Astrid S står opp for Sandra Bland

24. jul 2015 kl. 00:00
SANDRA BLAND BLE ARRESTERT ETTER Å IKKE HA BRUKT BLINKLYS, FOR SÅ Å BLI FUNNET DØD ISIN CELLE TRE DAGER SENERE
SANDRA BLAND BLE ARRESTERT ETTER Å IKKE HA BRUKT BLINKLYS, FOR SÅ Å BLI FUNNET DØD ISIN CELLE TRE DAGER SENERE

730 er en blogg som kan skrive om (nesten) hva som helst, men den røde tråden – hos oss – er musikk og film/serier. Det betyr ikke at historien fra Texas om Sandra Bland gjør vondt – på flere måter. Den første store norske artisten til å kaste lys på saken – som vi har sett – er Astrid Smeplass.

– Det er sjelden jeg tar meg selv i være målløs. Men etter å ha lest historien om Sandra Bland, så er jeg det, skriver 18-åringen, med bilde av hashtaggen #SandraBland.

I rarely find myself speechless. But after reading Sandra Bland’s story, I am.

A photo posted by Astrid S (@astridsofficial) on

Endel av Astrid S’ 135.000 unge følgere har kanskje ikke fått med seg historien.
 
En hvit amerikansk politimann arresterer en 28 år gammel sort kvinne,
Sandra Bland, etter at hun ikke brukte blinklys da hun byttet fil. Videoen fra arrestasjonen viser at politimannen blir svært
aggressiv da Sandra mener hun ikke trenger å gå ut av bilen for en så liten
trafikkovertredelse. Han truer med å «light her up». Senere, utenfor kameraet, hevder Sandra at han er voldelig mot
henne. 

Tre dager senere blir Sandra funnet død i sin celle, angivelig hengt. Politiet og påtalemyndigheten i Texas hevder det var selvmord. Familien sier hun var i godt humør, blant annet fordi hun akkurat hadde fått ny jobb hos Prairie View A&M University (hun var på vei til sin første arbeidsdag), og at hun ikke var suicidal. Påtalemyndigheten hevder at hun hadde flere ferske kutt på håndleddene.
 
Til tross for at øynene var åpne, så mener enkelte at Sandra allerede var død da politiet tok hennes mugshot, og at hun er fotografert liggende på gulvet. Sandra er allerede iført fangedrakt på bildet.
 


Sandra ringte hun fra fengselet og la igjen beskjed hos en venn. Hun uttrykker dyp frustrasjon over situasjonen.
 
– Jeg har fortsatt ikke ord til å beskrive det som skjedde. Hvordan kan et filskifte uten å bruke blinklys ende slik? Jeg kan ikke forstå det, sier Sandra i opptaket.
 
Enkelte som mener Sandra begikk selvmord, tror politiets behandling under arrestasjonen og i varetekten kan ha «dyttet henne over kanten».

I kjølvannet av drapene og volden utført av amerikansk politi mot ubevæpnede sorte unge menn, så oppfordrer organisasjonen Black Lives Matter folk med stort nedslagsfelt til å minne om Sandra Blands historie, slik at journalister ikke slutter å skrive om saken. (Sandra var selv medlem av organisasjonen.)
 

Kim Kardashian er en dame man ofte tar med en klype salt, men hun har nesten 34 millioner Twitter-følgere. I natt skrev Kim at den offisielle rapporten ikke virker troverdig.
Se også: Texas-politimann overragerer mot tenåringsjente (VIDEO)