Hopp til hovedinnhold
Leah Isadora Behn på Vixen Awards 2021 (Andrine Nerland/730.no)
Leah Isadora Behn på Vixen Awards 2021 (Andrine Nerland/730.no)

Best og verst fra influencer-Norge: Høst- og Vixen-spesial

Hei og velkommen til en ny utgave av deres favorittspalte. (Om influencere, vel å merke.)

Dette er spalten hvor jeg – som er over middels interessert i den norske influencer-verdenen – oppsummerer hva som har skjedd siden sist.

Jeg tar for meg noe av det jeg har fått med meg og synes har vært mest spennende den foregående måneden.

På godt og vondt.

Med andre ord kan du holde deg oppdatert på mye av det som skjer i influencer-Norge via denne spalten.

Har du tips til noe jeg bør skrive om?

Vennligst send en mail til [email protected] <3

Det er jo alltid mye som skjer om høsten, men i år var Vixen Influencer Awards flyttet på grunn av pandemien. Derfor ventet jeg med egen sak for september, og slår sammen september og oktober til en høst- og Vixen-spesial nå.

Slik at det blir litt ekstra spennende. Eller ikke? Døm selv!

La oss sette igang!

Månedens annonse-prat: Forbrukertilsynet

Den siste tiden har jeg lagt merke til at det har vært så som så med merkingen av reklamer i sosiale medier.

Jeg skjønner det ofte kan være vanskelig å vite hvordan ting skal merkes, men hovedregelen er jo enkel: Reklame eller annonse skal stå synlig, først i teksten.

I juniutgaven av denne spalten snakket jeg om hvordan Forbrukertilsynet hadde hatt tilsyn på flere TikTok-kontoer.

Da minnet jeg også på praten jeg hadde med Bloggpatruljen til Forbrukertilsynet for et par år siden, hvor man kan få mye nyttig info.

Nå har jeg igjen kontaktet Forbrukertilsynet, for å høre hva de tenker om ståa akkurat nå.

Nina Elise Dietzel, seksjonssjef med fagansvar for reklame i sosiale medier, sier deres erfaring er at mange påvirkere merker innleggene sine, men at merkingen ofte ikke er tydelig nok (for eksempel i stories).

– Merkingen plasseres eksempelvis bak brukernavnet, slik at den ikke synes. Vi ser også merking med tilnærmet samme farge som bakgrunnen. Dette medfører at merkingen i praksis blir skjult, skriver Nina Elise i en e-post til 730.no.

Hun skriver også at de fortsatt følger aktivt med på merkingen i sosiale medier. I år har de fokusert litt ekstra på TikTok. Les mer om denne tilsynsaksjonen her. I tillegg har de sendt ut orienteringsbrev til influencere de har mottatt klager på, med redegjørelse for kravene til merking.

Likevel påpeker hun at det er annonsørene som har hovedansvaret.

– Det er annonsøren som har hovedansvaret for at markedsføringen er i tråd med loven når de tar i bruk påvirkere til å reklamere for varer/tjenester.

– I 2020 fattet Forbrukertilsynet forbudsvedtak med tvangsmulkt overfor en annonsør for brudd på forbudet mot skjult reklame, og dette vedtaket ble opprettholdt av Markedsrådet (klageinstansen) i april 2021. Vedtaket fra Markedsrådet er tydelig på hvilket ansvar annonsørene har ved bruk av påvirkere, ref. nevnte nettmelding.

– Vi har allerede fulgt opp standpunktene fra dette vedtaket overfor flere annonsører og vil fortsette med dette i tiden fremover.

Men det betyr ikke at influencerne slipper unna.

– Påvirkerne som poster reklamen er for øvrig ikke uten ansvar. De kan blant annet holdes ansvarlige som medvirkere til lovbrudd, skriver Nina Elise.

På spørsmål om hvorvidt annonsørene er bevisst deres ansvar, etter tydeliggjøringen for kravene som stilles til dem, svarte hun:

– Ja, vi er av den oppfatning at mange annonsører er klar over at de har et ansvar, men ikke nødvendigvis hvor langt dette ansvaret strekker seg. Dette vil vi ha fokus på i tiden fremover.

I tillegg er det spennende med influencere som er på arrangementer eller lignende. De får gjerne gratis produkter, uten å merke dette som reklame når de poster ting både derfra og i ettertid.

Noen vet kanskje bare ikke hva eller hvordan, men for mange er det kanskje bare latskap?

Aline og Tonje fra Forbrukertilsynets Bloggpatrulje i 2019 (Andrine Nerland/730.no)

Månedens reality: Isabel, Funkyfam, Norges nye megahit, Paradise Hotel, Ex On The Beach og Gjett hvem 

Nei, det siste er ikke nødvendigvis beskrivelsen av et nytt program, men tittelen på det.

Mens Bloggerne har kommet seg gjennom enda en sesong, er vi nå inne i runde to av Isabel Raads serie, og tredje sesong hvor vi får følge Jørgine Massa Vasstrand alias Funkygine og hennes kjære familie.

TV 2 stopper riktig nok ikke der, og kjører nå på med et helt nytt sangkonsept!

For noen blir det kanskje mer interessant enn de andre sangprogrammene, for her er det kjendiser som skal synge. (Uten masker.)

Ikke bare kjendiser, men hør på dette stjernelaget: Maria «Piateed» Stavang, Abubakar Hussain, Helene Olafsen, Odd-Magnus Williamson, Einar Nilsson og LEGENDE Caroline Berg Eriksen!!!

Tenk at vi endelig skal se Caroline i en slik setting. Får gåsehud bare av tanken.

(Vi må aldri glemme at hun hadde en kort periode som artist i jentegruppen SkyHeels.)

Men gåsehud kan det faktisk kanskje bli, for de har et ganske greit stjernelag som mentorer og produsenter òg.

Mentorene er Lise Karlsnes, Daniel Kvammen, Ole Evenrud aka Ole i’Dole, Christine Dancke, Regina Tucker aka Myra og Stian Thorbjørnsen aka Staysman.

Produsentene er Anders Nilsen, Mathias Nilsen, Jesper Borgen og Emily Harbakk aka Gucci Caliente.

Det blir spennende!

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av TV 2 (@tv2norge)

Som seg hør og bør er også enda en sesong med både Paradise Hotel og Ex On The Beach igang.

De perfekte influencer-bankene. Jeg koser meg med begge deler.

På discovery+ har Steinar Sagen og hans nye Gjett hvem dukket opp. I første episode er Sophie Elise en av gjestene, og i andre er Kristin Gjelsvik med. Det er også gøy!

Det er dog litt vanskelig for meg at det går så mye norsk reality på én gang, fordi jeg vil få med meg alt.

Månedens/årets happening: Vixen Awards

Det var nok mange influencere som ble skuffet da det ikke gikk an å gjennomføre årets skumleste og mest innholdsrike kveld som vanlig tidligere i år.

Derfor var gleden stor da vi på fredag endelig kunne samles i Gamle Logen for årets prisutdeling.

På forhånd hadde allerede Sophie Elise sagt at hun ikke kom til å være til stede.

Det var også flere andre store profiler som uteble denne gangen, blant andre Isabel Raad, Kristin Gjelsvik og Caroline Berg Eriksen.

Førstnevnte var samme uke i retten sammen med søstereren sin for å kjempe mot Randaberg kommune. Vi oppsummerer den saken her.

Til gjengjeld var det to nye stjerneskudd som var på Vixen for aller første gang:

Jenny Huse og Leah Isadora Behn. Med sistnevnte fulgte også selveste Prinsesse Märtha Louise, som gikk bak rød løper og filmet datteren stolt for hver minste ting hun gjorde <3

Vi dekket kvelden tett via vår Instagram @730no med snutter fra rød løper, vinnertaler og opptredener fra Hedda Mae, Sli0h, Paul Hers og Jesper Jenset i stories.

Nedenfor tar Leah Isadora (16) imot prisen for årets beauty-influencer, og takker mor og far ♥️

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)

Blant andre vinnere har vi også TikTok-dronningen Liv Gravdahl alias <3 Hurryliv <3 som ble årets stjerneskudd.

Jenny Skavlan fikk igjen prisen for årets mote, Sara Emilie Tandberg ble årets livsstilsinfluencer, Helene Myhre reiseinfluencer, Oskar Westerlin underholdning, Eveline Karlsen business, Emilie Nereng mat og Fredrik Solvang fikk prisen for årets sterke mening.

I tillegg fikk Funkygine prisen for både årets trening- og helseinfluencer og folkets favoritt, Iselin Guttormsen fikk prisen for årets influencer, og Tinashe Williamson ble årets forbilde.

Se takketalen til Tinashe via vår Instagram:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)

Apropos Tinashe Williamson, så var også mannen hennes Odd-Magnus Williamson til stede. Dog ikke som seg selv, men legenden Tina og Bettina.

Bettina var ikke med. På rød løper fortalte «Tina» oss at Bettina ikke hadde giftet seg rik slik som henne, og de hadde sklidd fra hverandre, dessverre.

Ellers var stemningen god, folk var nok like nervøse som de pleier å være, og ga inntrykk av å heie på hverandre.

Da Jenny Skavlan tok imot sin første pris sa hun at hun håpet det ikke ble noen kjefting i år 🙂

Kveldens vert Siri Kristiansen loset oss gjennom Vixen med både varm og freidig humor.

David Eriksen (53) delte ut pris med både datteren Andrea Zeline Eriksen (25) og kjæresten Hedvig Sophie Glestad (30). På scenen sa David at han trengte briller for å lese opp juryens begrunnelse, og etterpå spøkte Siri med at han trenger briller for å se forskjellen på datteren og kjæresten også 💀

Jeg ser riktig nok forskjell på dem fordi jeg slukte første sesong av Alle elsker David. Men helt ulike er det kanskje ikke?

Serietips! (TV 2)

Håper det blir minst tre sesonger til.

Vi skal ikke se bort ifra at det blir flere sesonger av diverse realityserier, for det var lett å se noen små mikrofoner på flere av antrekkene til gjengen som gikk rød løper.

Det var også store kamerateam rundt flere nominerte og andre gjester.

Jenny Huse på Vixen Awards 2021 (Andrine Nerland/730.no)

Jenny Huse med selveste Tina i bakgrunnen på Vixen Awards 2021 (Andrine Nerland/730.no)

Det var ekstra gøy å se at det var mange nye fjes til stede. Ikke bare var det mange TikTok-stjerner representert blant vinnere og finalister, de var enda bedre representert i salen.

Det virker som Emma Ellingsen og hennes generasjon har tatt et godt steg inn blant ringrevene, og det er veldig kult å se!

For ordens skyld: 730.no-redaktør Janne Monsen Tveit var en av 12 fagjurymedlemmer i Vixen Awards.

Månedens viktige budskap: Sjekk deg!!!

Jeg vet ikke hvor mange ganger man må si det, for man kan faktisk ikke få sagt eller hørt det nok.

Det er så viktig å sjekke seg. Vi husker alle hvor trist det var da vi mistet Thea Steen, og nå har også Ida Øye Bjørkvold gått bort etter å ha tapt kampen mot kreften.

Hvil i fred, Ida <3

Jeg trenger ikke skrive så mye mer enn det som står under bildet av Ida her:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Ida Øye Bjørkvold (@kreftutenfilter)

Håper alle tar vare på hverandre og har en fortsatt fin høst <3

Husk å sende tips til [email protected] om dere har noen.

SNAKKES!

Se også: Isabel Raad tømmer hjertet etter rettssaken

Nyeste saker fra 730.no

Les mer