Hopp til hovedinnhold
Zendaya og Timothée Chalamet
Zendaya (Christopher Polk/Getty Images) og Timothée Chalamet (Rodin Eckenroth/FilmMagic)

Topp 14 unge skuespillere akkurat nå

Hvem skal ta hånd om fremtidens filmer og serier? Vi ramser opp 14 av de beste unge skuespillere akkurat nå!

Ofte snakkes det om veteranene og favorittene vi har kjent i mange år, men hva med unge skuespillere som har jobber hardt for å skinne i rampelyset? Med havet av nye filmer og serier som slippes av de store studioene hvert år, ser vi også mange unge og nye talenter som fortjener mer anerkjennelse.

I denne listen ramser vi opp et utvalg unge skuespillere som er på vei til å gjøre noe stort i film- og serie-bransjen. Her har vi holdt oss til skuespillere under 30 år, og prøvd å inkludere en god variasjon av allerede store profiler, og up-and-coming profiler som er spennende å følge med på.

Her er 14 gode unge skuespillere under 30 (i tilfeldig rekkefølge):

Zendaya (født i 96)

Zendaya på HBO Max’ Emmy-kampanje-event for Euphoria på Academy Museum of Motion Pictures 20. april i Los Angeles (Rodin Eckenroth/FilmMagic)

Det kommer vel som ingen overraskelse at vi inkluderer denne stjerna her 🤩

Ikke bare digger vi Zendaya, men hun har også de siste årene bevist at hun er en av de beste unge skuespillerne i Hollywood.

Zendaya er en av de Disney-stjernene som har blomstret og bevist hva mer de har å tilby. Hun har klatra fra Disneys Shake it Up! til store prosjekter som Denis Villeneuves Dune, Jon Watts’ Spider-Man og nå nylig beviste hun nok en gang hvor dyktig hun er i Euphoria sesong 2.

Vi craver mer Zendaya på skjermen, men vi må nok være tålmodige og vente til 2023 før vi får sett mer av henne. Hun skal nemlig returnere som Chani i Dune: Part Two. I tillegg skal hun spille i tennis-dramaet Challengers av Call Me by Your Name-regissør Luca Guadagnino.

Timothée Chalamet (født i 95)

willy wonka timothee chalamet
Blir det Oscar før han fyller 30? Timothée Chalamet på Academy Awards i 2019 (Christopher Polk/Getty Images)

Helt siden hans bemerkelsesverdige og Oscar-nominerte rolle i Luca Guadagninos Call Me By Your Name, har det vært fullt kjør for vidunderet Timothée Chalamet. Nå vil alle filmprodusenter (og fansen) få kloa i han.

Skuespilleren har hatt mange sterke roller gjennom årene, men 2021 var nok hans beste år hittil. Tidligere har Chalamet blitt stemplet som en «heartthrob»-skuespiller, som bare blir castet for bra utseende. Og ja, han ser bra ut, men man kan ikke benekte at han først og fremst er en glimrende skuespiller. I fjor spilte han i storfilmene Dune, Don’t Look Up og The French Dispatch, hvor hver rolle var ganske forskjellige.

Det virker også som 2023 blir et sterkt år for skuespilleren, for han skal spille unge Willy Wonka i Wonka, returnere i sci-fi-blockbusteren Dune: Part Two og gjenforenes med Luca Guadagnino i Bones and All.

Amandla Stenberg (født i 98)

Amandla Stenberg
Amandla Stenberg under premieren for Dear Evan Hansen i 2021 (Emma McIntyre/Getty Images)

Vi har ikke sett mye av Stenberg enda, men du husker kanskje skuespilleren som fan-favoritten Rue – Katniss Everdeens sidekick i Gary Ross’ The Hunger Games.

Rollen i The Hunger Games var et gjennombrudd for skuespilleren, bare 10 år gammel. Siden da har Stenberg også fått mye anerkjennelse for rollene i Everything, Everything av Stella Meghie og The Hate U Give av George Tillman Jr.. De har også jobbet aktivt for representasjon og inkludering i Hollywood 🙏

Allerede i august kan du se Stenberg i A24s skrekkomedie Bodies Bodies Bodies regissert av Halina Reijn, som inkluderer blant andre Oscar-nominerte Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), Rachel Sennot (Shiva Baby; anbefales!) og Pete Davidson (The King of Staten Island).

Jacob Tremblay (født i 06)

Jacob Tremblay - Beste unge skuespillere
Jacob Tremblay under 2019 E! People’s Choice Awards (Rodin Eckenroth/WireImage)

Som 15-åring har Tremblay allerede vist at han kan spille i alt fra drama til skrekkfilmer. Til og med dubbing!

Den unge skuespilleren beviste talentet sitt da han var 7 år og spilte mot Brie Larson i Oscar-nominerte Room av Lenny Abrahamson. Siden da har porteføljen hans blåst opp med hele 30 titler, som inkluderer Wonder av Stephen Chbosky, Doctor Sleep av Mike Flanagan og Luca av Enrico Casarosa.

Det ser ut som at veien videre for Tremblay blir en rekke dubbe-prosjekter, blant annet Ariels sidekick (og fisk) Fomle i The Little Mermaid av Rob Marshall. Spent på hvordan den fisken skal se ut i en live-action-film 🤔

Florence Pugh (født i 96)

Florence Pugh har blitt stjerne på kort tid (Tim P. Whitby/Getty)

Det går vel ikke en uke uten at man har lest noe nytt om Black Widow-stjerna? Man kan trygt si at Pugh er oppe og nikker med store prosjekter fremover.

Allerede har vi sett hvor mye allsidighet hun har som skuespiller og beviser det ved å spille i en god variasjon av sjangere. Bare de tre siste årene har hun spilt i skrekk (Midsommar), drama (Little Women) og action (Black Widow og Hawkeye). Det sier sitt, eller?

Det stopper ikke der. I år får vi sett henne i, blant annet, den etterlengtede psykologiske thrilleren Don’t Worry Darling av Olivia Wilde, hvor hun skal spille mot Harry Styles og flere andre dyktige skuespillere. I 2023 fortsetter det med Christopher Nolans stjernespekkede Oppenheimer og Denis Villeneuves (også stjernespekkede) Dune: Part Two. Florence Pugh er en maskin 🦾

Ashton Sanders (født i 95)

Ashton Sanders
Ashton Sanders – beste unge skuespillere (Matt Winkelmeyer/Getty Images)

Det er få unge skuespillere som har gjennombruddsrollen i en Oscar-film. Du vet, det året prisutdelerne leste opp La La Land, i stede for Moonlight som beste film? 😅

Men uansett om Barry Jenkins’ Moonlight hadde vunnet eller ikke, er det ingen tvil om at Sanders har en lovende karriere foran seg etter hans bemerkelsesverdige rolle. Videre har han klart å holde nivået oppe i Captive State av Rupert Wyatt, Judas and the Black Messiah av Shaka King og serien Wu-Tang: An American Saga hvor han spiller legenden Bobby Diggs aka RZA.

I år får vi også gleden av å se han i biografien om ikonet Whitney Houston, I Wanna Dance with Somebody av Kasi Lemmons.

Saniyya Sidney (født i 06)

Saniyya Sidney - Unge skuespillere
Saniyya Sidney på 94th Annual Academy Awards (Emma McIntyre/Getty Images)

Her har vi enda et eksempel på en ung skuespiller som har startet karrieren med storm! Sidney har ikke vært med i mye ennå, men har allerede til spilt med tungvekterne Denzel Washington, Viola Davis og Will Smith (vi skal prøve å ikke nevne du-vet-hva).

Flere av titlene Sidney har spilt i er biroller, men nylig var hun aktuell som Venus Williams i den Oscar-nominerte biografien King Richard av Reinaldo Marcus Green. Her beviste hun med glans at hun er en av de unge skuespillerne vi må følge med på.

Akkurat nå er hun aktuell i rolle som Sasha Obama i Paramount+-serien The First Lady, hvor hun spiller mot Viola Davis i rollen som Michelle Obama. Vi er sikre på at hun har mye spennende i vente fremover etter disse titlene!

Tom Holland (født i 96)

Tom Holland på Spider-Man-pressekonferanse i Nusa Dua på Bali i Indonesia (Vera Anderson/WireImage)

Vi hadde ikke blitt overrasket om dette ansiktet er det første som dukker opp når man søker opp «blockbuster-filmer» på Google.

Det har nesten blitt en meme at Holland er en av de første Hollywood går etter for deres neste rekordstore box office-film. Og det er ikke negativt i det hele tatt, for selv i sånne filmer, leverer Holland alltid med sjarm.

Tom er mest kjent som Spider-Man i MCU, men han har også vist hvor dyktig han er i Netflix-filmen The Devil All the Time og Apple-filmen Cherry, selv om disse titlene ikke ble vel møtt av kritikere. Også er det verdt å nevne hans live-action debut i The Impossible! Fremover ser vi han i Apples The Crowded Room, og i rollen som Fred Astaire i en biopic av Sony. Vi venter egentlig bare på flere filmer med TomDaya 😍

Kristine Frøseth (født i 95)

Kristine Frøseth Birds of Paradise trailer
Kristine Frøseth er en av Norges aller største filmstjerner (Leon Bennett/WireImage)

På den store listen med Hollywood-stjerner må vi gi oppmerksomhet til noen norske talenter.

En av de beste unge skuespillerne i dag er Drøbak-kvinnen Kristine Frøseth, som er aktuell i Susanne Biers The First Lady på Paramount+. I denne antologiserien om USAs førstedamer spiller Frøseth i rollen som unge Betty Ford.

Kristine har spilt i flere andre lovende filmer og serier, som Sierra Burgess Is a Loser, The Truth About the Harry Quebert Affair, The Society, Looking for Alaska og Birds of Paradise.

Slik beviser 26-åringen bare mer og mer at hun er en av framtidens Hollywood-stjerner.

Snart ser vi henne i komediene Sharp Stick av Lena Dunham og College Republicans av James Schamus. Mer, mer, mer!

Storm Reid (født i 03)

Storm Reid - Unge skuespillere
Storm Reid under «The Suicide Squad» premieren i 2021 (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Lillesøster Gia i Euphoria er en man bør holde utkikk etter fremover.

Reid har spilt i mange biroller frem til nå, men har vist at hun kan mer enn bare det. Hennes filmdebut var 12 Years a Slave da hun bare var 8 år, og er nå aktuell i Euphoria, hvor hun spiller Rues (Zendaya) lillesøster Gia. Hun har også blitt kjent gjennom roller i Ava DuVernays A Wrinkle in Time og Leigh Whannells The Invisible Man.

Vi er spente på hva mer Reid har i ermene. Snart kan vi se henne i thrilleren One Way og i tillegg en viktig rolle i den etterlengtede serien The Last of Us (basert på spillet med samme navn). Av alle unge skuespillere under 20 år, er Reid en som er verdt å følge med på!

Saoirse Ronan (født i 94)

Saoirse Ronan - Unge skuespillere
Saoirse Ronan på Little Women-premiere i 2019 (Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Det er ikke mange unge skuespillere i 20-årene som allerede kan kalle seg veteran. Men det kan definitivt Saoirse Ronan.

CV-en hennes inneholder så mye bra og det er vanskelig å plukke ut de beste rollene. Allerede som 13-åring hadde hun gjennombruddsrolle i Joe Wrights Atonement, som tjente Saoirse sin første Oscar-nominasjon. Etter det har hun virkelig satt standarden som en av de beste unge skuespillerne i Hollywood, med Oscar-nominasjoner for beste hovedrolle i Brooklyn (John Crowley), Lady Bird (Greta Gerwig) og Little Women (Greta Gerwig).

I år er hun tilbake i mysterie-filmen See How They Run av Tom George, hvor hun spiller mot blant andre Sam Rockwell og Adrien Brody.

Thea Sofie Loch Næss (født i 96)

Thea Sofie Loch Næss og Vebjørn Enger fra serien Hjerteslag. Foto: Andris Visdal/TV 2

Du kjenner henne kanskje igjen som den badass karakteren Skade fra The Last Kingdom?

Thea Sofie er allerede på vei til å bli en av Norges store Hollywood-stjerner. Selv om porteføljen ikke er stor enda, er det tydelig at hun er villig til å investere mye tid og innsats i rollene hun tar, som hun har bevist i The Last Kingdom. Og det føler vi peker mot riktig retning 💪

Her i Norge har vi også sett henne i 730-favoritten Natt til 17. og seriene Costa del Kongsvik, Wisting, Hjerteslag og Delete Me.

Hun blir også å se i dramafilmen X av Henrik Martin Dahlsbakken med blant andre Renate Reinsve, Pål Sverre Hagen og Mads Sjøgård Pettersen. Vi gleder oss 🤩

Anya Taylor-Joy (født i 96)

Anya Taylor-Joy på Miu Miu-visning under Paris Fashion 3. mars 2020 03, 2020 (Pascal Le Segretain/Getty)
Anya Taylor-Joy på Miu Miu-visning under Paris Fashion 3. mars 2020 03, 2020 (Pascal Le Segretain/Getty)

Stjernen som gikk fra å være stemplet som en såkalt «scream queen» (kvinnelige skuespillere som ofte spiller i skrekkfilmer), har de siste årene bevist at du kan brette sammen kallenavnet og kaste det i søpla.

Fordi de siste årene har Taylor-Joy, på samme måte som Florence Pugh, virkelig bevist hvor allsidig hun er. Ja, hennes gjennombruddsroller var kanskje i skrekkfilmene Split og The VVitch, men det sikret henne roller i store titler som The Queen’s Gambit, Last Night in Soho, The Northman og Emma.

The Northman hadde nettopp premiere i Norge, men hun returnerer allerede til skjermen 10. juni når Peaky Blinders sesong 6 endelig har premiere på Netflix. I tillegg skal hun blant annet spille i stjernespekkede Amsterdam av Oscar-nominerte David O. Russell og skrekkomedien The Menu av Mark Mylod.

Jharrel Jerome (født i 97)

Jharrel Jerome vant Emmy for rollen i When They See Us
Jharrel Jerome vant Emmy for rollen i When They See Us (Photo by David Crotty/Patrick McMullan via Getty Images)

Jerome er også kjent for rollen sin i Moonlight, men fikk mest anerkjennelse for sin Emmy-rolle i Netflix-miniserien When They See Us.

I denne provoserende historien spilte skuespilleren Korey Wise, en av fem svarte ungdommer i Harlem som ble uskyldig dømt for et brutalt overfall i Central Park på 80-tallet – bedre kjent som The Central Park Five (les mer om serien her, og hvorfor du må se den). Serien har mange flinke og unge skuespillere, men Jerome stjal rampelyset og vant en velfortjent Emmy for beste skuespiller i miniserie eller film.

Dessverre har vi ikke sett skuespilleren i så mye annet etter det, annet enn Stephen King-serien Mr. Mercedes. Vi håper vi kan se mer av Jerome på skjermen snart!

Denne sterke listen dekker ikke havet av alle de gode unge skuespillerne der ute som er på vei opp.

For eksempel Jenna Ortega (født i 02)… Renate Reinsve-aktuelle Lily-Rose Depp (født i 99)… Oscar-film- og Snøhvit-aktuell Rachel Zegler (født i 01)

Vi er sikre på at fremtidens filmer og serier er i gode hender.

Se også: 16 kjendiser som ligner på hverandre 🙂

Nyeste saker fra 730.no

Les mer