Hopp til hovedinnhold
Fortiden innhenter Oslo i Beforeigners (HBO Nordic)

Norsk serieskaper om Game of Thrones-sammenligning: – Voldsomt, men smigrende!

I dag har HBOs første norske originalserie premiere!

Vi traff skuespillerne og serieskaperne i Oslo like før lanseringen.

Allerede før premieren er Beforeigners en stor snakkis.

Sci-fi-drama-komedien har fått nesten utelukkende positiv kritikk fra norske medier, deriblant vår anmelder.

Les 730s dom over første sesong av Beforeigners her

Flere har trukket frem Beforeigners som en sterk kandidat til å fylle tomrommet etter Game of Thrones, deriblant Nettavisens anmelder, noe som selvsagt faller i god jord hos serieskaper Anne Bjørnstad.

– Å bli sammenlignet med noen av de bestfungerende tv-seriene i hele verden føles jo litt voldsomt, men samtidig veldig smigrende, sier hun til 730.

Ingen snarveier

Det er som tidligere nevnt Lilyhammer-duoen Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad som har skapt dette rare universet hvor mennesker fra fortiden plutselig finner veien til nåtidens Oslo.

– Hele veien har vi vært veldig nøye på at vi ikke skal ta noen snarveier. Vi ville skape det så autentisk som overhodet mulig, både når det kom til språk og klær, forteller Anne.

– Vi gikk så langt at vi hyret inn forskere som kunne oversette norrønt skriftspråk til tale, i tillegg til å skape et helt eget språk for karakterene fra steinalderen. Med andre ord la vi det opp til å bli en ganske krevende jobb.

Fortsetter nedenfor

Krista Kosonen og Agusta Eva Erlendsdottir

Finske Krista Kosonen og islandske Ágústa Eva Erlandsdóttir som vikingkvinnene Alfhildr og Urd (Erik Evjen/HBO Nordic)

Kunne ikke et eneste ord på norsk

Skuespilleren som muligens fikk den hardeste jobben av dem alle var finske Krista Kosonen (Blade Runner 2049).

Krista spiller en av hovedrollene, karakteren Alfhildr Enginsdottir, den første politibetjenten i norsk historie med «flertemporalsk» bakgrunn. Alfhildr kommer opprinnelig fra vikingtiden.

– Jeg kunne ikke et eneste norsk ord da jeg dro på audition. Ettersom jeg er finsk kunne jeg naturligvis litt svensk fra før av, noe jeg føler hjalp meg litt på vei. Samtidig har det norske og det svenske språket så små forskjeller som kan bety så ulike ting at det bydde på en del utfordringer det også, forklarer hun til 730.

Krista forteller at da arbeidsdagen var over for resten av skuespillerne, vandret hun i flere timer langs elva mens hun hørte på opptak av sine egne replikker.

– Jeg pugget bokstavelig talt som en papegøye, jeg repeterte alt om og om igjen. Heldigvis fikk jeg god hjelp av Nicolai når språket mitt hørtes rart ut.

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller hovedrollene i den første norske HBO-serien (Andrine Nerland/730.no)

– Det er ikke NRK liksom!

Nicolai Cleve Broch er innehaver av den andre hovedrollen, politibetjenten Lars Haaland, som ufrivillig ender opp som partneren til Alfhildr på en drapssak.

– Dette er jo det mest ambisiøse prosjektet jeg noensinne har vært med på, ikke minst spektakulære, sier han til 730.

– Vi har jo alle vokst opp sammen med fantastiske serier fra HBO, de startet jo på mange måter den store seriefesten. Det føles veldig stort å plutselig få være en del av den talentfulle gjengen i HBO, sier den erfarne skuespilleren og kaster ballen videre til sin kollega, Stig Henrik Hoff.

– Ja, det er ikke NRK liksom! De har vi jo jobba litt rundt og forbi, men nå åpnes jo plutselig arbeidet ditt opp for resten av Europa også, sier Stig Henrik.

– Jeg må få si at det var innmari kult å være på settet første dag, med en svær HBO-buss som sto tilgjengelig med hva enn du måtte trenge i løpet av arbeidsdagen. I tillegg var det veldig forfriskende å jobbe med en internasjonal cast. At det er flere språk involvert gjør at man hele tiden er ekstremt skjerpa, så for meg var det en stor opptur, innrømmer han.

Serieskaperne og regissøren bak Beforeigners samlet med de mest sentrale rollene (Andrine Nerland/730.no)

17-åring i sentral rolle

I tillegg til de godt erfarne skuespillerne innenfor norsk film- og tv-bransje, har også 17 år gamle Ylva Bjørkaas Thedin kapret en rolle i sci-fi-dramaet.

Nykommeren hoppet rett fra filmen Føniks (2018) og inn i rollen som Lars Haalands datter uten tidligere erfaring fra tv-bransjen.

– Jeg tror jeg sto mellom to forskjellige karakterer til å begynne med, og begge var veldig kule. Heldigvis endte jeg opp med rollen som Ingrid til slutt. Det er gøy å få vise hvordan Ingrids generasjon forholder seg til fremvandrerne, kontra de litt eldre karakterene, sier 17-åringen.

17-åringen Ylva Bjørkaas Thedin spiller datteren til Nicolai Cleve Brochs karakter (Andrine Nerland/730.no)

– I serien er det jo sånn at de som er fremvandrere lengter tilbake til tiden de kom fra, mens Nicolai sin karakter, Lars, lengter tilbake til tiden før fremvandrerne kom, sier serieskaper Anne Bjørnstad.

– Generasjonen til Ylvas karakter, Ingrid, er jo den eneste som er oppvokst i denne miksen av flertemporale mennesker, så de kjenner jo ikke til noe annet.

Sammenlignes med Game of Thrones og Westworld

Beforeigners har som nevnt fått umåtelig god kritikk fra anmelderne. Noen drar også sammenligninger mellom den norske satsingen og de verdensomspennende seriene Game of Thrones og Westworld. 

– Det er veldig kult, ettersom vi jobber på en helt annen skala, sier regissør Jens Lien. Han roser samtidig HBO for å tenke kreativt og la teamet utforske de kunstneriske aspektene som de selv ønsker.

– Så og si alt HBO lager er jo fantastisk, de vil sprenge grenser og lage noe spesielt og nyskapende. Personlig liker jeg å lage spesielle ting.

Beforeigners er et helt eget univers. Det kan nesten ikke sammenlignes med noe annet, skyter Ylva inn.

Fortsetter nedenfor

Ikke lett å være fremvandrer, si (Lars Olav Dybvig/HBO Nordic)

– Nå er vi med i VM

Serieskaperne Anne og Eilif forteller om risikoen ved å lage noe så nyskapende og unikt. Det kan gå begge veier – enten blir det en hit, eller så kan det ende med å bli helt dust. De legger heller ikke skjul på at det er nettopp det som gjør det så spennende.

– Da vi presenterte ideen for HBO var vi usikre på om de i det hele tatt ville satse på den. Vi tenkte at det kanskje ble litt for spesielt, men nå tror jeg egentlig ingenting er for spesielt for HBO, sier Anne.

– Det er jo ikke så veldig mange år siden det å lage serier i Norge var litt som å konkurrere i NM. Man konkurrerte veldig internt, NRK mot TV 2 for eksempel. Noen ganger kunne TVNorge hive seg på stafetten, sier Nicolai Cleve Broch.

– Sånn er det ikke lenger, nå er vi med i VM, og det er vi hver eneste gang vi lager noe. Det å komme med en så dyr idé på et norsk budsjett og melde seg på den konkurransen, og i tillegg lande på beina, det er en utrolig prestasjon. Man skal være modig for å kaste seg ut i det altså.

Fortsetter nedenfor

Han her hadde trolig hatet el-sparkesykler (HBO Nordic)

For spesielt for norsk publikum?

På spørsmål om den mystiske sci-fi-serien kan bli litt for sært for det norske publikum svarer regissøren at man tørre å ta sjanser for å skapte noe nytt.

– Om du lager noe for NRK for eksempel, så bestemmer de mesteparten av de kreative sidene ved produksjonen. Plutselig er det ikke noe «edge» igjen av det du lager. HBO er stikk motsatt, de vil at man baner sin egen vei. De vil pushe grenser, akkurat som vi vil med denne serien, sier Jens Lien.

– Man vet aldri hva publikum kommer til å like, så man burde aldri lage noe etter hva man tror de vil sette pris på. Man må rett og slett bare stole på seg selv. Det er min erfaring, følger Krista Kosonen opp.

– Jeg tenker at publikum har blitt ganske modnet på den fronten egentlig. At det er en utvikling her som publikum har vært med på. Det virker som det er en interesse for å bli revet litt ut av sin egen virkelighet, mener Stig Henrik Hoff.

Fortsetter nedenfor

Nicolai Cleve Broch i Beforeigners

Nicolai Cleve Broch i rollen som politibetjent Haaland (Erik Evjen/HBO Nordic)

Håper på flere sesonger 

Serieskaper Eilif Skodvin forteller at hele gjengen har blitt svært engasjert i det unike universet de har skapt sammen – og at de ser lyst på fremtiden.

– Vi håper selvfølgelig på en sesong 2, det tror jeg alle som har vært med å laget Beforeigners gjør.

– Det er jo en histore som potensielt kan fortsette over mange sesonger, skyter Jens inn.

– Da vi skapte denne verdenen ville vi skape noe som kunne fortsette over flere år, men det siste ordet har jo selvfølgelig publikum og HBO, avslutter Eilif Skodvin.

– Om ikke noen gidder å se serien så vil jo naturligvis ikke HBO satse på en sesong 2.

De to første episodene av Beforeigners har premiere på HBO Nordic i dag, onsdag 21. august.

Sesongen består av totalt 6 episoder.

Se også: 730 anmelder Once Upon a Time in Hollywood

Nyeste saker fra 730.no

Les mer