Hopp til hovedinnhold
Influencer-kyss i pandemien: Sophie Elise og Annijor (Instagram/sophieelise)
Influencer-kyss i pandemien: Sophie Elise og Annijor (Instagram/sophieelise)

Best og verst fra influencer-Norge 2020: Desember og årskavalkade

Godt nyttår, også fra influencer-Norge.

Vi må være forsiktig med å jinxe noe som helst, men kanskje 2021 blir et bra år?

Influencer-Norge kommer nok til å fortsette med sin påvirkning.

Uansett om det er via blogg, Instagram, YouTube eller podcast.

Nå skal vi gå gjennom 2020, med en kavalkade som jeg laget noen timer før 2021.

Altså får dere et par punkter fra desember, og noe av det beste/verste fra hver av de foregående månedene.

Dette gjorde jeg også for 2019, noe du kan lese her.

Jeg anbefaler å trykke på lenken til hver måned, da det var vanskelig å velge ett punkt. Det er flere punkter som er verdt å få med seg, selv om de ikke står i denne saken.

Blant annet Krogh Optikks kritthvite Fenty-event, koronareising og -festing, videoer og MYE mer.

Jeg advarer: Denne influencer-saken blir ganske lang.

Desember

Månedens spons: NA-KD

Tidligere denne måneden gikk en tidligere, svensk ansatt hos NA-KD ut og fortalte om de dårligere arbeidsforholdene hos bedriften. Det dreide seg altså blant annet om dårlig betalt, diskriminering og mobbing.

I historiehøydepunktene på Insta-profilen til influencer Rodja Pazooki kan dere lese flere erfaringer hun fikk tilsendt om hvordan det var å jobbe der.

Også Elif Abay delte noe av det, samt sin egen erfaring i dette innlegget:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av ELIF ABAY (@elifabay)

Som de fleste har fått med seg; mang en norsk influencer samarbeider med den svenske klesgiganten.

Både gjennom spons, men det er også noen som har designet egne kolleksjoner for dem, blant andre Anna Edwin alias Annais, Emma Ellingsen og Gine Margrethe Larsen Qvale.

Jeg ventet meg derfor reaksjoner fra flere – og det fikk vi.

Flere har sagt de har avsluttet sitt influencer-samarbeid eller i alle fall sagt at de tar avstand fra hvordan selskapet behandler ansatte, blant andre Gine Margrethe.

Til Melk & Honning sa hun blant annet:

– Jeg ante ikke noe om dette frem til i går. Og syns det er ekstremt leit og trist å høre at dette har skjedd. Jeg tar stor avstand fra den type oppførsel og blir lei meg av at det har skjedd. Sånn skal det på ingen måte være.

Hos Melk kan dere lese hva flere norske influencere sier om saken. Jeg tror også det er flere som har tatt en oppvask her, uten at det nødvendigvis har kommet ut til følgerne ennå. Vi må huske at dette er en kompleks sak og at det er mye som skal ryddes opp i, både innad i selskapet og i forbindelse med samarbeid.

Daglig leder hos NA-KD la ut denne meldingen på LinkedIn, om noen orker å lese hele.

Han skriver blant annet at de har gjort mange feil, og skal ta tak i alle sammen. Likevel påstår han at mangfold og inkludering er kjernen i deres grunnleggende tro.

Da får vi håpe at de tar til seg kritikken, blir bedre og at andre bedrifter, som kanskje kjenner litt på at de burde gjøre noe, gjør det før det er for sent.

Månedens bilde: Sophie Elise og Annijor

Noen fortsetter å reise selv om regjeringen sterkt fraråder det, mens andre bryter avstandsrådene her hjemme.

Man har sannsynligvis sovet under en stein om man ikke har fått med seg dette Instagram-innlegget:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Sophie Elise (@sophieelise)

Jepp, her sitter altså to av landets mest kjente såkalte påvirkere og serverer influencer-kyss midt i en pandemi.

Dette førte naturligvis til en del kritikk, fordi… pandemi… smittevern… og, ja.

Sophie Elise la på sin side ut denne forklaringen etterpå:

Influencer-svar på kritikk (Instagram/sophieelse)

Det er ikke greit å være kjip mot hverandre, men det må være greit å påpeke at dette ikke var et veldig gjennomtenkt bilde å legge ut. Det er mye mulig man følger andre smittevernregler, men det betyr ikke at man skal la være å følge resten.

Influencer/forfatter-kollega Anniken på sin side sa lite offentlig om dette, men svarte i et SMS-intervju med Melk & Honning at det kanskje ikke er det smarteste hun har gjort med tanke på korona.

Annijor sa også at hun har sagt til moren sin at dette ikke er siste gang hun skuffer henne. Og at hun trodde det skulle mer til for å skape ståhei enn dette.

Dette handler jo ikke om to jenter som kysser.

Folk som har et problem med jenter som kysser er en diskusjon vi kan ta SÅ mange andre ganger, og jeg tar den gjerne. Dette handler om hvilke signaler man som influencer sender ut nå, i disse tider. Og det vet både Anniken og Sophie.

Klart man kan gjøre feil når det gjelder smittevern, alle har nok gått på noen små bommerter disse månedene, men her VET man hva man gjør.

Man VET at dette skaper reaksjoner og man VET at uansett hvordan du vrir og vender på dette, burde det ikke postes. Så har man lært at man kanskje ikke burde gjøre det samme igjen.

Nei, det burde nok ikke gjøres i utgangspunktet, men det burde hvertfall ikke postes, til så mange følgere, om man vil gå foran som et godt eksempel. Det er når jeg ser sånt at jeg tenker alle trenger nei-mennesker i livene sine. Altså noen som forteller deg at «NEI, ikke gjør det!!!!».

Denne fra Ingeborg Senneset er viktig heeeelt til det ikke er smittefare lenger og Nakstad, Stoltenberg og Høie sier vi kan lette på tiltakene:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Ingeborg Senneset (@ingeborgsenneset)

November

Månedens Insta-innlegg: Emilie Nereng

Emilie alias Voe har startet en ernærings-podcast!

Den heter Foodies, og her snakker hun om nettopp ernæring.

Til en av de forrige episodene la hun ut dette innlegget, hvor hun ønsket seg mer kviser og sa hun snakket mer om det i den nyeste episoden.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Emilie Nereng (@emilienutrition)

Jeg er ikke vond å be, så jeg hørte meg selvsagt gjennom episoden.

Det kan fort bli overfladisk prat når det gjelder kviser, noe som ikke skjedde her.

Emilie påpeker flere ganger at det er vanlig å ha kviser, enten om man har mye eller lite av det. Og at det burde vises i større grad at det er nettopp det; vanlig.

I episoden hadde hun med seg en annen som også har utdanning i ernæring, Helene Ragnhild, samt hudlege Michael Zangani.

De snakket om hvorvidt man kan spise seg til en hud med mindre kviser.

Jeg synes det var veldig interessant, og viktig at det ble påpekt at det som veldig mye annet er veldig individuelt.

På slutten snakket Emilie også med Michael om hvorvidt kollagenpulver fungerer i form av kosttilskudd, som skal hjelpe mot rynker.

Hehehehehe.

Michael har uttalt seg til TV 2s Helsekontrollen om akkurat det tidligere, og er nok ikke overbegeistret.

Mitt tips etter å ha hørt:

Snakk med fagpersoner, husk at det er vanlig å ha kviser, vis dem frem, drikk vann (og brus hvis du vil det)!

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Emilie Nereng (@emilienutrition)

Oktober

Månedens kommentarfelt: Camilla Lorentzen

Influencer Camilla Lorentzen (Instagram/camillalor)

Influencer Camilla Lorentzen (Instagram/camillalor)

I sommer meldte jeg at Camilla Lorentzen har blitt sammen med det hun lenge påstod var en venninne, nemlig Julie Visnes. Det var veldig hyggelig!

Nå annonserer paret en podcast, hvor mange ikke er særlig fornøyd med navnevalget: Jentesex.

En skriver: – Flott at du lager podcast! Mindre flott at du kaller det «jentesex». Det er sex, punktum.

Denne kommentaren har i skrivende stund 256 likes.

Camilla svarer så: «Sex mellom to jenter er kun sex, det er jeg helt enig med deg i! Og hadde dette vært en pod om sexlivet til meg og Julie hadde navnet vært helt på trynet – helt enig med deg. Det dette er er en podcast om sex, seksualitet og samliv – oss jenter imellom, og handler på ingen måte om «sex utenfor de heteronormative rollene» eller om hvordan jenter som har sex med jenter gjør x y og z, men om sex generelt – og hvordan kvinner og jenter kan bli mer trygge i kroppen sin og på seksualiteten sin uavhengig av kropp, legning og lignende».

Julie Visnes (Instagram/julieevisnes)

Influencer Julie Visnes (Instagram/julieevisnes)

– Jeg synes podden du beskriver høres ut som en fantastisk viktig pod 👏🏻 Likevel har begrepet «jentesex» blitt et ganske betent begrep ofte brukt av streite folk som fetisjerer sex mellom kvinner, antyder at det ikke er ‘ekte’ sex eller at det er annenrangs til sex mellom mann og kvinne. Jeg vet jo selvfølgelig at dere ikke mener dette og det er derfor uheldig at dere har valgt det navnet. Kanskje dere kan ha en brainstorming med navn som beskriver innholdet bedre? 💕 Ellers gratulerer så mye med lansering, svarer en.

Diskusjonen fortsetter, og det er mange som slenger seg på, men også kommer med gratulasjoner og støtte. Heldigvis har jeg kun sett saklig diskusjon, og det er fint.

– Uttrykket «jentesex» er et temmelig tabloid/clickbait ord som spiller direkte på seksualiseringen av kvinner som ligger med kvinner (og som forsåvidt også føles infantiliserende). Jeg har vanskelig for å tro at tittelen er valgt uten bevissthet over hvordan det brukes og har blitt brukt i blant annet media. Forstår at det ikke er dette podkasten er ment til å handle om, men synes likevel det er skuffende. Mulig jeg ikke er i målgruppen for denne podkasten, men jeg opplever i hvert fall denne tittelen som fremmedgjørende, er det en som skriver.

En annen kommentar som har fått mange likes lyder som følger: «Gleder meg til å høre 😊 Den skal jeg nyte på øret samtidig som jeg lesbe-støvsuger, gay-trener osv.»

Det er noe med det. Jeg har full forståelse for at dette er et ord som kan gjøre det enda mer stigmatiserende, da sex mellom to jenter er nettopp sex. Ikke noe annet. På akkurat samme måte som det er mellom to gutter eller en jente og en gutt.

Det tror jeg det er viktig å huske på.

– Siden du har slettet kommentarene mine flere ganger, kan jeg ikke engang håpe på at denne får stå, men la gå! Jeg tror du har forstått at navnet ikke klinger så godt, og man kan alle trø feil – men jeg savner at du viser at du tar til deg disse tilbakemeldingene fra oss! I stedet argumenterer du for hvorfor podkasten har fått dette navnet, når mye hadde vært løst ved å bare erkjenne fra starten at her sklei du på et bananskall 🍌, skriver en.

Camilla sa på story for noen dager siden, etter at disse kommentarene kom, at hun satte pris på både ros og konstruktiv kritikk. De skulle kommentere dette nærmere i neste episode av podcasten.

Hun sier også at det er nettopp derfor de har valgt dette – veldig betente – ordet, for å «ta det tilbake».

Da synes jeg likevel det er litt rart det ikke har blitt nevnt noe om det i markedsføringen av podden, eller at hun svarte det til de som kommenterte det på Instagram med en gang. Da hadde det jo virket å være et veldig annet utgangspunkt.

Jeg tror virkelig dette kan bli en fin og viktig podcast! Får bare håpe de virkelig tar kritikken på alvor.

Influencer-podcast med kontroversielt navn (Instagram/camillalor)

September

Månedens farvel: Anna Rasmussen

Det er mange influencere som har lagt hylla på bloggen i 2020. Blant andre Sophie Elise, Lene Orvik, Julianne Nygård alias Pilotfrue og Anna Rasmussen.

I dette innlegget forteller mamsen at hun har vært med på en TV-innspilling. Hun kan ikke si hva, men la oss be for at det er Camp Kulinaris?

Hun skriver at hun endelig føler hun har klart å være borte hjemmefra, at angsten ikke tok for mye overhånd og at hun hadde en god opplevelse. En så god opplevelse at hun nå gleder seg til fremtidige TV-forespørsler.

Det er selvsagt hyggelig å høre!

Hun forteller også at hun nå vil gi seg med bloggingen. Ettersom hun den siste tiden har følt hun ikke har gitt alt, vil hun derfor stoppe her.

Skal jeg være helt ærlig, føles det som jeg har skrevet at hun legger ned bloggen flere ganger? Og at hun så har dukket opp igjen som en slags fugl føniks? Nå er det jo også en økende trend å legge ned bloggen, men fortsette på andre plattformer.

Det blir uansett spennende å se hva som skjer, men hun skal heldigvis forbli aktiv i sosiale medier.

Og jeg gjentar: HÅPER DET ER CAMP KULINARIS HUN SKAL VÆRE MED PÅ!

Muligens det siste bildet på bloggen til influencer Anna ever </3 (annarasmussen.blogg.no)

August

Månedens clickbait

Jippi!!! Endelig litt clickbait igjen.

Eller er det endelig?

Isabel Raad la ut denne storyen på Snapchat:

(Snapchat/isabelsraad)

(Snapchat/isabelsraad)

Denne er heldigvis ganske så harmløs, men fortsatt gøy.

Jeg blir hvertfall nysgjerrig av sånt, og går jo på og sveiper opp.

Svaret?

Hverken hun eller noen andre i hennes familie venter barn.

Juli

Månedens ståhei: Monky’s Bubble Waffle

Det er nok mange som har sperret opp øynene idet de har gått inn i Oslo Street Food i Torggata. Det første du finner innenfor døra, er nemlig en bod med spenstige vafler med allslags pynt og fyll.

Dessverre er det ikke bare maten som har stått i fokus på Instagram.

Her har eieren brukt bilder av jenter, til tider under 18 år, med antrekk han har valgt ut. Antrekk hvor det virket som det var viktigere å se kroppen til jentene, enn vaflene med is.

De første som tok opp dette i sosiale medier var Nastaran MarieChristine Krieg og Mia Landsem. På deres Instagram-profiler er det høydepunkter hvor man kan se alt de skrev om dette på story.

Våre søstre hos Melk & Honning skrev også om saken, der kan dere også se noen av bildene som ble brukt til å reklamere for disse vaflene.

I tillegg til disse tre, gikk også influencer-profiler som Kristin Gjelsvik, Isabel Raad, Martine Lunde og Vita Mashadi ut på Instagram Stories.

Isabel snakket mye om dette, og delte skjermbilder av samtalen hun hadde med eieren på DM. Der kunne han meddele at han ikke hadde gjort noe ulovlig, da han hadde fått godkjenning av foreldre fra de som var under 18 år.

Hun har også lagt ut et langt høydepunkt på profilen sin, om dere vil lese.

Altså virket det ikke helt som han skjønte hvordan det var et problem ellers. Bare alderen, der altså.

Vita Mashadi og (søsteren Wanda) skulle egentlig ha et samarbeid med Monky’s Bubble Waffle til bursdagen sin. Bursdagen ble avlyst på grunn av korona, og Vita meldte via Instagram Story at de uansett ikke ville samarbeide med dem igjen:

(Instagram/vitamashadi)

Også Martine Lunde skrev noen ord om hva hun mente, og sa at hun var flau over å ha støttet denne bedriften:

(Instagram/martinelunde)

Noen få dager senere meldte VG at eier, som også var daglig leder, trakk seg fra selskapet. De skal også endre markedsstrategien sin.

Juni

Månedens caption: Sophie Elise

Sophie Elise var på besøk foran Slottet. Ikke bare det, hun skrev at hun ventet på vesle prins Sverre Magnus…

Influencer-gjøneri 1

Flere i kommentarfeltet påpekte hvor ugreit de synes dette var, og at pipa ville fått en helt annen lyd dersom en 25 år gammel mann sa dette om en 14 år gammel jente.

Morten Ramm slang seg på denne og advarte prinsen om å gå ut.

Han skriver også at «Michael Jackson har blitt født på ny».

Sophie selv mener hardnakket at dette var ment som humor, og da Dagbladet kontaktet henne om at de skulle skrive en sak om det, tok hun til Instagram-story.

Der kunne hun fortelle at hun er oppgitt over folks reaksjoner, da hun mener det er åpenbart at det var en spøk.

– Selvsagt seksualiserer jeg ikke en 14-åring, det var aldri min intensjon, skriver frøken Isachsen.

(Instagram/sophieelise)

Jeg skjønner jo at hun mente det som en spøk, jeg tror jo åpenbart ikke at hun er pedofil.

Men jeg skjønner også at folk reagerer på slik influencer-humor.

Er dette egentlig greit å tulle med? Noen sier at alt er greit å tulle med, men som folk skriver, at det hadde vært rabalder om det var andre veien, så tror jeg også det.

Noen ting er liksom ikke alltid nødvendig å tulle med?

En som i ettertid slang seg på, var selvfølgelig Mads Hansen. Den største forskjellen er bare at han venter på Sonja.

Influencer-gjøneri 2

Mai

Månedens Black Lives Matter: #blackouttuesday og demonstrasjon

Du skal ha sovet under en stein hvis du ikke har fått med deg de siste ukenes hendelser.

Det groteske drapet på George Floyd var et av mange i rekken hvor svarte personer har blitt drept av politiet i USA og i andre land. Det gjorde at folk i store deler av verdenen fikk nok. Nok av rasisme fra tjenestefolk, men også den systematiske og hverdagslige rasismen.

730.no fordømmer all rasisme, noe vi også har vært åpne om i denne tiden. Vi har prøvd å lese oss opp, lære og bidra.

Black Lives Matter: Hva kan vi i Norge gjøre?

Det er nok mange som har sagt at de er lei av å få opp så mye om dette i feeden sin de siste dagene, og at Instagram florerer. Det er viktig å huske på at dette ikke handler om oss. Det handler ikke om at det er synd på hvite.

For ja, Instagram florerer av dette. På tirsdag delte mange et svart bilde med tagen #blackouttuesday. Deretter var det eneste som ble delt informasjon om rasismen som foregår verden over og info om hvordan man kan hjelpe.

Var influencer-Norge på ballen?

Av de jeg så, var noen av de som slang seg på #blackouttuesday blant andre Kristin Gjelsvik, Isabel Raad, Anna Edwin, Sophie Elise, Linnéa Myhre, Nana Ásamoah, Ida Wulff, Ida Evita de Leon, Jenny Skavlan, Camille Oneida, Vita og Wanda Mashadi, Sofie Karlstad, Pilotfrue, Nastaran Marie og Jennie Sofie.

I tillegg har Fetisha Williams delt viktige og fine stories på Instagram, om hvordan hun selv har opplevd og sett rasisme i Norge.

Hvis du tror rasisme ikke finnes i Norge, kan du blant annet se her og her.

Det var garantert veldig mange andre fra influencer-Norge som delte, og jeg synes det var så fint at folk bidro.

Håper folk fortsetter med det.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Jennie (@jenniesofie)

Dette førte også med seg flere diskusjoner, og noen mente andre ikke delte nok.

Natt til tirsdag skrev Isabel Raad dette innlegget. Her forteller hun om at hun ikke får sove, nettopp på grunn av det som foregår. At hun vanligvis får vondt i magen av å se på nyheter, og spesielt nå. Hun er sint for at rasisme fortsatt eksisterer og for at noen av hennes kollegaer ikke bruker stemmen sin på dette.

Det snakket hun også om på sine Insta- og Snap-stories, og ga klar tale på at det var viktigere for henne å snakke om dette enn å beholde samarbeidspartnere som eventuelt mente hun snakket for høyt om det.

På onsdag skrev så Funkygine et innlegg hvor hun påpeker at det ikke finnes noen fasit.

Hun sier folk med mange følgere selvsagt har en viktig stemme i dette, og naturligvis har et større ansvar. Hun sier det likevel er flere måter man kan vise engasjement på enn å dele det sorte bildet.

Hun skriver: «Dette er ikke en konkurranse om å skrike høyest. Poste mest, være mest sint, gråte mest eller være mest engasjert akkurat her og nå. For det retter fokuset mot noe helt annet enn det som er viktig».

Det var også uenigheter om hvorvidt fredagens demonstrasjon i Oslo burde vært gjennomført. For mange var det en selvfølge, og selv om myndighetene frarådet veldig mange å møte opp, på grunn av smitterisiko med tanke på korona, var det mange som mente at demonstrasjon måtte til.

Mange møtte opp, og de aller fleste jeg så hadde på munnbind og var forsiktige. Jeg tror også de aller fleste med glede tar to ukers karantene om det må til nå, for å kunne vise sitt standpunkt i denne saken.

Aktivist og influencer Camille Oneida holdt også apell under demonstrasjonen:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Camille (@camilleoneida)

Influencer-Norge sin Pilotfrue valgte på sin side en litt annen vri.

Hun delte også et svart bilde i forbindelse med #blackouttuesday, men dagen etter la hun ut noe hun får mye tyn for.

Influencer-blemme

Nå har hun endret bildeteksten, men opprinnelig stod det «Føler det passer bra med litt b l a c k and white love i feeden i dag 🖤🤍 Throwback til mine første minutter som forlovet med min kjære @mrulriknygaard».

Influencer-blemme-tweaking

Julianne beklaget senere innlegget, og til Dagbladet sier hun at tanken bak bildet var å spre kjærlighet i en tid med masse hat. Og at hun hadde aldri sett for seg at teksten og bildet skulle oppfattes totalt motsatt og bli misforstått.

– Men jeg har forståelse for at folk misforsto meg nå i ettertid, og jeg er utrolig lei meg for at jeg ikke tenkte meg bedre om før jeg delte innlegget.

Jeg skjønner egentlig ikke om hun bare ikke helt har skjønt greia… Eller om hun på ekte tenkte det var en passende post?

Håper uansett hun har lært av dette. Pilotfrue sier også at hun skjønner hun fortjener kritikk, men ikke drapstrusler. Ingen fortjener vel drapstrusler da, folkens.

April

Månedens skapelse: Camilla Pihl

Like etter at forrige måneds influencer-sak ble publisert, fødte Camilla Pihl.

Den nyfødte jenta har fått navnet Poppy Pihl Peters og de ferske foreldrene virker veldig stolte ut ifra hva vi kan se på sosiale medier, hvertfall.

Det skjønner jeg, da. Blir spennende å følge Poppy, selv om jeg samtidig håper vi ikke får vite alt om Poppy, om dere skjønner?

Håper uansett alle tre har det dritfint og at Poppy ikke får vite om korona, altså at det er borte før hun er stor nok til å skjønne hva det er. For det er ekte skumle greier.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av CAMILLA PIHL (@camillapihlno)

Mars 

Månedens video: Linnéa Myhre og Rikke Gajda

Ærlig, hvis dere ennå ikke har skjønt det… Jeg er grådig fascinert av influencere og kjendiser!

Og hva skjer når to norske influencere/kjendiser drikker brus, fikser hår og snakker om INTERNASJONALE kjendiser/influencere?

Du gjettet riktig… Jeg følger nøye med!

Skal sies at jeg egentlig bryr meg aller, aller mest om de norske, men H.V.E.M. vil ikke høre hemmeligheter om The Kardashians? Det vil jeg.

Jeg koste meg altså voldsomt med denne videoen.

Til info er altså Rikke hårstylist bosatt i Los Angeles, som jobber for blant andre Kim K, Kylie J og J.Lo. Hele historien om hvordan hun har kommet så langt er også skikkelig inspirerende. Og Linnéa vet dere hvem er, håper jeg.

Håper ikke Kris Jenner eller noen av folkene til Trump skaffer seg tolk for å skjønne hva Rikke sier og gir henne problemer for dette.

Så takk og bare hyggelig:

Februar

Månedens clickbait

Isabel Raad – «Min valentine»

Har Isabel fått kjæreste igjen?? I det minste en date???

Nei, dette var nok kun et innlegg for å snakke om hva som foregikk i løpet av denne valentinsdagen.

Den veldig single valentinsdagen.

Januar

Månedens prisutdeling: Vixen

Vi må selvfølgelig innom noe av det som har blitt snakket aller mest om i år, nemlig Vixen Influencer Awards.

I slutten av januar var det duket for en heidundranes utdeling i Gamle Logen i Oslo, hvor noen kjendiser og mange folk som tror de er kjendiser var til stede.

De som fulgte med på Instagram, kunne også se at vi var ivrige fra rød løper i stories. Nå er det dessverre for sent å se det, men det var gull på rull.

Ellers kan vi jo snakke litt om prisene:

Aller første pris gikk til motelegenden Jenny Skavlan, for nettopp årets mote-influencer.

Hun holdt kveldens morsomste tale, hvor hun kunne infomere om at hun hadde fått én engelsk følger den siste uken og derfor skulle holde talen på engelsk. Men hun bare tulla. Hehehe.

Funkygine var den eneste som vant fler enn én pris, hun ble nemlig både årets trening- og helseinfluencer og folkets favoritt. Rå!

Årets gullpenn gikk til Ingeborg Senneset, livsstil til Sara Emilie Tandberg, underholdning til verdens beste Jan Thomas og Einar, stjerneskudd til Kokkejævel og forbilde til Adam Schjølberg.

Årets influencer ble selveste Agnete Husebye, eller Agnetesh som hun kaller seg, og hedersprisen gikk til hele Norges Trines Matblogg.

Årets influencer Agnetesh (Andrine Nerland)

Likevel var det nok to priser som skapte mest rabalder…

Rett etter hverandre skulle prisene for «årets business» og «årets sterke mening» deles ut.

Business gikk til Sophie Elise og sterke mening gikk til Kristin Gjelsvik.

Har du ikke sett hele talen til Kristin, burde du gå på Facebook-siden til VIXEN.no og gjøre det. Del nummer to av livestreamen, fra ca. 38 minutter ut.

Her skal vi altså tilbake til de to tidligere punktene, som handler om influencernes påvirkningskraft.

Kristin påpeker hvilket paradoks det er at Sophie først vant prisen for årets business, som er nettopp den Kristin vant pris for å fronte meningene sine mot. Det er det jo.

Hun påpeker også at dette er noe større enn en bloggkrangel, og at det i stor grad er medienes ansvar, og hvordan de har valgt å dele nettopp virksomheten til Sophie Elise.

For ja, det er jo litt sjukt hvordan TV-programmer og medier viser operasjoner og andre ting som, uansett hvordan det blir fremstilt, viser jakten på det «perfekte» utseendet. Og dermed er med på å normalisere det.

Talen til Kristin var hard kost, og i dette klippet kan man se Joakim Klevens reaksjon på at han mener hun angriper enkeltpersoner. Kristin selv mener hun går imot bedriften og merkevaren Sophie Elise, som nettopp har fått prisen for det.

Kristin sier ting vi allerede vet hun mener, og mange er enig i, men at hun gikk så hardt ut gjorde at salen ble sittende å gape. Noen jublet, men noen var helt stille (bortsett fra Joakim, da).

Jeg tror dette er en sak det aldri vil bli helt enighet om i dette landet, uansett hvor mye det settes på dagsorden.

Det er fint det er en debatt rundt det, for som Ingeborg Senneset sa i sin tale:

«Med stor rekkevidde kommer makt. Makt er det samme som ansvar. Jeg håper folk tar ansvar og tør å være litt upopulære av og til. Vi trenger folk som bruker stemmene sine».

Vi MÅ huske at dette er et samfunnsproblem, og at de unge som kommer etter oss skal kunne stå opp om morgenen, i et forhåpentligvis litt bedre samfunn. Og som jeg skrev i punktet om Fie: Det er ikke i utgangspunktet hva du gjør med kroppen din som er problemet, det er hvordan du deler det.

En ting til: Det er ikke enkeltpersonene som må ta tak alene. Det er også bedriftene og alle rundt. Men en influencers foretak har også en del av ansvaret.

Vinneren av årets sterke mening, influencer Kristin, sammen med sin kjære Dennis (Andrine Nerland)

For ordens skyld: Redaktøren til 730.no var en del av juryen til årets Vixen Awards.

Fjoh, det var nesten hele 2020.

I 2020 slapp også Sophie Elise sin nye bok, Ting jeg har lært. En bok som ble tatt godt imot av mange, og som også anmelderen til 730.no gir terningkast 6.

Jeg har ennå ikke lest den, men er det en bok jeg sannsynligvis hadde lest, er det den som kanskje kommer i 2021?

Forfatter/influencer/Instagram-modell/singer-songwriter Sophie Elise Isachsen starter nemlig året med å gi ut romanen Dyr jeg har gitt bort.

En bok om katter og hunder hun sendte til foreldrene i Nord-Norge da det var litt for mye jobb å ta seg av dem i Oslo.

En historie om Rigmor, Charlie og kattene hun reddet fra syden. Og kanskje Oscar.

Neida lol.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)

Håper dere synes det har vært gøy å følge med enda et år, og at det for det meste har vært morsomt.

Fortsett å sende influencer-tips og influencer-gøy til [email protected], og at dere får et fint 2021!!!

Pass på dere selv <3

Mer influencer-news: Så mye tar kjendisene betalt per Instagram-post

Nyeste saker fra 730.no

Les mer