Hopp til hovedinnhold

Biografisk film om kokainkonge

Ricky Donnell Ross, Rick Ross og Freeway (ABC, DEF JAM/UNIVERSAL)

Ricky Donnell Ross er mannen som inspirerte en hel generasjon rappere. På 80-tallet var han kjent som The Wallmart of Crack, ettersom han distribuerte crack/kokain i stor stil og tilbød en kilopris som var opptil 10.000 dollar lavere enn gjennomsnittet.

Ved å utnytte distribusjonsnettverkene til de LA-baserte gjengene Bloods og Crips, tok det ikke lang tid før hele USA handlet av Freeway Ricky; på sitt mest aktive skal Ricky Ross angivelig vis ha solgt for over 17 millioner kroner per dag, og importerte ca 440 kilo kokain i uka. Justerer vi for inflasjon, antar man at den shady entreprenøren dro inn godt over 17 milliarder norske kroner. Utropstegn, utropstegn.


Kallenavnet Freeway Ricky fikk han grunnet alle eiendommene han etter hvert akkumulerte rundt datidens Harbor Freeway (nå Interstate 110) i California. Det er nettopp dette navnet Leslie Pridgen bestemte seg for å adoptere. Leslie/Freeway er medlem av gruppa State Property, men er kanskje best kjent som soloartist og Jay-Z’ tidligere labelkompis fra Roc-A-Fella-dagene.

Freeway Ricky Ross har også hele hiphopverdens favoritt-fengselsbetjent. Miami-rapperen Rick Ross, mindre kjent som William Leonard Roberts II, er selve personifiseringen av kultstatusen kokainkongen Donnell Ross oppnådde.

Fortsetter under klippet.


Selv om vi ser bort fra rappere og den uvirkelige mengden med penger Ricky har lagt bak seg, mestrer historien likevel å bli hakket mer spektakulær. Danilo Blandón var mannen som innledningsvis orkestrerte en pipeline fra Nicaragua til Ross. Blandón sin hensikt var å finansiere Contra-revolusjonen i Nicaragua, som amerikanske Central Intelligence Agency støttet. Det sensasjonelle rundt dette var avsløringene som senere kom om at CIA, etter alle solemerker, var med på å fasilitere importen av kokainen som Ross senere forvandlet til crack.

Dersom du synes det lukter filmmanus av dette er du ikke alene. Nick Cassavetes er kanskje mest kjent som regissøren av romantiske The Notebook, men er i denne sammenheng mer relevant som en av manusforfatterne bak storfilmen Blow med Johnny Depp i hovedrollen. Cassavetes som i fjor spilte seg selv i serien Entourage, skal nå regissere en biografisk spillefilm om Donnell Ross.

Fortsetter under klippet.


Donnell, som nylig slapp ut av fengsel tidlig for god oppførsel, er selv involvert i prosjektet og har uttalt at han er i samtaler med både Leonardo DiCaprio og Mark Wahlberg om filmatiseringen, men ingen skuespillere er foreløpig bekreftet. Cassavetes sammenligner sin visjon av filmen med 11 år gamle Traffic, og sier at han håper på å starte innspillingen i løpet av 2011.

I mellomtiden, om du er interessert i å vite mer om historien, kan du få et detaljert innblikk ved å se dokumentaren American Drug War: The Last White Hope:


Se også dokumentar fra History Channel om snuskete Black Mafia Family: Her!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer