Hopp til hovedinnhold
USAS VERSTE ER TILBAKE (NETFLIX)

Arrested Development er tilbake – men funker det?

USAS VERSTE ER TILBAKE (NETFLIX)


Sett opp banankiosken igjen og vær på vakt for løpske seler; Arrested Development og TV-verdenens svar på Trump-imperiet, The Bluths, er endelig tilbake. 
Fem år skulle det gå før Netflix skulle følge opp med en ny dose med Arrested Development-materiale. Vi sier det igjen: FEM ÅR. 
Litt vel kronglete episodestruktur og akutt mangel på samspill mellom casten førte til lunken mottagelse for sesong 4, og rykter om at følgende sesonger ville skrapes til fordel for en avsluttende film dukket opp kjapt. 
Men, den som venter på noe godt bedre enn sesong 4 venter forhåpentligvis ikke forgjeves. 

Med denne månedens lansering av en ny cut for sesongen, døpt av skaperne som en «season 4 remix», som skal rydde opp i episodestrukturen, har skaper Mitchell Hurwitz og resten av teamet skjønt litt av hva det er som funker og hva som ikke funker liiike bra. 
Men, vi er forbeholder oss allikevel retten til å være litt skeptiske til fortsettelsen. 
Hurwitz har kanskje oppfylt vårt største ønske for Arrested Development allerede og faktisk samlet hele casten på et og samme sted for sesong 5 slik at Bluth-familien faktisk kan være en familie. Men virker det?

Her er vår dom for sesong 5.

 JESSICA WALTER OG JEFFREY TAMBOR GJØR FORTSATT GODE FIGURER SOM BLUTH-OVERHODENE GEORGE SENIOR OG LUCILLE (NETFLIX)

Det er en glede å kunne meddele at man merker forbedringen omtrent momentant. Etter en kjapp påminnelse om tidligere flauser og hvor rotete forrige runde var (selv etter å ha lest oss opp er vi ikke sikker på hva det var som egentlig foregikk i 2013), så treffer sesongen fems nye format som intet mindre enn en liten velsignelse i TV-format. 
Ikke noe mer hopping frem og tilbake (vel, minimalt i hvert fall), og man kan endelig bare sitte tilbake og la den briljante humoren humoren inntreffe. For briljant den fortsatt. Vel, dyktig i hvert fall. 
Vi vil tørre å påstå at vi har ledd mer av de første tre episodene i den nye sesongen enn vi gjorde av hele fjerde sesong til sammen. Det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva det er som gjør det, for det er ikke bare formatet som er annerledes. Opplegget flyter generelt bedre, om en elegant «loose seal» i havnebukten. 
Ting føles skjerpet, men det er vel kanskje bare å vente når det går fem år mellom sesongene – det er ganske mye tid til å forberede seg på. Skryt skal de dog ha uansett. 


Som ved alle familiegjenforeninger er det alltid noen deler av slekten vi er mindre keen på å se igjen. Enkelte deler av casten kjennes litt utbrukt ut, og vi merker at serien kunne hatt godt av å skifte litt på fokuset og kanskje kutte litt overflødig karakterfett. 
Dette gjelder spesielt Will Arnett (Blades of Glory) og hans Gob Bluth. Til dels føles det som om Gob leverer litt for mye av det samme etter 15 år med et av-og-på-forhold til serien. Etter store deler av serien hvor Gob kanskje var seriens mest morsomme kun basert på hans natur, trenger Gob nå et friskt pust av et slag. 
Heldigvis er ikke dette et veldig prominent problem, i og med at resten av gjengen stort sett er i storform. Dette gjelder spesielt Michael «George Michael» Cera (Scott Pilgrim vs. the World) og Jessica «Lucille» Walters (Archer) som begge spiller ess denne runden. Sistnevntes one-linere svir kanskje verre enn noensinne, og det settes uendelig stor pris på. 
Sesongens største hake er dog ganske vesentlig. Etter å ha sett de fem episodene vi fikk utlevert, må det sies at sesongen etterlater seg et ganske vagt inntrykk.  
Ikke bare etterlater Netflix’ avgjørelse om å slippe den 16-episoder lange sesongen i to runder oss med kun åtte episoder av gangen, men materialet føles ganske intetsigende. Det er en akutt mangel på wow-øyeblikk, vitser som sitter igjen og som er verdig å bli foreviggjort via Tumblr-GIFs. Ta for eksempel scenen hvor Tobias «ANUSTART» Funke (Mr. Show-stjernen David Cross), familiens sertifiserte «analrapist» (analyst + therapist), iført fullstendig nannykostyme, ut-popper Mary Poppins selv ved å hoppe fra andreetasje med en paraply og popper gjennom et glassbord. 
Dette er kanskje det fineste av slapstick-humor som er gjort på moderne TV, og kom omtrent uanstrengt blant de forrige sesongenes materiale. Så langt i den nye sesongen har vi ikke ett eneste øyeblikk som nærmer seg det nivået av uslåelig komikk. 
Det svir litt at når man først kun har åtte episoder etter fem år – og alle som noensinne har sett en sitcom-serie med episoder ala 20 minutter vet hvor kjapt åtte av dem slukes – så bruker familien vesentlig tid på å få satt i gang sesongens handling utover innholdet vi allerede hadde fått sett i den første traileren. Og det gnager litt i sjelen.
 


EN BANANDRAKT KAN IKKE MÅLE SEG MED MRS FEATHERBOTTOM (NETFLIX)

Alt i alt byr sesong 5 av Arrested Development på et kjært gjensyn med serien vi alle falt for under dens originale løp. Humoren sitter godt, som en klar forbedring fra forrige sesong, og på sett og vis kan dette sees på som den sanne oppfølgeren til sesong tre. 
Casten leverer solid materiale (vel, de fleste av dem), og det er tydelig at de har ventet like mye på dette som vi har. Det er godt å se familien samlet igjen, slik at Bluth-familien kan gjøre det Bluth-familien gjør best; å irritere, ødelegge for og tøye de sosiale grensene rundt hverandre. Selv om det hele fortsatt er litt mer oppstykket og delt opp enn vi foretrekker, så er det fortsatt en stor forbedring fra det vi har sett tidligere. 
Dog kjennes det hele, i mangel på et bedre uttrykk, litt underwhelming.
 
I forkant av premieren ble vi teaset at sesongen legger vekt på Lindsay og hennes politiske karriere, som setter opp for mange potensielt fantastiske scenarioer med paralleller til Donald og resten av det amerikanske politiske klimaet akkurat nå – men her skjer det skuffende lite nytt.
Det meste går på gamle gimmicks, noe som ikke nødvendigvis er en dårlig ting, men her hadde vi likt å få sett litt mer av fokuset satt på nye, uutforskede områder.


Arrested Development leverer fortsatt godsakene og beviser at de fortsatt representerer noe av det beste man finner av humor på amerikansk TV, dog på en litt forglemmelig måte denne runden.  
Terningkast 4. 


 

 
Første halvdel av sesong 5 av Arrested Development slippes 29. mai.  
 
Anmeldelsen er basert på fem av åtte episoder. 
 


Les mer