Hopp til hovedinnhold
Kos kos (SF Film)

Anmeldelse: Alle utlendinger har lukka gardiner er en viktig film!

Alle utlendinger har lukka gardiner: Du kjenner kanskje til boken med samme navn?

I 2015 debuterte Maria Navarro Skaranger med Alle utlendinger har lukka gardiner. Romanen fikk strålende kritikker og vant Debutantprisen 2015.

Nå har fortellingen blitt film med samme navn, regissert av Ingvild Søderlind.

Alle utlendinger har lukka gardiner handler om ungdomsskoleeleven Mariana som er i ferd med å bli voksen.

Storebroren hennes har nylig annonsert at han vil dra til Afghanistan, noe familien overhodet ikke støtter.

Filmen vektlegger det tette forholdet Mariana har til sin bror, og savnet hun etterhvert opplever når han drar ut i krig. Samtidig blir hun forelsket i en av de populære gutta på skolen, og streber etter oppmerksomheten hans.

Den skildrer forelskelse, seksualitet, famileproblematikk og tilhørighet på en svært god måte. Med andre ord – tematikk som går rett hjem hos de fleste, enten du står midt i det, eller vil mimre tilbake til ungdomstiden.

Broren til Mariana velger å dra til Afghanistan tidlig i filmen, noe som skaper problemer innad i familien (SF Studios)

Friskt pust i norsk film

Det må også nevnes hvor forfriskende det er å se en norsk film med så høy satsing på både flerkulturell cast og kvinnelige hovedroller. At dialogen i tillegg utelukkende foregår på etnolekt – eller kebabnorsk om du vil – føles veldig riktig.

Som tidligere nevnt er det Ingvild Sønderlind som står bak regien på Alle utlendinger har lukka gardiner, som er hennes første spillefilm.

Manusforfatter Hilde Susan Jægtnes (Okkupert, Hjertestart) har adaptert boka til et velgjort filmmanus.

Fortsetter nedenfor traileren – med musikk fra Sushi x Kobe: 

Fantastisk cast

Rollebesetningen på denne filmen er fremragende!

Debutanten Karen Øye har hovedrollen som Mariana, en rolle hun gjør med full overbevisning i både opp- og nedturer. Med en så glimrende debut regner vi med at det ikke blir lenge til neste gang vi ser henne enten på skjermen eller lerretet.

I tillegg har vi Marianas energiske bestevenninne Isa, som portretteres av Deniz Nourizadeh-Lillabadi. Deniz har heller ikke vært vist på film før, men også hun gjør en imponerende figur.

Mariana (Karen Øye) havner også i en konflikt med bestevenninnen Isa (Deniz Nourizadeh-Lillabadi) (SF Studios)

Vi får også et kjært gjensyn med Skam-stjerna Cengiz Al som spiller storebroren til Mariana.

Scenene som beskriver forholdet mellom han og Mariana er det som treffer aller mest i hele filmen. Varmt og rørende om hvor sterkt knyttet et søskenpar kan bli, til tross for aldersforskjellen.

Ali2, Marianas store forelskelse, spilles av Serhat Yildirim fra NRK-serien 18. 

Vi ser ham mest fra avstand som en durkdreven fuckboy, men når Mariana tør å nærme seg blir vi kjent med en litt mykere side enn det man kanskje skulle forvente.

Serhat begynner å bli en liten gjenganger i nye norske serier (18, Aldri voksen, Allerud VGS), noe som er velfortjent ut ifra hvor godt han leverer.

Ali2 (Serhat Yildirim) virker som en slesk type i starten, men mykner opp i løpet av filmen (SF Studios)

Sterk ungdomsfilm

Det er ingen tvil om at dette er en sterk ungdomsfilm som viser frem den sårbare tiden på en god og troverdig måte. Miljøskildringene av det multikulturelle samfunnet rundt drabantbyen Romsås fremstår riktig presentert, samtidig som de unge skuespillerne løfter filmen.

Likevel er det noen få scener som drar helhetsinntrykket litt ned. Spesielt i siste del av filmen kan det virke som at produksjonen har fått litt hastverk og skynder seg mot rulleteksten.

I frykt for å spoile kan vi si så mye som at vi gjerne skulle utforsket enda litt mer akkurat rundt klimaks. Det ble som å rive av et plaster – når man først har kommet i gang så går det fort over.

Alle utlendinger har lukka gardiner er uansett en forfriskende og fin kinoopplevelse som er verdt pengene.

Se også:

5 grunner til å binge datingserien Love is Blind på Netflix

730.no anmelder The Invisible Man

Nyeste saker fra 730.no

Les mer