Hopp til hovedinnhold
Diego Luna og Stellan Skarsgaard
Diego Luna og Stellan Skarsgård i Andor (Disney)

Er Andor den beste Star Wars-serien hittil?

Noen mener Andor er bedre enn The Mandalorian. Andre mener det er den beste Star Wars-serien hittil. Dette sier anmelderne.

Etter Disney kjøpte Lucasfilm i 2012 ble fansen lovet nye trilogier og spin-offs hvert år fra 2015. Og der var de jo på god vei. Men det falt flatt med Skywalker-sagaen og deres ikke-så-poppis avslutning med The Rise of Skywalker. Nå har vi ikke sett en ny stjernekrig-film siden 2019!

I starten av 2020 delte tidligere Disney-sjef Bob Iger at de tar et avbrekk fra Star Wars-filmer. For å heller fokusere på serier som utforsker det samme universet. (Etter suksessen med The Mandalorian).

Det førte også til at Star Wars-prosjekter fra film-gigantene Patty Jenkins, Kevin Feige, Taika Waititi og Rian Johnson ble lagt på hylla og samler støv.

Som lovet har Disney pumpet ut en god en del Star Wars-serier de siste årene, og det stopper ikke ennå. Deres siste tilskudd til familien er Rogue One-forløperen Andor.

Før dette fikk vi sett noen kjente fjes returnere i Obi-Wan Kenobi og The Book of Boba Fett, som mottok delte meninger. Og The Mandalorian som har fått mye ros gjennom to sesonger. Selv om det er godt å se kjente fjes igjen, har det vært lengtet etter noe nytt.

Star Wars serier sammenligning
Så langt synes fansen at Andor er den beste serien siden The Mandalorian (skjermbilde Rotten Tomatoes)

Treffer Andor blinken?

Diego Luna som Cassian Andor
Diego Luna som Cassian Andor i Andor (Lucasfilm/Disney)

Det kan virke sånn! Andor hadde premiere onsdag 21. september på Disney+ med hele tre episoder. Vi er igjen tilbake mellom forløper-trilogien og den originale trilogien for å utforske nye historier i Star Wars-universet. Andor finner sted rundt fire år etter handlingen i Obi-Wan Kenobi.

Andor er sentrert rundt begynnelsen av the Rebellion. Serien følger Cassian Andor (Diego Luna) flere år før hans triste avskjed i Rogue One: A Star Wars Story.

Inkludert i casten er blant andre svenske Stellan Skarsgård (Dune) som Luthen Rael, teater-legenden Fiona Shaw (tante Petunia i Harry Potter) som Maarva og Adriana Arjona (Morbius) som Bix Caleen. Tony Gilroy (Rogue One) sitter i forfatterstolen med et sterkt team. Blant andre bror Dan Gilroy, som skrev og regisserte undervurderte Nightcrawler.

Generelt er mange av anmelderne fornøyd med Andor og hvordan den så langt klarer å stå på egne ben. De liker at serien ikke lener seg på referanser og easter eggs fra forgjengerne. Det er kanskje nettopp det en Star Wars-serie trenger nå? Merk at anmelderne kun har sett de fire første episodene.

Vanity Fair mener Andor er den beste Star Wars-serien hittil, og at den passer bra for kresne seere.

«Noen seere foretrekker kanskje den episodiske historiebok-stilen til The Mandalorian. Men andre vil begeistre for Andors urolige alvor, dens finpussede emosjonelle innsatser og frekke dialog. På sitt beste virker Andor laget for mer kresne seere […]», skriver anmelderen.

Collider gir serien A+ og legger spesielt merke til seriens «slow-burn».

«Mens serier som The Mandalorian valgte å gå inn guns blazing, lener Andor seg inn i uroen i en slow-burn historietråd…»

Videre synes Maggie Lovitt at Andor føles som noe for et modent publikum. Noe hun mener er positivt fordi det har vært stor mangel på sex i dette universet. Sant nok!

Ser mer ut som Blade Runner enn Star Wars?

Andor minner om Blade Runner
Andors åpningsscene kan minne om Blade Runner (Lucasfilm/Disney)

The Wrap skryter over kinematografien så mye at de sammenligner de første episodene med en annen klassisk science fiction-serie.

«Visuelt er Andor fantastisk, og starten på serien ser mer ut som Blade Runner enn en Star Wars-serie.» De er også enige i at serien kan være den beste hittil.

The Guardian er dog et hakk under toppscore, og mener det er den beste serien siden The Mandalorian. Det er kanskje ikke så vanskelig da. De gir fire av fem stjerner, med et stikk på at Andor ikke er sterk helt fra starten.

«I sin tredje del blir Andor endelig den grove, kinetiske spionthrilleren den har blitt omtalt som, etter en overflod av gjennomtenkt verdensbygging. Heldigvis har noen på Disney+ hodet skrudd på, fordi Andor har debutert med en trippel-premiere. Kom deg gjennom åpningsmaratonet, og du har det som ser ut til å bli det beste Star Wars-showet siden The Mandalorian

IGN sammenligner også Andors åpning med Blade Runner. Her får serien 9 av 10 stjerner!

«Det er et godt brukt referansepunkt nå, men det er umulig å ikke bli minnet om Blade Runner i seriens åpningssekunder. Dunkende regn. Neonlys knuser mørket. Glitrende pulser av musikk. En stokkende hovedperson i brun pels – alle ingrediensene er der.», skriver Jesse Schedeen.

Star Wars uten Star Wars.

Adria Arjona Kleya Andora season 2 trailer 2 disney
Kleya spilles av puertorickanske Adria Arjona. Som 18-åring flyttet hun alene til New York City og jobbet som servitør mens hun tok bachelor i skuespill (Lucasfilm/Disney+)

Jepp, det mener i hvert fall The New York Times. Anmelder Mike Hale skryter av at Andor klarer å holde seg til franchise-historien, og samtidig skylle de vanlige feilene ut av luftslusen. Her er de enige med andre anmeldere om at serien henter mye fra andre sci-fi-fortellinger.

«Åpningsscenen, en Blade Runner-hyllest som leder inn i en mørk, sømaktig versjon av den typiske Star Wars-kantinaen, er et vittig eksempel på showets metode.»

Okay. Vi har skjønt nå at åpningen av serien er Blade Runner-esque. Så og si alle nevner dette.

Videre skriver NY Times: «Men å gjøre Andor mindre lik Star Wars betyr i dette tilfellet å gjøre den mer lik mange andre science-fiction-dramaer. Og selv om attraksjonene på overflaten er betydelige, kan du finne deg selv på jakt etter ting som andre sci-fi-historier gir, som overbevisende karakterer og en narrativ puls.»

Manusforfatter Tony har tidligere uttrykt at han ikke er «fan-fan» av Star Wars. Da han ble hentet inn for å omskrive Rogue One, og nå Andor, var det kanskje av den grunnen. Han har tidligere skrevet historier som Jason Bourne-serien og Michael Clayton. Det er tydelig hvor han henter anti-helt-inspirasjonen fra.

Variety roser seriens avgang fra Star Wars-malen til Disney+.

Andor er visuelt vakkert
Andor er visuelt vakkert (Lucasfilm/Disney)

«Andor er, både av design og omstendighet, umiddelbart forskjellig fra sine Star Wars TV-forgjengere. Der [seriene] flettet sine største avsløringer inn i det større stoffet i Lucasfilm-universet, haster Andor seg ikke mot de øyeblikkene som kan få fansen til å gispe av ren gjenkjennelse. I stedet gjør den noe mer overraskende: Den forteller historien om mennesker som ikke har noe med Solos, Skywalkers eller Palpatines å gjøre, men som har liv som betyr noe», skriver anmelderen.

Vulture synes at Andor er kuren for Star Warsennui, og at den i tillegg holder seg interessant til tross for at vi vet hovedkarakterens skjebne.

«De som har sett Rogue One vet hvordan en del av denne historien ender, og Andor er ikke avhengig av at vi glemmer det […]. Men Andor er bedre for den sløvheten – og for den kompromissløse måten den avviser den nostalgiske ennuien som har definert denne franchisen så lenge.»

De bruker også Michael Clayton som eksempel: «I Gilroys Michael Clayton insisterte Clooneys titulære karakter, «Jeg er ikke fienden,» […]. Andor bringer det samme spørsmålet til Star Wars, og interiøret og selvrefleksjonen det krever har skapt det mest utfordrende og oppkvikkende arbeidet i denne galaksen på mange år.»

Men det er ikke bare fryd og gammen for Andor. Rolling Stone er ikke like overbevist.

Diego Luna Andor
Andor blir kalt mer «seriøs» enn TV-forgjengerne (Lucasfilm/Disney)

«Du skulle trodd at folket i Lucasfilm nå ville forstå verdien av å lage TV som faktisk fungerer som TV», skriver anmelderen.

«Det er knapt noe form i disse fire første episodene. Tre av dem bygger ikke engang til noe form for virkelig klimaks, men ser ut til å stoppe på et tilfeldig tidspunkt, som om Gilroy, regissør Toby Haynes og klipperne deres trakk på skuldrene og sa: «Eh, ingen bryr seg så lenge autoplay-funksjonen skrur på.»

The Hollywood Reporter setter pris valget om å gjøre dette om til en annerledes Star Wars-historie, men trenger litt flere episoder for å bli solgt:

«Andor leverer ikke øyeblikkelig spenningen jeg forventer av et Star Wars-show, men det er annerledes, og det kan vise seg å være det beste med det.»

Her må du altså forvente en mer seriøs versjon av Star Wars, som kanskje ikke kommer til å ha like mye meme-verdige øyeblikk og cameoer. Noe mange mener er et steg i riktig retning!

Se også: Star Wars-serie med Jude Law: Hva vet vi om Skeleton Crew så langt? 🪐

Nyeste saker fra 730.no

Les mer