Hopp til hovedinnhold
Anders Danielsen Lie, Joachim Trier, Renate Reinsve og Herbert Nordrum i Cannes (Stephane Cardinale/Corbis/Getty)
Anders Danielsen Lie, Joachim Trier, Renate Reinsve og Herbert Nordrum i Cannes (Stephane Cardinale/Corbis/Getty)

Vanity Fair kårer Verdens verste menneske til årets beste film i 2021 🇳🇴

Verdens verste menneske får førsteplassen av amerikansk tungvekter.

Dramakomedien til den norske vidunderduoen Joachim Trier (regi, manus) og Eskil Vogt (manus) er allerede en gedigen suksess.

I sommer vant hovedrolleinnhaver Renate Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes.

34-åringen fra Solbergelva er den første norske skuespilleren som vinner en pris på den prestisjetunge franske filmfestivalen.

Rollen som Julie er utrolig nok hennes første hovedrolle i en spillefilm.

Men det blir neppe hennes siste – internasjonale medier har allerede døpt stortalentet «Norges Dakota Johnson» og «en kommende superstjerne» <3

Renate Reinsve vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes for Verdens verste menneske 17. juli 2021 (Andreas Rentz/Getty)
Renate Reinsve vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes for Verdens verste menneske 17. juli 2021 (Andreas Rentz/Getty)

Sannsynligheten for at Verdens verste menneske også blir Oscar-nominert øker stadig.

VVM er allerede valgt ut som Norges kandidat i kategorien Beste fremmedspråklige film, altså den «internasjonale» klassen til Academy Awards.

Sjansen for at den også nomineres til andre priser er definitivt til stede.

Til tross for at akademiet historisk sett har belønnet engelskspråklige filmer med nesten alle statuettene.

I 2019 ble sørkoreanske 기생충 alias Parasitt (eller Parasite om du vil) kåret til årets beste film, som den første «fremmedspråklige» filmen noensinne. Det tok bare 90 år.

Den bekmørke thriller-komedien til Bong Joon-ho solgte over 100 000 kinobilletter i Norge.

Parasitt-regissør og -manusforfatter Bong Joon-ho koser seg i baren på Oscar-festen (Kevork Djansezian/Getty)

I slutten av august spådde IndieWire at Renate Reinsve kunne bli Oscar-kandidat i kategorien beste kvinnelige skuespiller.

Siden har flere internasjonale medier trukket frem Renate Reinsve og Verdens verste menneske som aktuelle kandidater.

LA Times har satt sammen et panel bestående av syv eksperter. De setter Renate Reinsve på en god sjetteplass bak stjernene Kristen Stewart (Spencer), Olivia Colman (The Lost Daughter), Penélope Cruz (Parallel Mothers), Nicole Kidman (Being the Ricardos) og Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye). 

Halle Berry, Lady Gaga, Jennifer Hudson, Jennifer Lawrence og Frances McDormand havner alle lenger nede på listen til filmviterne.

Entertainment Weekly mener også at den nye stjernen Renate Reinsve har en god sjans til å bli nominert, etter all hyllesten hun (og filmen) velfortjent fikk i Cannes.

Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Herbert Nordrum (SF Studios/Oslo Pictures)
Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve og Herbert Nordrum i Verdens verste menneske (SF Studios/Oslo Pictures)

Nå topper Verdens verste menneske listen over 2021s beste filmer i Vanity Fair 🇳🇴

Stas! (Vanity Fair)

Den amerikanske tungvekteren leses garantert av mange i Oscar-komitéen, og gir filmen en solid boost i det internasjonale markedet.

Richard Lawson, som er hovedkritiker i Vanity Fair, er full av lovord om Verdens verste menneske.

Du kan lese hans begrunnelse nedenfor.

«Da jeg først så Joachim Triers selskapelige, vemodige, stilige, helt vinnende film, bestemte jeg meg for at den var en hyllest til folk som ikke vil ha barn. Og som dermed har i oppgave å finne ut hva livene deres kommer til å bety. Fordi jeg antar at jeg ville se den sånn. Etterpå snakket jeg med venner og kolleger som trodde filmen i stedet handlet om de banale smertene ved å fylle 30 år, om de uoverstigelige avgrunnene ved heteroseksuell kobling, om tusenårig ubehag. Spenningen med Triers mesterverk er at det er alle disse tingene, og nesten helt sikkert mye annet.» 

«Med den lysende Renate Reinsve i sentrum – som Julie, en kvinne som spretter gjennom Oslo i tidlig voksen alder, usikker på hvor hun skal lande – er Verdens verste menneske en skattekiste av innsikt og observasjon. Er Julie en egoistisk, hensynsløs katastrofe? Er hun faktisk Det verste mennesket i verden? Eller i det minste en av de verste? Disse spørsmålene om nyvoksen solipsisme kan virke luftige, tynne, godt dekket av utallige andre filmer allerede.» 

«Men Trier har mer på hjertet enn bare tretti-noe-flanering. Mens filmen hans nærmer seg sin knusende og oppløftende slutt, ser vi hva all denne undringen om fremtiden – og all lengselen etter fortiden, både grusom og nostalgisk – egentlig tjener til. Verdens verste menneske handler i bunn og grunn om det mest irriterende og essensielle: Nåtid. Som Joachim Trier sterkt antyder i filmens forlokkende sluttscener, er det den eneste tiden vi egentlig har.» 

Se traileren her:

Allerede sett Verdens verste menneske?

Her er resten av 2021-topplisten til Vanity Fair:

10. Bergman Island

9. The Green Knight

8. Mass

7. The Humans

6. The Souvenir Part II

5. Flee

4. C’mon C’mon

3. The Power of the Dog

2. Drive My Car

Den 94. Oscar-utdelingen går etter planen av stabelen i Dolby Theatre i Hollywood 27. mars.

De nominerte offentliggjøres 8. februar. Krysser fingrene!

Se også: Her er filmen om Norges mest omtalte #metoo-sak

Les mer