Hopp til hovedinnhold
Sarah Paulson som sykesøster Mildred Ratched
Sarah Paulson i hovedrollen som sykesøster Ratched (Netflix)

Serieanmeldelse: Ratched er bekmørk og avhengighetsskapende

Ratched er ikke for sarte sjeler.

American Horror Story-fan? Da bør du sjekke ut det psykologiske thrillerdramaet Ratched.

Navnet høres kanskje kjent ut? Seriens hovedkarakter, Mildred Ratched, er for mange en gammel kjenning. Ratched er nemlig inspirert av den ikoniske søster Ratched fra romanen Gjøkeredet (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) fra 1962, skrevet av Ken Kesey. Boken ble senere adaptert til den fem ganger Oscar-vinnende filmen med samme navn i 1975 med Jack Nicholson i hovedrollen og Louise Fletcher i rollen som Mildred Ratched.

Denne gangen er det Sarah Paulson som har fått æren av å spille sykesøster fra helvete.

Mildred Ratched (Sarah Paulson) i søken etter ny jobb på Lucia delstatssykehus (Netflix)

Ratched har alt på stell! Eller…?

Året er 1947. Mildred ankommer Nord-California i håp om å få jobb på den psykiatriske institusjonen Lucia delstatssykehus.

Jobben innebærer i stor grad å overvåke og tilrettelegge for nye, grusomme eksperimenter på menneskesinnet. Som for eksempel å prøve å koke bort en stakkars kvinnes seksuelle legning.

Mildred fremstår som en fremragende sykepleier med livet på stell. Stilen, håret, høfligheten – hun ser ut til å være en menneskelig versjon av et glansbilde.

Det tar imidlertid ikke lang tid før man innser at noe mørkt og morbid opptar den folkelige søster Ratcheds tankesett.

Serien er skapt av nykommeren Evan Romansky, men det er neimen ikke vanskelig å se at han har fått god hjelp av TV-ringreven Ryan Murphy på regi og som ansvarlig produsent.

Murphy står bak en grei håndfull med seriesuksesser som GleePoseHollywood, American Crime Story og American Horror StoryRatched kan enklest beskrives som en god blanding mellom de tre sistnevnte.

Manusforfatter Ian Brennan (GleeScream Queens, Hollywood) har også hatt en finger med i spillet.

Et sjokkert publikum under et av Dr. Hanovers grusomme eksperimenter (Netflix)

Detaljer så langt øyet rekker

La oss prate litt om hvor gjennomført det er. Sett bort ifra all grusomhet serien presenterer – som er mer enn en håndfull, får man virkelig lyst til å leve i etterkrigstiden.

Ratched byr på rene bilder med en autentisk stilart for slutten av 1940-årene. Faktisk har vi mest av alt lyst å flytte inn på Lucia delstatssykehus – for jaggu ta har de fått det til å se fint ut! Både kostymearbeidet og scenografien ser ut til å ha vært svært tidkrevende med detaljer så langt øyet rekker.

Sarah Paulson (American Horror Story, American Crime Story, 12 Years a Slave) er glimrende i rollen som sykepleier Mildred Ratched.

Når det er sagt er det ikke akkurat noe sjokkerende over det, da Paulsons prestasjoner i både American Horror Story og American Crime Story har vært minst like beundringsverdig.

I 2017 vant hun Golden Globe Awards for beste kvinnelige skuespiller i miniserie eller TV-film for rollen som Marcia Clark i The People v. OJ Simpson: American Crime Story. Paulson har totalt 40 nominasjoner, hvorav hun har vunnet 23, i flere høythengende prisutdelinger.

Paulsons karakter er både skremmende og forlokkende.

I det ene øyeblikket kan hun tillate seg å være verdens beste kollega – til og med sykepleier, mens i det neste er hun det absolutt motsatte. Og akkurat det er noe av det som gjør serien så spennende. Du gjetter aldri hva Mildred Ratcheds neste trekk er.

Vi får også et lite innblikk i hva som har gjort Mildred til den hun er i form av det mest uhyggelige og minst barnevennlige dukketeateret du kan tenke deg. Her gjør serieskaperne en veldig interresant vri i måten de forteller oss om barndommen hennes, som vi ikke skal røpe for mye av.

Sarah Paulson er perfekt castet til rollen som Mildred Ratched (Netflix)

Stjeler showet

Selv om Paulsons skildring av Mildred Ratched står for mesteparten av showet blir vi også godt kjent med et knippe andre interessante karakterer.

Et godt eksempel på dette er den noe stakkarslige Dr. Richard Hanover som med et skjult rusmisbruk heller forverrer pasientenes tilstand i desperate forsøk på å helbrede de med brutale metoder. Man klarer ikke helt å sette fingeren på om Hanover er nok et ondt sinn i dette dramaet, men tvilen kommer han til gode da han mest av alt fremstår som en udugelig tulling som innerst inne vil kurere pasientene sine.

Dr. Richard Hanover spilles av Jon Jon Briones, kjent fra blant annet Sons of Anarchy og The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story. 

Britiske Sophie Okonedo (Hotel RwandaAce Ventura: When Nature Calls) innehar også en meget bemerkelsesverdig rolle. Vi blir introdusert for hennes karakter, pasienten Charlotte Wells, sent ut i sesongen, men når hun først dukker opp stjeler hun virkelig showet. Okonedo ble i 2005 Oscar-nominert for sin birolle i Hotel Rwanda.

Dr. Hanover (Jon Jon Briones) tyr til dristige forsøk i håp om å hjelpe pasientene sine. Her sammen med Charlotte Wells (Sophie Okonedo) (Netflix)

I tillegg ser vi Cynthia Nixon (Sex and the City), Judy Davis (Feud: Bette and Joan), Finn Wittrock (American Horror StoryUnbroken) og Charlie Carver (Teen WolfDesperate Housewives) i andre, relativt store roller.

Om det ikke skulle vært tydelig nok innen nå – dette er ikke en serie du setter deg ned for å kose deg med….

Ratched er skamløst, men mørk. Fryktelig mørk.

Er du en sart sjel bør du kanskje styre unna. Om du derimot digger Ryan Murphys tidligere verk ber vi deg rydde unna helgeplanene, for denne blir du lett hekta på. Første sesong består av åtte episoder, der hver episode varer i underkant av en time.

Blodfans av Gjøkeredet vil kanskje bli skuffet. Men uten romanen i bakhodet blir Ratched et avhengighetsskapende verk utført med stil og – til tider – dybde. Handlingen holder ofte på å nærme seg en suppe, men holder seg intens nok til at man sitter klistret. Talentene både foran og bak kameraet ikke er folk som sjelden tråkker feil. Dersom denne ikke sklir rett inn øverst på Netflix’ topp 10-liste i løpet av helgen blir vi forundret.

Trenger du mer overbevisning? Sjekk ut traileren til Ratched her.

Se også:

Hva skjer når du bytter kropp med en seriemorder?

Dette har Zendaya har gjort i karantene

Les mer