Hopp til hovedinnhold
Påvirkere av forbrukeres beslutninger: En god gjeng å ha med seg i krigen (Instagram/funkygine, Instagram/polliani, Instagram/vrangproduksjon)

Best og verst fra influencer-Norge: Februar

Hei og god mars!

Host, host! Neida lol. (Too soon?)

Årets by:Larm er over, det betyr også at februar er over.

Det er trist, men også litt godt, for da er det snart vår. Og Bloggerne sesong 12 er jo godt igang, heldigvis.

Og litt godt fordi vi kan se tilbake på enda en måned med influencing – kunsten å påvirke forbrukeres beslutninger <3

Månedens spons: Janka Polliani

En av Norges største moteinfluencere har vært på moteuken i København.

Der hadde hun et samarbeid med Zalando hvor hun snakker om hvor mye hun elsker å sykle i Køben – en av verdens mest bærekraftige byer.

Vel og bra! Janka gir også flere gode tips til hvordan man kan leve bærekraftig, og forteller om hvordan de har gått sammen med flere nordiske merker for å jobbe mot en mer bærekraftig moteindustri.

Råflott.

Som Janka sier selv, kan ikke én person gjøre alt, men alle kan bidra litt.

Det jeg dog tenkte litt på da jeg så denne reklamen, var en story jeg så bare et par dager før, hvor Janka blir spurt hvorfor hun ikke fryser ihjel når hun går med bare bein på motevisningene.

Da kunne Janka svare at hun var så heldig å ha en sjåfør som kjører henne til og fra moteshowene.

Men… Var hun ikke så fryktelig glad i å sykle?

Jeg har nemlig sett Janka samarbeide med Zalando før, og vet at hun er opptatt av å formidle bærekraftighet og bærekraftig mote spesielt.

Neida, alle kan ikke gjøre alt, og Janka er flink som fremmer bærekraftighet.

Likevel må jeg noen ganger tenke litt ekstra hardt for å skjønne hvordan alt dette går for seg. Spesielt med de som snakker høyt om å leve miljøvennlig, samtidig som de reklamerer for Na-Kd, Nelly, haugevis av flyturer og ferier, og andre mindre bærekraftige aktører.

(OPPDATERT: Janka forteller 730.no at hun ble kjørt rundt i el-bil. Og at hun – for ordens skyld – ikke jobber med Nelly og Na-Kd.)

Månedens nykommer: Malin + Mari

Det er ikke bare via TV-skjermen og Bloggerne, på Insta eller blogger vi blir eksponert for influencere.

I slutten av januar poppet det frem en ny podcast-duo; Malin Nesvoll og Mari Maurstad.

Tenk at vi nå kan kalle selveste Mari Maurstad for en slags influencer!!! Det er jeg glad for.

De blomstret på ordentlig i løpet av februar, og det har de fortsatt med hver mandag.

Jeg har ikke hørt nyeste episode fra uke 10 ennå, men alle de tidligere episodene er riktig så god underholdning.

De bidrar med meningsutvekslinger fra forskjellige steder i to ganske forskjellige liv, de er to gode venninner som mener mye, om veldig forskjellige temaer. I tillegg avslutter de alltid med en spennende «Fuck, marry, kill».

Det er ganske fascinerende å høre dem snakke sammen og fortelle om ting fra deres respektive liv, når de nettopp deler sine meninger, både like og ulike, og viser på ypperste måte at vennskap ikke har noe med alder å gjøre.

Månedens clickbait

Anna Rasmussen har trukket seg litt tilbake fra bloggen for å fokusere på familien, men det betyr ikke at clickbait ikke eksisterer.

Isabel Raad – «Min valentine»

Har Isabel fått kjæreste igjen?? I det minste en date???

Nei, dette var nok kun et innlegg for å snakke om hva som foregikk i løpet av denne valentinsdagen.

Den veldig single valentinsdagen.

Månedens kommentarfelt: Funkygine

Hvem orker å lese over 500 kommentarer?

Ikke jeg.

Men jeg fikk med meg de som var mest svart på under instagraminnlegget til Jørgine Massa Vasstrand.

Det hvor hun er i Rwanda, og møter fadderbarnet sitt, sammen med mor Trude og datter Filippa.

Hun har nemlig vært på tur med Plan, og et av bildene skapte en del reaksjoner.

View this post on Instagram

Jeg har aldri vært så overveldet, følt så sterkt for å gjøre noe, hatt så dårlig samvittighet, blitt så godt tatt imot, fått så mange klemmer, smilt og grått, ledd og vært fortvilt. På en gang. Disse bildene er tatt for noen timer siden. I en liten landsby i Rwanda. Jenta på bildet er fadderbarnet vårt Sentiya. Forskjellene mellom hennes liv og barna mine sine er så stor at følelsen av urettferdighet treffer deg i magen med en kraft ulikt noe annet. Men det finnes håp. Håp om en litt lettere hverdag. En hverdag med skolegang og helsehjelp. En hverdag hvor barn kan tillate seg å drømme om en litt lysere fremtid. For Plan er i gang med å jobbe i dette område. I denne landsbyen. Og de kan gjøre mer med din hjelp, fra oss som har så ufattelig mye mer. Om du har mulighet håper jeg inderlig at det finnes noen dere ute som kan bli Planfadder for et av de 500 hundre barna i denne landsbyen som trenger vår støtte akkurat nå. Mer informasjon på bloggen. Foto @jetonkaca

A post shared by Jørgine Massa Vasstrand (@funkygine) on

Noen mener at det tredje bildet i bildekarusellen er noe man kaller White Savior: Et fenomen Urban Dictionary forklarer som personer som prøver å løse problemer for marginaliserte folk, for eksempel i fattige afrikanske nasjoner, uten å egentlig forstå deres historie, langsiktige behov eller områdets nåværende situasjon.

Ofte kombineres dette med at hjelperne viser frem bilder av sin egen innsats og poserer med fattige barn. Dette reagerer mange på.

(Hvis du drar innom Fattighuset i Oslo og gjør dugnad og tar bilder med fattige barn der og så poster bildene på Instagram vil noen trolig også reagere.)

Dette fikk kommentarfeltet til å koke. Noen slang seg på og sa seg enige, mens både Jørgine og Trude så seg uforstående til kritikken.

Jørgine svarte blant annet dette:

«… For ja, jeg er både hvit og privilegert. Og ja, jeg beskrev landsbyen som veldig fattig. Betyr dette at jeg anser meg selv for å være en helgen fordi jeg avser et fast beløp til Plan hver måned? Nei, langt langt i fra.»

Hun la så til at hun blir kvalm av hvordan de referer til det som nettopp White Savior.

«… Uavhengig av farge er det store og urettferdige forskjeller mellom mennesker her i verden. Og det mener jeg alle burde engasjere seg i. Uansett hvilken måte man velger å gjøre det på.»

Kommentarfeltet fortsetter i en ganske amper tone, hvor blant andre Trude ser seg nødt til å svare, således en ganske krass kommentar.

Om dere ikke orker å lese alt, synes jeg hvertfall dere burde lese noe av dette kommentarfeltet, for det kommer frem både interessante og viktige synspunkter.

I tillegg kastet Wilde Siem, alias happykropp, seg inn i debatten:

View this post on Instagram

Vi ville aldri tatt bilder av fattige barn i Norge og lagt ut på sosiale medier at vi lekte med de. Det ville nok aldri @funkygine gjort i Rwanda heller, om @plannorge hadde veiledet henne bedre. Har laget noen stories hvor jeg prøver å forklare hvorfor det ikke er ok å ta bilder med fremmede barn i afrikanske land, selv om intensjonen er god. Jeg forstår at Jørgine og familien er der for første gang og at de bare ønsker det beste for barna, men det å sette seg selv i sentrum av bildene blir ikke riktig. Det er mange andre bilder man kan ta for å få frem det samme arbeidet. Jeg syns det er synd at Plan ikke har bedre retningslinjer. De burde vite bedre. Håper disse bildene blir tatt ned fra Instagram og bloggen og at de neste innleggende ikke handler om hvilken spennende reise det er for den norske familien, men heller hvilket arbeid som blir gjort. Ser nå at det nyeste innlegget handler om hvordan plan disponerer pengene. Det er veldig fint. @trudevasstrand skrev i et motsvar til kritikk rundt dette på Jørgine sin post at hun «driter i hudfarge og nasjonalitet». Hun mener selvfølgelig at hun ikke gjør forskjell basert på dette. Men realiteten er at det er utrolig store forskjeller. Og det fungerer ikke å være «fargeblind» – som mange tror er noe positivt. Det er veldig negativt å ikke sette seg inn i forskjellenes betydning, historien og hvilken rolle man selv spiller som hvit og privilegert. Vi kan ikke drite i hudfarge. Jeg elsker funky fam og har ikke noe i mot disse tøffe damene personlig, men jeg kritiserer metoden som er brukt. Altså bildene med barna og egne følelser og opplevelsen av det hele. Jeg skjønner at det er masse følelser involvert, de bør bare holdes utenfor promotering av donasjoner. Veldig mange har gjort det før dem, og mange kommer dessverre til å fortsette. Håper dere vil se gjennom storiesene for å få en større forståelse. Dette handler om et større problem en tre bilder på en bloggpost. Jeg er på ingen måte fasiten eller perfekt, men mener at vi som høster mest fra det diskriminerende samfunnet vi lever i – er nødt til å si fra for å få en endring. Ta kontakt om det ikke er forståelig, eller les mer hos @nowhitesaviors.

A post shared by Wilde | Happy body (@happykropp) on

For ja, jeg tror også virkelig at Jørgine og familien kun mener godt og har gode intensjoner.

Men et så viktig tema burde kunne diskuteres, og da kan man få frem at intensjonen hovedsakelig er god, og at man kanskje ser på andre måter å uttrykke og fremme budskapet på senere.

La oss være greie mot hverandre i kommentarfeltet. Det er viktig for å ikke drepe debatten! <3

Månedens video: Jørgine og Morten

Jeg legger ved en sjukt artig og litt hyggeligere ting på slutten her, så det ikke avsluttes så alvorlig.

Jørgine og Morten har spist det sterkeste de hadde hjemme, og det ble en intens affære, hvertfall for førstnevnte.

Se hele – slutten er sjukt skøy.

Det var alt for nå! Håper dere synes det var litt gøy, kanskje tenkte litt ekstra, kanskje lærte noe?

Jaja, vennligst send meg mail med tips og gøy på [email protected]!

SNAKKES! <3

Se også: Best og verst fra influencer-Norge: Januar og Vixen Awards 2020 👀

Les mer