Hopp til hovedinnhold
Eric (Ncuti Gatwa) og Otis (Asa Butterfield) bekjemper klamydia-hysteri i den nye sesongen (Netflix)

Anmeldelse: Netflix-serien Sex Education er tilbake med mer vill undervisning

Sex Education burde vært pensum.

Trekantdrama, sexdrømmer, runking, panseksualitet, uønsket seksuell oppmerksomhet – alt pakkes inn i den nye sesongen.

Netflix-serien som tok verden med storm i starten av 2019 er altså tilbake.

Runkemaraton

Vi følger fremdeles den samme gjengen på Moordale High med Otis i front. Sesong 2 åpnes av det som kan se ut til å være et runkemaraton med kun én deltager – Otis (Asa Butterfield). Han har endelig oppdaget orgasmen og dens euforiske følelse, men sliter med å kontrollere det. Han skjønner dog at det har gått for langt når han kommer på morens bilvindu – mens hun ser på.

Vi fortsetter å følge Otis og gjengen på Moordale High i sesong 2 av den herlige komedien (Sam Taylor/Netflix)

Klamydia-epidemi

Samtidig bryter en klamydia-epidemi ut på Moordale. Grunnet manglende sexundervisning spres det rykter og misforståelser rundt hvordan man kan bli smittet, som igjen fører til at både elever og lærere er hysteriske.

Heldigvis er Otis raskt på ballen for å forklare at man ikke kan helbredes fra klamydia ved å gni tissen inn i klor (au?).

Sjalusi og trekantdrama

Han er fortsatt sammen med Ola (Patricia Allison) fra forrige sesong, og bruker tid på å utforske det å være i et forhold for første gang. Det er bare et problem – Maeve.

Alle som har sett sesong 1 vet at Otis innerst inne er hodestups forelska i Maeve (Emma Mackey), og det ser ut til at Ola har begynt å fatte mistanke. Dette fører til et voldsomt trekantdrama der sjalusi potensielt kan ødelegge både vennskap og forhold.

Ola spiller en mye større rolle i denne sesongen, og spesielt hennes nye vennskap med Lily (Tanya Reynolds) er en spennende utvikling som lar karakteren hennes utfolde seg på en naturlig måte.

Maeve sliter fortsatt på familiefronten og fortsetter i rollen som seriens ulykkesfugl. Moren hennes dukker opp og tilfører situasjonen til Maeve mer dybde enn det vi tidligere har fått se.

Vi får en dypere forståelse for hvordan oppveksten til Maeve har preget henne når moren plutselig dukker opp (Sam Taylor/Netflix)

Ny flamme

Vi får også se mer av den komplekse relasjonen mellom Eric (Ncuti Gatwa) og Adam (Connor Swindells) som fortsatt sliter med å åpne seg helt opp for hverandre. Det tar en uventet vending for Adam når Eric finner seg en ny flamme hvilket får han til å innse at han må finne ut hva han egentlig ønsker. Også her kan vi forvente et trekantdrama uten sidestykke.

Duoen vi ikke kan få nok av i sesong 2 (Sam Taylor/Netflix)

Den nye sesongen av Sex Education byr på mer humor, dypere forståelse for både den yngre og eldre generasjons sexliv og en god dose sjarm. Utviklingen i de forskjellige relasjonene og det gjennomførte manuset er uten tvil det beste med sesongen.

Underveis tar den også opp en hendelse som omhandler seksuell trakassering. Serien får denne gangen en litt mer seriøs tone enn det vi er vant til, og hendelsen blir viktig i tråd med en konflikt som utspiller seg blant jentene. Det er fint å se at Sex Education ikke bare spiller på tull og tøys, men også drar frem såre temaer som burde snakkes høyt om.

Litt lang?

Episodene varer fremdeles i over 40 minutter, noe vi i anmeldelsen av sesong 1 mente var hakket for langt. I sesong 2 burde episodene også vært litt kortere. Ellers er det lite å ta Sex Education på.

London-gutten Asa Butterfield skinner fortsatt som pussig tenåring, mens sexologmoren – suverent spilt av Gillian Anderson (Dana Scully fra The X-Files) – denne gangen selv går gjennom sine egne hormonforandringer.

Måten serien tar opp seksuelle temaer og gjør det morsomt og sjarmerende er fortsatt en vinner. Scener som omhandler sæd og analskylling kan fort bli så grovt at det blir kleint, men serieskaper Laurie Nunn klarer å unngå at det føles for voldsomt.

Sex Education lever opp til sitt navn – man får en solid undervisning i alt som har med sex, samtykke og relasjoner å gjøre. Det er så genialt at det er forunderlig at ingen har tenkt på dette før.

Sex Education sesong 2 har premiere på fredag. Anmeldelsen er basert på hele sesongen på totalt 8 episoder.

Kinotips? 730.no anmelder Oscar-film: Hjertevarm og hysterisk Hitler-satire

Nyeste saker fra 730.no

Les mer