Hopp til hovedinnhold
Jojo sammen med sin noe spesielle fantasivenn, Hitler. (Fox Searchlight)

Anmeldelse: Hitler-satiren Jojo Rabbit er både hjertevarm og hysterisk morsom

Det finnes mange filmer om andre verdenskrig, men vi tviler på at du har sett noe som ligner Jojo Rabbit.

Oscar-favoritten er en fascinerende satire om andre verdenskrig sett gjennom et lite barns øyne.

Når barnet i tillegg er blendet av nazisme ligger en interessant historie om behovet for forståelse i en splittet verden foran oss.

Adolf Hitler – en personlig mentor?

Johannes «Jojo» Betzler er 10 år gammel og i overkant interessert i politikk og krig. Han har til og med sin egen Skybert i Hitler-versjon, som er langt mindre uskyldig enn Albert Åberg sin usynlige kompis.

Hitler dukker opp hver gang Jojo har behov for støtte, og fungerer som en slags mentor.

Problemet er bare at Hitler selvsagt råder Jojo til det stikk motsatte av hva han egentlig burde gjøre.

Vi går mot slutten av andre verdenskrig, og Hitler har overbevist Jojo til å delta på en smågutt-camp som skal gjøre barna klare for krig.

Gutten har jo egentlig ikke noe vondt i seg. I virkeligheten kunne han ikke gjort en flue fortred. Dette viser seg spesielt i en scene fra den nevnte campen hvor han blir bedt om å knekke nakken på en kanin. Jojo velger heller å sette den ned, for så å husje den bort i håp om at den skal klare å rømme.

Etter dette får han kallenavnet Jojo Rabbit blant resten av troppen.

Fortsetter nedenfor

Denne scenen viser oss opphavet til både filmtittelen og Jojos nye kallenavn (Twentieth Century Fox/Fox Searchlight)

Etter en peptalk i skogen med Hitler bestemmer Jojo seg for å overbevise troppen om at han er tøff nok. Han tar rennefart bort mot en granat, for så å feile i det han kaster den.

Enden på visa? Et ansikt full av arr og halt i ene foten.

Jøde på loftet

Jojo blir naturligvis sendt hjem igjen etter sykehusbesøket, og er fra nå av ikke tjenestedyktig lengre. Til hans store overraskelse viser det seg at han har mer enn nok å ta seg av hjemme. Det skjuler seg nemlig en jødisk jente på loftet. Hvordan hun har kommet seg dit overrasker Jojo enda mer.

Jojo Rabbit er regissert av Hitler selv. Altså, ikke den ekte Hitler (naturligvis), men Taika Waititi (regissøren av ypperlige Thor: Ragnarok) som spiller den imaginære Hitler.

Måten han har skapt en fargerik og morsom historie satt til andre verdenskrig, med stadige stikk mot nazismen, er en fryd å se på.

Fortsetter nedenfor

Taika latterliggjør Hitler i sin nye film (Twentieth Century Fox/Fox Searchlight)

117 nominasjoner

Rollebesetningen er heller ikke til å kimse av. Filmen hadde overhodet ikke fungert uten hovedrollen som spilles av 12 år gamle Roman Griffin Davis, som gjør en overraskende god tolkning til tross for at dette er hans debut som skuespiller.

Roman har allerede vunnet syv priser for rollen som Jojo, av totalt 13 nominasjoner. Filmen har til sammen 117 nominasjoner, hvorav seks er i den kommende Oscar-utdelingen.

I andre sentrale roller finner vi i år dobbelt Oscar-nominerte (!) Scarlett Johansson (HerLost in Translation), Sam Rockwell (MoonThree Billboards Outside Ebbing, Missouri), Rebel Wilson (Pitch Perfect, Bridesmaids), Alfie Allen (Game of Thrones, John Wick) og det britiske BARNESTJERNESKUDDET Archie Yates.

En annen ung skuespiller-spire det er verdt å holde øynene åpne for er 19 år gamle Thomasin McKenzie (Leave No TraceThe King).

Thomasin spiller Elsa, den jødiske jenta på loftet, som etterhvert graver frem det gode i Jojo. Måten deres forhold til hverandre utvikler seg gjennom filmen er rørende uten å være for klisjé, og spesielt slutten av filmen omfavner det på en herlig måte.

Fortsetter nedenfor

Elsa og Jojo er bitre fiender i starten av filmen, men forholdet deres utvikler seg til å bli noe helt unikt (Twentieth Century Fox/Fox Searchlight)

Tematikken i filmen er tilsynelatende veldig følsomt, men selv om Waititi beveger seg på farlig territorium går det aldri over streken.

Jojo Rabbit viser at det er lov å spøke med alt – så lenge det gjøres på riktig måte. 

Jojo Rabbit har premiere fredag 16. januar.

Se også: AURORA kan vinne Oscar! Se oversikt over Oscar-nominasjonene her.

Les mer