Hopp til hovedinnhold

Bergen vs. Oslo: Hvilken by lager best musikk? Stem her!

PRETTO BLASTER

 
Tiden går, men de store spørsmålene består. Hva er meningen med
livet? Er menneskelig kjærlighet bare en farse? Finnes det en
himmel og et helvete? Og kanskje viktigst av alt: Hvem lager den beste
musikken av Oslo og Bergen?
Oslo er Osl♥, men må vi aldri glemme at boogie down Blodbyen også
reppet Norge som hovedstad i sin tid. Den våte, urbane engen blant
mektige fjell i vest er nest størst, men er Bergen også bare nest best?
 
730 ba fem av landets dyktigste musikkfjes slenge kompetansekølla på
bordet, og her lister vårt ekspert-raskalag noen høydepunkter fra Oslo og Bergen + avslører den nådeløse sannheten om hvilken av de to byene de liker best (hihi).
 

Enig eller uenig med disse besserwisserne? Gi din stemme nederst i saken! 

 

 

Fra Bergen:
 


Lars Vaular «Gary Speed»
 


– Best i klassen på det meste, denne unge og lovende Lars Vaular. Vi
snakker om en rapper som får en tekst om Leeds United, full av interne
referanser man må være Billy Bremners nevø for å skjønne, til å bli en
terassebanger av de sjeldne. Er det lov å si terassebanger, forresten?

Audrey Horne «Redemption Blues»

– Underkjent classic rock-band fra Bergen. De har fått litt boost med Youngblood, seneste albumet, men Bergens svar på Thin Lizzy fortjener highfives hele veien til scenen for låtene sine. Bunnsolid håndverk, med Barbie Bones-legenden Espen Lien på enda mer bunnsolid basskomp. «Redemption Blues» har kanskje en litt døll video, men låten er stadionesque så det holder.

Razika «Oslo»

– Jeg er ikke så fan av sånne smågjøglete ska-greier, men glemmer helt beaten når Razika kjører opp dette smarte og fengende konseptet om at Oslo er kul, men Bergen er myyyye kulere. Men, tre damer fra Bergen som synger om Oslo? Confusion! Uansett sjarmerende.

Bonus: Radiofantomene «E du homo?»

– Frekk disco fra Bergens fineste. Dette liveopptaket yter dem ikke maks oppmerksomhet, men du skjønner hvor de vil med sin følsomme retorikk og subtile tilnærming til viktige spørsmål. Radiofantomene er for øvrig bandet som Lars Vaular samplet «Solbriller på» fra.

Fra Oslo:

The Good, The Bad & The Zugly «Smoke ‘Em»

– Frekk 90-talls punk av typen gammal Turboneger, med følelsen av romjulskonsert på Last Train dunkende i bakhodet. Sjekk deres Anti World Music.

Black Debbath «Nei til runkesti på Ekeberg»

– Et av Norges beste band spiller deilig rock og synger om runkestier i Ekebergparken. Og de er fra Oslo, nærmere bestemt Bjølsen.

Don Martin ft Tommy Tee «Nilsen»

– Kommer ikke unna denne, da! Don Martin flotter seg som en østkantens Banksy, en talsmann for de som foretrekker å henge under en kald og kjip bro foran en behagelig Chesterfield-stol i et oppvarmet bibliotek. Og Tommy ser ut som han tar bussen hele dagen! Der jeg kommer fra var det bare sønnen til bussjåføren som gjorde det. Bare synd den kom så mange år etter Lars Vaulars «Eg e fra Bergen», kanskje tidenes sterkeste norske byhyllest ved siden av Mjelle-sangen til Terje Nilsen.

Ok, Asbjørn. Herman Friele eller Fabian Stang?

– Ja, hvem er best? Her snakker vi 3-3 mellom Brann og Vålerengen, ekstraomgangene fører ingensteds, men så kommer han der Sturle fra Fjorden Baby! og smeller siste spark i straffekonken tett nede til siden mens «Himmelen» tordner over anlegget. Borteseier Bergen.

Fra Bergen:

Lars Vaular «Koking»

– Ah, familen Vaular. Hvordan kan jeg velge mellom fetterne Lars Vaular og Sondre Lerche? Det går jo ikke. Bergens fineste. Lars leder dog musikkgamet om dagen, men Sondre mener han blir lyden av 2014 og det liker jeg å høre.

Monica Heldal «In Flight»

– Monica Heldal er ung, men oppleves ekstremt ektefølt i alt hun spiller og synger. Trygg, særegen og generelt råflink. «In Flight» er min favorittlåt fra skiva Boy From The North.

Gabrielle «Bordet»

– Gabrielle er en av de kuleste artistene vi har, syns jeg. Hun synger nydelig (mange ble overrasket da de hørte henne på «Help Me Lose My Mind», men jeg har følt på den fantastiske stemmen bak energien i låtene hennes alltid), hun kan skrive hits, hun er gøyal, pratsom og oppleves som noe Norge har alt for lite av: En ekte popstjerne. Fun fact: Videoen til «Bordet» er skutt på Rå.

Fra Oslo:

Karpe Diem «Tusen Tegninger»

– Fra Oslo kommer Norges største rapduo, kanskje Norges største duo uansett sjanger? Utenom Ylvis? (lol). Karpe Diem har vært Oslos stolthet i 10 år, og ser ikke ut til å være i nærheten av å gi seg. Chirag og Magdi rører meg ofte –  de får meg til å smile, danse og noen ganger gråte. Er så glad for at de eksisterer.

Todd Terje «Spiral»

– Todd Terje, Lindstrøm, Finnebassen, Prins Thomas, André Bratten… Æææ, hvem skal jeg velge? Kan vi ikke heller bare være enige om at Oslo er best på klubbmusikk enn så lenge? Todd Terjes nye, litt melankolske, men likevel glade diskotrancelåt får hjertet mitt til å banke litt ekstra om dagen.

Maria Mena «Just Hold Me»

– Maria Mena er muligens Oslos kjæreste popstjerne. Har kanskje en liten feeling på at Oslo-artistene holder litt lenger enn bergenserne, men det er sikkert bare noe jeg innbiller meg siden jeg bor i Oslo selv? Slipper den avsporingen – tilbake til Mena: Hun har sunget seg inn i hjertene til en hel nasjon, og også langt ut over landegrensene. Hun er bevisst utrykket sitt, trofast mot det, men eksperimenterer likevel innenfor rammene (som på den nye plata hvor Thomas Eriksen & Slipmats har fått være med på leken). Og med den vakre stemmen skal det godt gjøres å gjøre feil. Jeg får… jeg får litt Ellie Goulding-vibe av musikken hennes, av en eller annen grunn. Og det er jo mildt sagt en god vibe.

Så, Christine. Kurt Nilsen eller Lillebjørn Nilsen?

– Det er litt vanskelig å si. Lars koker kanskje opp best rap, men hvis jeg plusser sammen alle Bergensrappere og alle Oslo-rappere, så er fortsatt Kaveh, Arif, Dreamon, Tommy Tee, Don Martin & co råere enn den totale summen av Bergen-scenen. Skulle ønske jeg var morsom og bare kunne spøke bort dette spørsmålet, men ok da. Generelt sett tror jeg kanskje Oslo leder det musikalske gamet om dagen. På tampen vil jeg gjerne nevne at en del av Norges fineste artister verken er fra Oslo eller Bergen. Hei Susanne Sundfør!

Fra Bergen:

Bjørn Torske «Nitten Nitti»

– Torske er nok min favorittartist i det norske elektroniske landskapet. Vært fan siden albumet Nedi Myra og alt han har gjort frem til nå. Bare hør på denne fantastiske suggerende og rullende låta «Nitten Nitti» fra hans siste album Kokning

Erot «Song for Annie»

– Multitalentet Tore Andreas «Erot» Kroknes rakk dessverre ikke å gi ut så mye musikk før hans alt for tidlige bortgang i 2001. Men det han rakk å gi ut var alltid av høy kvalitet som den dag i dag fortsatt fremstår som noen av det bedre vi hørt har til lands. «Song For Annie» kommer alltid til å stå som en klassiker i min bok. 

Jonas V feat. Petter Beyer «Sonar ut, flippar ut»

– En banger og en instant classic, rett og slett. Og remixen åkkesom. Feteste norske hip-hop-låta i fjor spør du meg. Jonas fortsetter å levere go’låter som «Våknet nettopp opp» og kommer garantert til å slippe mye bra ting fremover.

A-Laget «Milliondrømmen»

– Jeg kan innrømme at jeg er litt treig og unnvikende når det kommer til å sjekke ut norsk ræpp. Det var denne låta som først fikk meg til å virkelig digge A-Laget. Og når den pakka var åpnet var det også haugevis med annet materiale av samme kvalitet. Gruppa er definitivt en av grunnene til at Bergen står såpass sterkt på det norske «hip-hop-kartet».

Bonus: Transilvanian Galaxi

– Sex Tags Mania-utgivelser kommer ofte helt eller delvis annonymt, og bak denne skjuler det seg ingen ringere enn selveste Skateboard. Også en norsk artist jeg omtrent liker alt av, men DEN HER ^ rangerer høyt på lista mi.

Fra Oslo:

André Bratten «Aegis»

– Debuterte i år med det flotte albumet Be A Man You Ant på Full Pupp. Skiva er god men også ennå bedre live. Denne låta her og «I Am Square» kommer jeg nok til høre mye på fremover. Hørte også endel nye ting på et live-pa han gjorde nettopp, som også var nydelige (mørke) saker.

OnklP «Tørrok»

– «Norge trenger mere grimey shit med masse bass / så meg på Hans & Eigil
beats er på sin føkkings plass!»
Nufff said. Helvetes god banger fra den
dyktige OnklP. Tror dette er min favorittlåt av ham noensinne.

Kaveh «Snufs» feat. OnklP

– Ikke grensesprengende eller veldig nyskapende, men det er derfor jeg liker den. Klassisk god rap over en fet beat. Digg at ting er enkelt noen ganger. «It is what it is», lissom. Kaveh har også en ung og rett frem energi som jeg liker og mener en rapper burde besitte.


Todd Terje «Eurodans» eller »Alphaville Remix» av Bryan Ferry eller «Raggysh» eller «Q»

– Hva kan man si om denne fyren? Ikke annet enn at han gang på gang leverer genial dansemusikk. Han har noe ved seg som gjør at han kan få ALLE folk – uten noen som helst preferanser – til å like musikken hans. Det sier jeg som en erfaren DJ. Jeg kan sette på en av låtene hans på de rareste stedene og festene og det funker hver eneste gang.

Ok, Daniel. Rocco eller Petter Pilgaard?

– Hater å sammenligne musikk og artister. Det funker bare lissom ikke. Å velge mellom Bergen og Oslo musikalsk funker heller ikke. Det blir som å velge mellom høyre og venstrebeinet. Hinking er ikke noe for meg ass. Kuuuleern…

Fra Bergen:


ALT av The Aller Værste

– Det beste bandet i Bergenshistorien. Ironisk nok var minst et av de mest fremtredende medlemmene i The Aller Værste fra… Oslo. Et av de beste og viktigste bandene i Norges historie, og kan aldri hedres nok.

Lars Vaular «Eg e fra Bergen»

– Første gang jeg og Poppa Lars hørte gjennom et norsk album i studio uten å skippe var når Lars slapp La Hat. Poppa kjøpte alt av norsk rap som kom, for å støtte. (Kanskje gjør han det enda.) Dette var uansett NMG sitt inntog, tusen takk skal de ha. Norsk musikkbransje er på et flere hakk bedre sted på grunn av dem.

Barbie Bones – de to første (var det fler?) platene

– Den originale Bergensbølgen var på tidlig 90-tall og besto av et knippe band som spilte en slags psykdelisk fusiongryte av diverse rockeuttrykk. Chocolate Overdose < Barbie Bones.

Fra Oslo:

Tommy Tee «Takin Ova»

– Før vi kom (haha) så var hip-hop fra Groruddalen. Hip-hop-røttene i Norge kommer fra Oslo-miljøet i stor del (selv om vi hadde drøssevis av dødsbra DJs nordpå), og her er selve kremeksempelet på det. Jada, Lyset er fra Mandal, men har igjen bodd her i 20 år. Kunne også valgt Warlocks’ «Flashbacks» eller hva som helst av B.O.L.T. Warhead.

Jokke – ALT

– Hva mener dere jeg skal si?

Raga Rockers – ALT

– Hva mener dere jeg skal si?

BONUS: Hærverk «Loven slår» (tidenes norske låt er fra Oslo) 

 

Ok, Jørgen. Bybanen eller Ruter?


– Jeg har bodd i Oslo i 15 år, og er vel ikke helt nøytral lenger. Uansett, så er det jo en grunn til at jeg bor her. La oss si det sånn: Vi har (hadde, da) Jokke her. Punktum. Men, det kommer selvsagt an på hvordan du ser det. Oslo er akkurat litt for stort til å ha en litt sånn felles greie som Bergen virker ha. Oslo er i tillegg en innflytterby i mye større grad, og dette gjør musikken som kommer ut herfra mye mer schizofren. Hvor går grensen forresten? Er Mats Dawg Bergensartist nå? Repper Rune Lindbæk for Oslo? På 80-tallet og til dels 90-tallet var Oslo vel litt mere sånn, Oslofolk, haha. Bergen har noen av Norges beste metalband, og en lang tradisjon på feltet. Selv om det aller beste av dem alle, Enslaved, egentlig kommer fra Haugesund. Hvis vi ser bort fra de 10 siste årene så er det jo jævla enkelt. Nå har vi jo NMG-huset, som på en måte har tatt over hele bransjen og gitt oss Lars Vaular, Fjorden Baby!, John Olav Nilsen, A-Laget, Jonas V, osv. Det er jo en heilt sinnsyk konsentrering av talent. Men det er også én og samme gjeng med folk. Selvsagt shoutout til Datarock & co + alle jeg glemmer av i farten.

Fra Bergen:

Jan Eggum «En natt forbi»

– Kanskje en av de vakreste låtene som finnes. Blir rørt hver gang jeg hører den. Mannen gir begrepet melankoli ny mening. Men denne musikken nytes best når regnet plasker mot brosteinene på gaten utenfor.

Fjorden Baby! «Tingene»

– Årets mest undervurderte plate, band og LÅT. Det beste jeg har hørt fra dem, punktum.

Lars Vaular «Mer, Mer, Mer»

– Her var det heeeelt umulig å finne kun ÈN låt å trekke frem. Lars har betydd omtrent like mye for Bergen og musikken som kommer derfra, som Bergen og musikken som kommer derfra har gjort for ham. Lars er den eneste jeg kjenner som alltid kommer til å bo i Bergen, uansett hvor han befinner seg hen…

John Olav Nilsen & Gjengen «Hull i Himmelen»

– Måtte en Nilsen inn på Bergenslisten også. Liten tvil om hvilken Nilsen som skulle med her, kanskje? Jeg kjenner lukten og hører lyden av et drøyt etter-stengetid-nachspiel på Miles Ahead på slutten av 90-tallet hver eneste gang jeg hører denne låten. Vil benytte anledningen til å si at Yngve Sæthre kanskje er Norges beste produsent, uansett sjanger, fartstid, kontoutskrift og lengde på tissen.

Tor Endresen «Ingen er så nydelig som du»

– Er mest på kødd at denne låten er med, eller? Neida. Joda… Tor er en god venn av meg og det nærmeste Bergen kommer en Frank Sinatra. Men du skal få lov til å le, eller ikke elske denne låten, altså!

Fra Oslo:

TP Allstars «Takin Ova»

– Låten som på alle måter definerte norsk rapmusikk for meg og nesten en
hel generasjon unge sinte, norske menn. Alle hadde vel på et vis lyst til å
bo i Oslo når Tommy Tee kom firende ned fra taket i Oslo Spektrum på Hit
Awards i 1998.

Kaveh «Snufs»

– Jeg vet, jeg er innforjævli inhabil og subjektiv. Men, jeg er ganske overbevist om at Kaveh Kholardi kommer til å være en av Nordens største artister ila de neste fem årene. #Nofuckaround. Følelsen og synet av dasskøen på Sentrum Scene under Rick Ross-konserten i fjor formelig ligger mellom linjene på denne her…:)

Envy «Am I Wrong»

– En av de beste norske poplåtene på mange år. Jeg unner disse gutta her verdensherredømme, pluss litt til. Boom!

Lillebjørn Nilsen «Gategutt»

– Måtte minst én Nilsen til med på denne listen, liten tvil om hvem det måtte bli, eller hvilken låt. Elsker Jesse Jones sin versjon, men den overgår ikke originalen; Rudolf Nilsens dikt, melodisatt og sunget av visebølgens kyndigste surfer, Lillebjørn Nilsen. Visene til Lillebjørn er jævli fine, men den reaksjonære, bohemske østkantpoetens Twitter er faen meg funny å følge også.

Turboneger «Age of Pamparius»

 
-Disse like medialt syke som musikalsk skarpe gutta kjører homoimage, lager låt om pizza og blir det mest kjente norske rockebandet utenfor Norge. Wow.

Samlebonus: Tommy Tee feat. en haug banditter «Byen under skyen»!

– Denne låten bør besvare spørsmålet deres om hvilken by som koker i hop de beste musikalske bryggene. Kombinasjonen av begge byene kan nemlig være en veldig god idé.

 
Endelig svar avgitt? Trekroneren og Torggata = like digg?
 
– Sorry, må nok være så patriotisk korrekt å påpeke at Bergen stikker av med seieren. Som alltid. Koffor? Sjekk passet.
 
 

Hva mener folket? Stem her! (NB: Stemmeboksen kan være vrien på enkelte smartfons.)

surveys

Nyeste saker fra 730.no

Les mer