Anmeldelse: Spin off-serie fra Grey’s Anatomy

22. mai 2018 kl. 00:00
NÅR SERIENS KULHET PEAKER PÅ PROMOPLAKATEN (ABC/TV 2)

NÅR SERIENS KULHET PEAKER PÅ PROMOPLAKATEN (ABC/TV 2)

Når det blir klart at et medisinsk vidunder som Grey’s Anatomy skal få en spinoff kommer det automatisk høye forventninger til det vi skal få se.

Det er bare logisk at når folkene bak en serie som etter 13 år fortsatt er på toppen av gamet tar steget ut og lager et nytt produkt i samme ånd, så regner man med at det man får er av noenlunde grei kvalitet. Slik er det bare.

Men, selv med disse potensielt urettferdige forventningene satt til side, sliter vi noe innmari med å se hva det egentlig er nye Station 19 – serien om Seattles brannkonstabler – skal bidra med i livene våre.
 
Faktisk sliter vi med å forstå hva den holdet på med i det hele tatt. For hva nå enn dette er, så er det langt fra brennheit. Her er hvorfor:

 FOR ET YRKE HVOR LIVSFARE ER VANLIG SKAPER STATION 19 ALVORLIG LITE SPENNING (ABC/TV 2) 
 

Premisset for showet er i prinsippet helt greit etter standarden for et Shondaland-show: Station 19s konstabler er hardtarbeidende og aspirerende kvinner og menn (spesifikt i den rekkefølgen), som risikerer livene sine ved å hoppe inn i ilden på en daglig basis, få meter unna Meredith Grey og Grey Sloan Memorial hospital (litt crossover er uungåelig).

I fronten står Andy Herrera (Rosewoods Jaina Lee Ortiz) og Jack Gibson (Friday Night Lights‘ Grey Damon), som begge stiller som kandidater til stillingen som stasjonssjef når den nåværende sjefen, Andys far, får en kreftdiagnose.

De som har fått med seg en Shonda Rhimes-produksjon eller to burde altså ikke være helt fortapt bak rattet her.

Men, her mangler det vesentlige elementer for å kunne stille med samme kaliber som Scandal, How to Get Away With Murder, Private Practice og resten av de kvinnedominerte dramaene.

Selv om brannfesten er skapt av Stacy McKee, som tok over som sjef på Grey’s da Shonda la sitt hovedfokus på Scandal en gang i tiden, sørger en rekke kjipe feil for at den sliter kvalitetsmessig.SESONGEN HENTER INN LITT STJERNEHJELP FRA MODERSERIEN, MEN VI LAR OSS EGENTLIG IKKE LOKKE (ABC/TV 2) 
 

Handlingen ved brannkonstabler som drar privatlivene og skittentøyet sitt med inn i ilden er som sagt helt akseptabelt og her er nok materiale til å lage litt drama av.

(Dog har vi våre tvil på om de kommer til å klare å levere nye ild-relaterte monologer i hver episode særlig mye lenger – det finnes tross alt ikke uendelig med ildbaserte metaforer.)

Men, vi sliter med at karakterene vi blir introduserte for i løpet av serien er omtrent like fascinerende som en røykvarsler hvor batteriet har gått (potensielt monolog-tema?).

Andy fungerer som en midt-på-treet-hovedrolle, med et par lovende kvaliteter. Men når det gjelder resten av Herreras kollegaer er det svært lite å hente. Og vi har prøvd. Hardt.SERIEN TAPER STORT PÅ AT MAN SOM SEER IKKE ER KEEN PÅ Å BLI KJENT MED NOEN AV FOLKENE DER (ABC/TV 2)

Her følger klisjéene i fleng. Vi har de obligatoriske og særdeles dølle brannhunkene, Jack og Ryan (Relativt ukjente Alberto Frezza) som selvsagt må dyttes inn i et forutsigbart semi-trekantdrama med hoveddamen vår.

Videre har vi Dean Millet (Hamiltons Okieriete Onaodowan) som den obligatoriske konstabelen som faller for en kunde/pasient/bruker/brannoffer (hva er egentlig riktig terminologi her?). Mediums Miguel Sandoval stiller som den obligatoriske overbeskyttende pappaen som ikke vil gi slipp på jobbansvaret, til tross for at han er syk.

Også har vi Jason George da, i rollen som eks-doktor og nå brannslukker Benjamin Warren, som allerede har bevist at han ikke har et eneste interessant bein i kroppen i løpet av x antall år på Grey’s.

Vi prøver fortsatt ikke å høres negative ut – det bare er sånn. Nå er vi faktisk ganske milde.

Selv ikke en genuint fin gjesterolle fra Brenda Song (du kjenner henne nok som den Paris Hilton-inspirerte London Tipton fra Disneys The Suite Life of Zack and Cody) klarer å hjelpe på det faktum at det ikke er noen her vi egentlig klarer å bry oss om. Og da sliter man, uansett hvor interessant plottet måtte være.

Spoiler: Plottet er heller ikke særlig fascinerende, dessverre.


VALGET MELLOM HUNK 1 OG HUNK 2 ER IKKE SÅ FASCINERENDE SOM TV SKAL HA DET TIL (ABC/TV 2)

I løpet av sesongens 10 episoder sitter vi kanskje igjen med et par minneverdige sekvenser, og da sett bort ifra karakterenes private drama. Hendelsene er grunne, gjesteopptredenene er forglemmelige og sier oss egentlig ikke noe viktig.

Station 19 har også, frustrerende nok, tatt i bruk spoilerens verste venn og sender glimt av kommende scener før hver eneste reklamepause – i frykt for at seere skal hoppe videre til en annen kanal.

Det er for øvrig overraskende at McKee, som brakte Grey’s inn i en storhetsperiode i seriens moderne tider, sliter såpass med å levere fengende materiale regelmessig i sitt eget show.

Jobben som brannkonstabel byr kanskje ikke på like mange nyanser enn de to spørsmålene «overlever brannofferet» og «brenner bygningen ned», men det må jo finnes mer spenning enn det vi får servert her. Rivalen Chicago Fire har tross alt gjort det i seks år allerede.

Alt har likevel ikke blitt fortapt i ilden for serien. Det må nevnes at sesongavslutteren faktisk leverer varene vi så etter, på en glimrende og intens måte som viser at McKee ikke har latt all dramakunnskapen gå i glemmeboken. Seriens fortsettelse har altså noe potensiale.


Allikevel: I bunn og grunn kan vi ikke si annet enn at Station 19 leverer skuffende. Vi vet ikke helt hva som er verst, mellom de lite engasjerende karakterene, eller det klisjépregede plottet med et halvhjertet trekantdrama, og spørsmålet om hvem av de to vi ikke egentlig bryr oss om ennå som skal ta over sjefsstillingen ved brannstasjonen vi ennå ikke har lært å like. Noen spørsmål trengs gjerne ikke besvares.

I kategorien Grey’s Anatomy-spinoffs er Station 19 definitivt ingen Private Practice. Dog er det kanskje å vente når sistnevnte fikk ta med moderskipets underholdende rødhårede djevel Addison Montgomery (13 Reasons Whys Kate Walsh) og Station 19 får Ben Warren.

Hvem vet, kanskje serien bare trenger litt tid for å komme inn i sitt ess? Kanskje Station 19s oppfølgersesong vil stige som fugl føniks av asken til sesong 1 (den kan du få billig av meg, McKee)?

Men, slik den er nå stiller Station 19 som en utbrent fyrstikk hvor vi ble lovet vårens heteste nykommer.

Terningkast 2.


Her er traileren:

 


Se også: Apropos Shondaland-drama det gikk skeis med, hva skjedde egentlig med denne?