Hopp til hovedinnhold
biopics som ikke falt i smak hos menneskene som ble fremstilt
Pam & Tommy, Foxcatcher og House of Gucci ble ikke tatt særlig godt i mot av enkelte (Hulu/Sony Pictures/Universal Pictures)

Biopics: 5 kjendiser som ikke ble fornøyd med hvordan de ble fremstilt

Disse føler seg ikke beæret.

Biopics om nesten alt og alle har med årene blitt en stor Hollywoord-trend som bare fortsetter. I skrivende stund er det allerede 12 kommende filmer basert på ekte mennesker på gang.

Til tross for å være en populær sjanger blant flere seere er det dermed ikke sagt at disse filmene alltid faller i smak hos de virkelige menneskene de er basert på.

Å gjenfortelle en historie basert på personers virkelige liv er jo ikke akkurat en liten oppgave. Risikoen for å tråkke noen på tærne blir raskt større når det er snakk om personlige hendelser.

Til og med når biopics blir laget med intensjonen om å være så respektfull som overhodet mulig, kan menneskene som faktisk har opplevd hendelsene finne ting å pirke på. Eller rett og slett bare hate.

Her er 5 biopics der kjendisene ikke ble fornøyd med hvordan de ble fremstilt.

Mark Schultz – Foxcatcher

foxcatcher biopics
(Sony Pictures)

Foxcatcher handler om bryter-brødrene Mark (Channing Tatum) og Dave Schultz (Mark Ruffalo), og treneren deres John du Pont (Steve Carell) mens de gjør seg klar for OL i Seoul i 1988.

Da filmen skulle lages var Mark opprinnelig svært positiv til ideen. Det endret seg dog da filmens anmeldelser kom ut. Noen av anmelderne insinuerte nemlig at en scene mellom Mark og John fremsto som seksuell.

Dette førte til at bryteren blant annet langet ut mot regissøren Bennett Miller på Twitter.

«Du har gått over streken Miller. Vi er ferdig. Din karriere er over. Tror du ikke jeg kan klare det? Bare vent å se. Tror du jeg bare kommer til å sitte tilbake og se deg ødelegget mitt navn og rykte som jeg har brukt svette og blod på. Du har ikke sett noe ennå,» lød bryterens tweets som han senere slettet.

Mark tok nemlig omsider en 180, og unnskyldte seg til regissøren. I ettertid har han gått tilbake til å hylle filmen og kaller Bennett for en av de beste regissørene i vår tid.

Se traileren til Foxcatcher nedenfor.

Pamela Anderson – Pam & Tommy

Pam and Tommy season 1 (Hulu) biopics
Pam & Tommy er en av flere biopics som kritiseres (Hulu)

Pamela Anderson hadde lite til overs for at sextapen med Tommy Lee skulle bli fokuset i Hulu-serien Pam & Tommy. Hun var heller ikke alene om å føle på dette, da flere kritiserte serien ettersom Baywatch-stjernen ikke en gang hadde gitt sin tillatelse.

Til The New York Times fortalte Pamela at hun synes situasjonen var sårende nok da det først skjedde, og at hun fortsatt irriterer seg over at folk kan tjene penger på det den dag i dag.

Hun fortalte også at hun mottok et personlig brev fra Lily James før innspillingen, der skuespilleren ytret at hun ønsker å ære Pamela i sin tolkning.

Pamela nektet dog å svare, og scannet en kopi av brevet forså å la det forbli ubesvart i innboksen.

Se traileren til Pam & Tommy nedenfor.

Gucci-familien – House of Gucci

biopics
Lady Gaga som Patrizia Reggiani, Adam Driver som Maurizio Gucci (SF Norge/MGM/Universal Pictures)

Vi beveger oss fra to irriterte individer til en hel forbanna familie. Gucci-familien var nemlig svært skuffet over hvordan de ble fremstilt i Ridley Scotts House of Gucci med Lady Gaga og Adam Driver.

De mener filmen er ekstremt smertefull fra et menneskelig perpektiv, og kaller den en fornærmelse mot arven som Gucci har opparbeidet seg.

«Produksjonen av filmen brydde seg ikke om å konsultere arvingene før de beskrev Aldo Gucci – president i selskapet i 30 år [spilt av Al Pacino i filmen] – og medlemmene av Gucci-familien som kjeltringer, uvitende og ufølsomme for verden rundt dem,» skriver familien i en uttalelse.

Videre skriver de at de synes Patrizia Reggiani (spilt av Lady Gaga) fremstilles som et offer som prøver å overleve i en mannssjåvinistisk bedriftskultur. De mener også at noen av skuespillerne har prøvd å male dette bildet i sine uttalelser om filmen. Gucci-familien hevder dog at dette er det lengste du kommer fra sannheten.

Se Lady Gaga snakke om Patrizia Reggiani nedenfor.

Jada Pinkett-Smith – All Eyez On Me

biopics
Ikke alle biopics faller i god jord (Lionsgate)

Da biopic-filmen All Eyez on Me om 2Pac kom ut i 2017, synes Jada Pinkett-Smith at det ble for smertefullt å se på.

I en rekke tweets fortalte skuespilleren at hun ikke kjente seg igjen i flere av scenene fra filmen.

«Tilgi meg… Mitt forhold til Pac er for dyrebart for meg for at scenene i All Eyez On Me lever opp til sannheten,» starter hun sin rant der hun peker på alle feilene filmen gjør.

Kona til Will Smith skriver også at hun synes forestillingen av hennes forhold med Tupac har vært dypt sårende.

Filmen fikk i sin tid blandet kritikk. Noen mente det føltes som en TV-biopic, mens mange følte at Demetrius Shipp Jr. var perfekt i rollen som den ikoniske stjernen.

Se traileren til All Eyez On Me nedenfor.

Mark Zuckerberg – The Social Network

Andrew Garfield, Joseph Mazzello, Jesse Eisenberg og Patrick Mapel i The Social Network, hvor sistnevnte spiller Chris Hughes (Trigger Street/Columbia)

Sistemann ut som ikke har så mye godt å si om sin biopic er Facebook-sjefen sjæl.

Mark Zuckerberg har tidligere sagt at han synes The Social Network, i likhet med Jada Pinkett Smith, var dypt sårende. Ifølge han selv er filmen noe han har selv har fortrengt.

Personlig mener han at koding ikke er glamorøst nok til å lage en film om, og hevder at produsentene derfor måtte finne på mye for å gjøre filmen spennende.

Han gir dog filmen cred for å ha klart å gjenskape stilen hans på college, men synes det er interessant at de har klart dette til tross for at mye grunnleggende fakta er feil.

Se også: Disney endrer sang i remake for å gjøre den litt mer woke 🧜🏾‍♀️

Les mer