Ragnarok kunne vært bedre.
I første episode av Netflix’ norske serie møter vi tenåringsgutten Magne Seier og familien hans som er på flyttefot. De er på vei tilbake til den lille, fiktive bygda Edda, hvor de tidligere bodde.
Magnes familie består av broren Laurits og moren Turid. Faren døde da barna var små, og vi får inntrykk av at det var derfor familien valgte å flytte bort fra Edda.
Verdensrekord i sleggekast
Store deler av den lille bygda eies av familien Jutul som også driver Jutul Industries. Som følge av dette innehar familien en del makt og høy status blant de lokale innbyggerne. Det innbyggerne dog ikke vet (eller vil innse) er at Jutul-fabrikken medfører en del miljøkonsekvenser. En ung og engasjert miljøaktivist ved navn Isolde ser ut til å være den eneste i bygda som faktisk innser faren fabrikken utgjør både for lokalsamfunnet og miljøet.
Når en av ungdommene dør tidlig i serien, begynner Magne å kjenne på krefter han ikke hadde før han kom til Edda. Blant annet setter han ny verdensrekord i å kaste slegge, og det med en voldsom margin. Magnes karakter begynner å utvikle seg til å bli en slags liten superhelt som ingen verken tror eller skjønner seg på.
Sterkt rollegalleri
Den danske manusforfatteren Adam Price (Borgen) står bak Ragnarok sammen produksjonsselskapet SAM Productions som han også er deleier i.
Det første vi er nødt å snakke om er de unge talentene i serien. Hovedkarakteren Magne spilles av David Stakston (Skam), mens broren hans spilles av Jonas Strand Gravli (22 July). Spesielt gøy er det å se David gå fra den lille rollen som Magnus i Skam til å naile hovedrollen som Magne i Ragnarok.
Herman Tømmeraas og Theresa Frostad Eggesbø er i likhet med David også best kjent for rollene sine i Skam. De spiller med full overbevisning søskenparet Jutul, som nyter godt av familiens rikdom og høye status. Hermans rolle kan til tider minne mye om Penetrator-Chris personlighetsmessig. Han fungerer godt i hoven kjekkasrolle – også denne gangen.
Vi må for all del ikke glemme Emma Bones (Heimebane). Emma spiller Gry, den litt uskyldige, blonde, søte jenta som alle guttene faller for. Emma spiller glimrende, men det er synd hun ikke får mer skjermtid. Vi skulle ønske vi fikk bli bedre kjent med Gry.
Pute-TV
Odd-Magnus Williamson og Henriette Steenstrup er også med. Odd-Magnus portretterer faren til Isolde og jobber også som lærer på Edda videregående. Henriette innehar rollen som Turid Seier, moren til Magne. Disse kjente fjesene er mange kanskje best kjent med gjennom komedier og tullete tv-underholdning, men her spiller de ganske seriøse roller. Begge to med lite rom for humor. Det er ikke første gang de jobber utenfor humorsjangeren, og de viser nok en gang at de mestrer begge deler like godt.
Til tross for en knallgod cast er dialogen i Ragnarok i overkant klein.
Spesielt når det kommer til replikker som er ment som humor, men som bare blir pute-TV.
Hvor ble det av vestlandsdialekta?
Selv om Edda er en fiktiv bygd poengteres det flere ganger at handlingen er satt til Vestlandet. Vi synes derfor det er litt merkelig at alle de nydelige dialektene man finner på Vestlandet uteblir. Den eneste vi hittil har hørt med vestlandsdialekt er Synnøve Macody Lund (Hodejegerne) som spiller Ren, moren i familien Jutul som også er rektor på Edda videregående skole.
Ikke engang den lokale radioverten eller den gamle dama bak kassa i nærbutikken snakker vestlandsk.
Sett bort ifra at Ragnarok spiller mye på norsk natur og norrøn mytologi kan det noen ganger minne mer om en amerikansk high school-serie. Læreren som hooker opp med elevene sine, foreldre som skjenker venner av barna og en megaklein dansesekvens som minner mest om en syretripp i saktefilm. Ikke så typisk for norske serier, men det er med på å opprettholde mystikken. Det er mye merkelig som foregår i Edda.
Er dette bra nok?
Ragnarok er ganske så sær, og vi har ennå ikke helt klart å bestemme oss for om det er sært på den gode eller dårlige måten. Det heller dog mot dårlig. Da vi satte oss ned for å se de fem episodene vi har fått tilgang til, trodde vi sesongen hadde 10 episoder. Det viser seg derimot at det kun er seks.
Vi var derfor overbevist om at serien hadde mulighet til å ta seg opp i siste halvdel, men skuffelsen ble stor da vi fant ut at det kun er én episode vi ikke har sett. Vi sitter fremdeles med mange spørsmål, men lite svar. Nå er vi heller i tvil om siste episode klarer å gi en skikkelig oppklaring og en verdig avslutning.
Episodene varer i ca. 45 minutter og de er alt annet enn trege. Det skjer mye, men vi skulle ønske det var satt av mer tid til å gå enda dypere i karakterene. En annen ting som er trist er at de velger å ta livet av en av de mest interessante karakterene allerede i første episode </3.
Ragnarok er en original og moderne vri på norrøn mytologi, noe som er kult og absolutt på tide. Men det hadd vært enda kulere om den inkluderte mer av den norrøne mytologien enn det den allerede gjør.
Hvis Netflix gir grønt lys til sesong 2, håper vi det legger mer fokus på å bli bedre kjent med karakterene, inkluderer enda mer av det norrøne og – ikke minst – utvikler en mye sterkere dialog.
Ragnarok slippes hos Netlix på fredag. Anmeldelsen er basert på fem av totalt 10 seks episoder.