, en rolle som på mange måter bærer likhetstrekk med Miley selv.

De tre episodene er alle skrevet av serieskaper Charlie Brooker, som også har skrevet de tidligere sesongene.

Vi håper han finner tilbake formen med Black Mirror sesong 6.

Terningkast 4

Se trailerne til de tre enkeltstående episodene her!

Har du fått med deg dette? Zendaya i rollen som junkie i ny HBO-serie

Nyeste saker fra 730.no

Les mer