Hopp til hovedinnhold

Besøk Bates Motel på nytt

SHERIFF ROMERO (NESTOR CARBONELL), NORMA, NORMAN, EMMA (OLIVIA COOKE) OG DYLAN (A&E)

80-tallsfilmen med samme navn floppet, og mange tvilte på at forløperen til romanen og filmklassikeren Psycho skulle bli en serie som funket. Tvilerne tok dog feil, og Bates Motel fikk nok tomler opp til at A&E laget sesong 2. Selv om den nye runden med skrullete Norma Bates (Vera Farmiga) og hennes enda mer skrullete (?) sønn Norman (Freddie Highmore) ikke har en nervepirrende start, er det likevel et gledelig gjensyn.


Norman sliter med – angivelig – veldig vage minner fra kvelden da hans lærinne ble drept, mens moren pusler med sitt, blant annet ved å kaste verbale brannfakler under et bymøte for å stanse veiarbeide som vil gjøre motellet mindre populært. Selv om hun sliter vil ikke Norma ta imot narkopengene fra sin andre sønn, familiens svarte får Dylan (Max Thieriot). Og plutselig dukker broren til Norma opp. Men hennes største håndfull er fortsatt det kleine forholdet til sin vesle weird-ass Norman, som stort sett sitter og koser seg nede i kjelleren hvor han utstopper dyr.

Det beste med Bates Motel er innsatsen til Vera Farmiga og den britiske 22-åringen Freddie Highmore, kanskje to av de flotteste serieskuespillerne om dagen. Et annet pluss er den snedige antydningen til humor. Som da Norma forsøker å få sønnen til å slutte å kutte opp døde dyr nede i mørket: «Norman, seriøst, du tilbringer altfor mye tid i kjelleren. Jeg er litt bekymret for at du har en usunn besettelse. Du bruker dagene på å sørge over en død lærer og piller fra hverandre dyrelik, det er merkelig. Det er ikke normalt! Du må være ute i verden og gjøre normale ting.»

I starten av første episode går en dramatisk scene med Bradley (Nicola Peltz, den nye Transformers-jenta) rett over i Haims «Gone But Not Forgotten». Tittelen passer, men låten er overdrevet lystig for dette mørke Twin Peaks-ish showet. (Les: Gøy.)

De nifse(re) konkurrentene The Walking Dead og American Horror Story – og nå ferdige Dexter – er kanskje mer populære fordi Bates Motel krever mer tålmodighet. Samme hvor mye showets erfarne skaper Carlton Cuse (Lost) vil, så blir dette dessuten aldri en ny Twin Peaks, men sesong 1 viste at det har blitt en kvalitetsserie som bør kunne holde koken i sesong 2. Den tredje episoden slippes hos amerikanske iTunes i neste uke. NRK3 starter sesongen 10. april.

 

Les mer