Hopp til hovedinnhold
Zendaya og Tom Holland i Spider-Man: No Way Home (Sony/Marvel)

Spider-Man: No Way Home får stort sett tommelen opp [ingen spoilere]

Spider-Man: No Way Home er her.


OPPDATERT: Til tross for pandemien får filmen den nest høyeste åpningen i historien:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)


Vel. For oss i Norge er den tredje filmen i den tredje Spider-Man-trilogien dessverre ikke her.

Grunnet høye smittetall er norgespremieren på Spider-Man: No Way Home – foreløpig – utsatt til 14. januar.

(Du kan se den på kino i Sverige fra og med i dag. Hvis du har vaksinebevis.)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)

Men utenom i Norges land er Tom Holland, Zendaya og Jacob Batalon tilbake.

(Denne saken røper ikke noe av handlingen utenom det trailerne har vist.)

Som vi vet:

Det hemmelige aliaset til Peter Parker er nå avslørt, og – for første gang i Spidey-filmhistorien – er han nå Spider-Man uten masken. Peter ber dog Doctor Strange om hjelp til å løse problemet. Dessverre disker Benedict Cumberbatch-superhelten opp med trolldom som går skeis og åpner opp parallelle virkeligheter via multiverset.

Litt á la suverene Spider-Man: Into the Spider-Verse (hvis oppfølger har med Spider-Woman.)

(Sony/Marvel)

Regissør Jon Watts ser ut til å ha tatt på seg en stor oppgave, ettersom han drar inn en haug av karakter fra de andre filmene. Eller om du vil; universene.

Hva sier anmelderne om Spider-Man: No Way Home?

Så langt er kritikken stort sett veldig bra, og de fleste er imponert over hvordan Jon Watts & co løser det hele.

Washington Post gir nesten full poengsum: 3,5 av 4 stjerner.

«For fanatiske tilhengere av nettslengeren, er [filmen] en stor, feit julegave. Dekket av skinnende, blå-og-rødt innpakningspapir og bundet opp med en pen nettsløyfe», skriver avisen.

«Ikke like store fans av tegneseriesuperheltens affærer kan se det annerledes. Men her er det mye å like.»

Anmelderen er positivt overrasket over at den heseblesende over-the-top-historien klarer å bli balansert.

«Så gøy som denne filmen er, er den innerst inne en historie om tap og å gi slipp. For en film som er så proppet – noen vil kanskje si overfylt – med action, effekter og vittig dialog, er et av filmens fineste øyeblikk ordløs og veldig stille.»

Det blir også tommelen opp fra The Globe and Mail.

«Sleip corporate-synergi-i-bevegelse, men også latterlig morsomt», mener anmelderen, og sikter til de mange Marvel Cinematic Universe-planene som filmen trolig (garantert) leder til.

(Marvel/Sony)

«Manuskriptet er flere hakk over den typiske produksjonen fra MCU-fabrikkgulvet. Oppgaven er ikke å bare veve et sammenfiltret nett som kun involverer bare kanonen til ett Spider-Man-univers. Men også kontinuiteten til en håndfull andre Spidey-serier. Forfatterne Chris McKenna og Erik Sommers skaper harmoni av kaoset.»

Tom Holland, Zendaya og Jacob Batalon får også skryt.

(Marvel/Sony)

«[De] omfavner sine indre komiske geeks. Hver av dem kommer med en lysende, solid, leken følelse til fortsettelsen. Disse unge skuespillerne ser ut til å være oppriktig glade for å være her i utgangspunktet [og] det er en fryd å sole seg i energien deres», skriver anmelderen.

Variety er imponert over filmskaperen.

«Regissør Jon Watts – hvis lyse, litt dustete preg bringer en velkommen kontinuitet til denne seneste trilogien – vrir det uhåndterlige premisset til et konsekvent underholdende superheltinnslag», skriver bransjebladet.

(Marvel/Sony)

«Filmen beveger seg til tider litt klumsete, og den er altfor engasjert med sette opp enda mer galskap som skal skje i kommende Marvel-produkter. Men den gir oss resolusjon når det kommer til de siste to dekadene med Spider-Man-eventyr. Publikum som kan ha skrudd av underveis vil bli belønnet ved å gi denne et forsøk.»

The Guardian går for 3 av 5 stjerner, og ønsker seg et «mindre kronglete plott» som går «frem i stedet for å gå tilbake – basert på fanservice som en drivkraft».

Oscar-øyeblikk? Zendaya som redd MJ, Tom Holland (eller stuntmann) som Peter Parker alias Spidey i Spider-Man No Way Home (Marvel/Sony)

lol (Marvel/Sony)

De er dog fornøyd med resultatet, og mener at «manuset er mer sammenhengende enn det kunne ha vært» med tanke på alt som skjer.

«[Filmen] er kanskje ikke så overfylt som Civil War; den tredje Captain America-installasjonen, som også flyttet serien fra sin egen verden til flere andre. [No Way Home] er definitivt ikke perfekt, men beveger seg fortsatt med mer behendighet enn de fleste filmer. Å ankomme etter Eternals er en velsignelse for enhver Marvel-film.»

Ja, den nye MCU-gjengen Eternals får ikke en like smørblid velkomst: Se her

Nettet koker: Er Tom Holland og Zendaya et PR-par?

Les mer