Hopp til hovedinnhold
Ny vri på Jack Nicholsons ikoniske scene i The Shining i oppfølgeren Doctor Sleep (SF Norge/Warner Bros.)

Anmeldelse av Doctor Sleep: Er oppfølgeren til Stephen King-klassikeren verdt å se?

Lille Danny har blitt voksen, men han hjemsøkes fremdeles av både gamle og nye fjes i skrekkfilmen Doctor Sleep.

Nesten 40 år etter Jack Nicholsons prestasjon i Stanley Kubricks The Shining alias Ondskapens hotell, er endelig oppfølgeren her.

Denne gangen er det Ewan McGregor som skal skinne i rollen som voksne Danny, sønnen til Nicholsons karakter, Jack.

Doctor Sleep er en adapsjon av 2013-romanen med samme navn, skrevet av kongen av grøss og gru; Stephen King.

Ewan McGregor gjør en grei opptreden som voksne Danny (SF Norge/Warner Bros.)

Danny sliter etter det skrekkslagne oppholdet på The Overlook Hotel tilbake i 1980.

Som voksen befinner han seg i en kinkig situasjon som innebærer alkoholmisbruk, traumer og pengemangel. Han får også et vesentlig større problem å takle.

Det finnes nemlig en kult som jakter på barn med spesielle evner, noe han selv fremdeles innehar. Dan, som han nå kalles, er dog ikke lenger et barn. Det er derimot Abra – en ung jente som han får kontakt med via sine overnaturlige evner. Ettersom hennes evner er ekstraordinære og mye kraftigere enn de andre begavede barnas, er kultens interesse for Abra ganske stor.

I et forsøk på å redde den lille jenta ender Dan igjen opp på det som beskrives som ondskapens hotell.

13 år gamle Kyliegh Curran viser frem sin magi i rollen som Abra (SF Norge/Warner Bros.)

The Shining-universet ikke blir helt det samme uten ikoniske Jack Nicholson.

Men det er vel kanskje også poenget. Doctor Sleep har flere effektive referanser til forgjengeren, men ikke så mye at filmen ikke byr på sin egen historie.

Regien er via The Haunting of Hill House-skaper Mike Flanagan, som fikk gode anmeldelser for sin Stephen King-adapsjon Gerald’s Game for Netflix.

I de mest sentrale rollene finner vi et godt knippe solide skuespillere. Som tidligere nevnt er Ewan McGregor (Fargo, Moulin Rouge) voksne Danny Torrence; en krevende rolle som skildrer et hardt liv bestående av traumer og alkoholproblemer. Kyliegh Curran (I Can I Will I Did) spiller Abra Stone, mens svenske Rebecca Ferguson (Mission: Impossible) portretterer det onde overhodet i kulten The True Knot.

Svenske Rebecca Ferguson stjeler små barns shine sammen med resten av kulten The True Knot (SF Norge/Warner Bros.)

Doctor Sleep er underholdende og beveger seg fint mellom å være en oppfølger til The Shining og sin helt egne opplevelse. Starten og spesielt slutten mimrer mye tilbake til hva som skjedde i forgjengeren, men handlingen ellers står godt på egne bein.

Mike Flanagan prøver tydelig å respektere arven fra sin forgjenger visuelt sett. Den flytende kameraføringen og overgangene er like. I tillegg blir noen av scenene fra The Shining gjenskapt, med noe sterkere farger og ganske like skuespillere.

Selv om den er spennende, burde Doctor Sleep vært kortere.

Filmen er ikke fengende nok til at man sitter klistret til kinolerretet i to og en halv time. Mike Flanagan kunne fokusert mer på å gjøre det skummelt, og dvelt mindre ved det paranormale. Aspektet må selvfølgelig med – det er jo dette som er The Shine – men overdosen blir til tider litt dum.

Hvis du er fan av mørk fantasy og The Shining, kan Doctor Sleep treffe deg midt i hjertet. Hvis du er ute etter en skikkelig nifs skrekkfilm, bør heller ta en ny tur innom Ondskapens hotell.

Mer Stephen King i ny drakt? Se James Franco gjøre The Shining til romantisk komedie

Se også:

Anmeldelse: Marriage Story er altfor bra for Netflix

Disney+ startet i går: Gjett hvor mange brukere de har i dag?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer