Hopp til hovedinnhold
Krista Kosonen og Agusta Eva Erlendsdottir
Finske Krista Kosonen og islandske Ágústa Eva Erlandsdóttir som vikingkvinnene Alfhildr og Urd (Erik Evjen/HBO Nordic)

Beforeigners – 730.no anmelder den første norske HBO-serien

Beforeigners er spinnvill.

HBO snur hovedstaden på hodet i sin første norske originalserie. 730.no anmelder!

Hvordan hadde du reagert om Oslos gater plutselig var fylt opp med barske vikinger og mennesker fra 1800-tallet?

Det høres kanskje høyst usannsynlig ut, men for karakterene i Beforeigners er dette vilt nok tilfelle.

Duoen bak suksessen Lilyhammer har igjen kokt sammen en potensiell seriefavoritt. Denne gangen med Jens Lien (Den brysomme mannen, Okkupert, Sønner av Norge) på regi.

Beforeigners er en slags sci-fi-dramedie som utspiller seg i nåtidens Norge.

En risikabel sjangerblanding som viser seg å være både troverdig og underholdende.

Politimann Lars Haaland er midt i kjøpet av ny leilighet i Bjørvika da han blir tilkalt på jobb i all hast. Bare noen steinkast unna, nærmere bestemt Operaen, har en gjeng med ungdommer reddet flere mennesker opp fra sjøen.

Ingen av de ser ut til å skjønne hvor de har havnet – de er nemlig vant til helt andre omgivelser enn det du finner i Oslo anno 2019.

De nyankomne ser mest ut som en gjeng med veldig gjennomførte cosplayere som har tatt i bruk skinn, pels og ull for å visualisere vikingtiden.

Kommunikasjonen virker også å være helt på bærtur for Haaland. Med alle inntrykkene sammenlagt konkluderer han derfor med at disse personene hører hjemme i psykiatrien.

Nicolai Cleve Broch i Beforeigners

Nicolai Cleve Broch i rollen som politibetjent Haaland (Erik Evjen/HBO Nordic)

Det tar dog ikke lang tid før landsdekkende nyheter kan oppdatere. Det ikke bare er Oslo som har fått besøk. Lignende tilfeller skjer nemlig over hele verdenen.

Konseptet med store grupper mystiske mennesker som forsvinner og/eller dukker opp i en ellers normal verden er ikke nytt (The 4400, The Leftovers, Les Revenants, The Society ++), men norske tidsreiser er tross alt en sjelden affære.

Plutselig blir vi kastet noen år frem i tid, og situasjonen har eskalert betraktelig. Mennesker fra vikingtiden, steinalderen og sent 1800-tall har tatt over Bjørvika.

Fremvandrere er nå det offisielle navnet på alle menneskene som har dukket opp fra sjøen de siste årene.

Oslo-politiet har til og med ansatt sin første politibetjent med fremvandrerbakgrunn. Alfhildr Enginsdottir er en tidligere vikingkvinne som prøver å tilpasse seg sin nye verden.

Alfhildr ender opp med å bli Lars Haalands partner i etterforskningen av en drept fremvandrerkvinne.

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen

Nicolai Cleve Broch i rollen som politibetjent Haaland (Erik Evjen/HBO Nordic)

Beforeigners har en stjernespekket cast med Nicolai Cleve Broch (Frikjent, Max Manus) og finske Krista Kosonen (Blade Runner 2049, The Midwife) i spissen.

Vi møter også Agnes Kittelsen (Max ManusKon-Tiki) i rollen som Lars Haalands ekskone, mens Ylva Bjørkaas Thedin (Føniks) spiller deres felles barn, Ingrid.

Stig Amdam (Okkupert, Frikjent), Odd-Magnus Williamson (Kon-Tiki, Aber Bergen), Stig Henrik Hoff (The Thing, Into the White, Grenseland) og islandske Ágùsta Eva Erlendsdottir (Justice League, Borgríki) har også sentrale roller i serien.

Kostymer, språk, locations og rekvisitter som treffer blink utgjør et unikt tidskoloritt som i seg selv er nok til å overbevise deg om å fortsette til neste episode.

Som tidligere nevnt er det Roeng– og Lilyhammer-skaperne Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad som har skapt Beforeigners, og med Jens Lien på regi i tillegg er det ingen tvil om at prosjektet har gode forutsetninger for å lykkes.

De norske film- og serieskaperne har god erfaring med å blande humor og alvor, noe vi ikke alltid ser i science fiction-sjangeren.

Dette har de selvfølgelig også lekt seg med i Beforeigners. Et godt eksempel er hvordan de velger å spille på aktuell samfunnsproblematikk tilpasset et flertemporalt Oslo. Fremmedfrykt, transtemporalitet (mennesker født i feil tid) og sosiale medier er essensielle stikkord her. Gled deg til å bli kjent med #Hulefrue!

Fremvandrer i Oslo (Lars Olav Dybvig/HBO Nordic)

De allerede anerkjente skuespillerne i Beforeigners svikter heller ikke.

Men noen scener burde fått nye takes da dialogen kan virke litt kjelkete. Samtidig viser nykommeren Ylva Bjørkaas Thedin (født i 02) for andre gang at det er i film/seriebransjen hun hører hjemme.

På toppen av kransekaka imponerer hovedrolleinnehaveren Krista Kosonen med slående troverdighet. Til tross for at hun egentlig ikke kan ett ord norsk.

Beforeigners har så og si alt på stell. Godt manus, stort sett solid skuespill, en original historie og mye humor.

Det er jaggu godt gjort å kunne lage en serie som hovedsakelig byr på et så fremmed univers, men som publikum likevel kan relatere til på så mange ulike måter.

Les også: Anne Bjørnstad om Game of Thrones-sammenligning: – Voldsomt, men smigrende! 

Beforeigners har premiere på HBO Nordic 21. august. Ny episode hver onsdag.

Hvis du vil varme opp med andre mystiske serier hvor med folk fra fortiden som dukker opp i nåtiden: The 4400 får oppstart og Manifest kan bli en ny Lost.

Se også: 730 anmelder Once Upon a Time in Hollywood

Les mer