Hopp til hovedinnhold
Ben Mendelsohn som detektiv Ralph Anderson, Jason Bateman som Terry Maitland (HBO)

The Outsider fra Stephen King som creepy HBO-serie

The Outsider-anmeldelsen er basert på halve sesong 1.

HBO smir det glovarme Stephen King-jernet i kjølvannet av It-suksessen, og tar nysgjerringheten til et nytt nivå med serien The Outsider.

I den første episoden blir liket av den unge gutten Frankie funnet i skogen utenfor Cherokee City i Georgia. Det tar ikke lang tid før baseballtreneren Terry Maitland blir utpekt som mistenkt, basert på vitner og opptak fra flere overvåkningskameraer.

Ikke bare det. Fingeravtrykket hans er også funnet på kroppen til den lille gutten. Det er med andre ord ingenting som tilsier at noen andre står bak drapet.

Detektiv Ralph Anderson og resten av teamet pågriper naturligvis Terry, til tross for at mannen selv påstår at han er uskyldig.

The Outsider starter som et klassisk mordmysterium, men i løpet av få episoder skjønner man at det er noe helt annet på gang enn en alminnelig drapsmann.

Ikke veldig overraskende er dette altså basert på en Stephen King-bok, nærmere bestemt den kritikerroste romanen med samme navn fra 2018.

Baseballtrener Terry Maitland (Jason Bateman) nekter for drapet på den lille gutten Frankie (HBO)

Hylles av kongen selv

Terry Maitland ble nemlig også observert på en jobbkonferanse over 100 kilometer unna åstedet samme dag som drapet. Her finnes det også videoopptak som tydelig viser at forklaringen til Terry stemmer – han var ikke i Cherokee City dagen Frankie ble drept. Hvordan er det mulig?

Selv er Stephen King veldig fornøyd med HBO-serien.

Kongen av skrekk og gru annonserte på Twitter at han mener The Outsider-serien har blitt en av de beste adaptasjonene av hans arbeide:

Seriemanuset er skapt av Richard Price, prisbelønnet for HBO-serien The Wire. Jason Bateman (Arrested Development, Ozark) spiller Terry Maitland, treneren som først blir beskyldt for mord. Flinkisen medvirker også som co-produsent og som regissør på de to første episodene.

Som detektiv Ralp Anderson gjør Ben Mendelsohn (Rogue OneAnimal Kingdom) en god figur. Hans karakter har tidligere mistet sønnen sin, noe som preger den mørke, mesterlige sinnsstemningen hans gjennom hele serien. Han er fysisk og mentalt sliten, og bør tenke mer på seg selv – og kona – enn å løse mysteriet. Derfor er det godt han finner en hjelpende hånd i den nesten autistiske, ekstremt smarte privatetterforskeren Holly Gibney.

Hun er solid og fascinerende spilt av britiske Cynthia Erivo. (London-kvinnen er som fortjent Oscar-nominert for rollen som Harriet Tubman i storfilmen Harriet.)

Det er til syvende og sist disse to som styrer showet.

Detektiv Ralph og privatetterforsker Holly Gibney (Cynthia Erivo) utgjør den ultimate duoen som skal løse den mystiske drapsgåten som Stephen King har klekket ut (HBO)

Ettersom 730.no kun har fått tilgang til 6 av 10 episoder, vet vi fortsatt lite av hva som egentlig foregår. Men vi kommer garantert til å sitte benket foran TV-en (og laptop-en) de neste ukene for å finne det ut.

Nesten selvfølgelig bærer serien preg av det overnaturlige, jamfør Stephen King, men du trenger ikke være overbevist av det paranormale for å bli fanget av fortellingen. The Outsider beholder fremdeles en fot i den mer realitiske krimsjangeren.

Om vi kan si oss helt enig med Stephen Kings svulstige uttalelse er ennå usikkert. Den første halvdelen går veldig rolig frem, da serieskaperne Richard Price og Jason Bateman bruker for lang tid på å avdekke hva som skjer. Likevel er The Outsider godt laget og absolutt creepy nok til at serien trolig tar seg opp.

STERK terningkast 4

The Outsider har premiere på HBO 13. januar.


730.no anmelder:

#MeToo: Bombshell viser hvordan tre damer var med å felle den fæle Fox News-sjefen via Charlize Theron, Margot Robbie og Nicole Kidman. Lever filmen opp til den sanne, sterke historien?

Netflix’ nye norske serie Ragnarok med norske kjente fjes: Er den bra nok?

Les mer