Hopp til hovedinnhold
KOMMUNE BLIR BRÅTT SITTENDE MED MILLIARDER DE IKKE HELT VET HVORDAN DE SKAL BRUKE - DET BLIR DET HUMOR AV (TV 2)

Anmeldelse: Er TV 2s nye norske serie morsom?

KOMMUNE BLIR BRÅTT SITTENDE MED MILLIARDER DE IKKE HELT VET HVORDAN DE SKAL BRUKE – DET BLIR DET HUMOR AV (TV 2)

Saken inneholder – pittesmå – spoilere
Hva skjer når en rolig distriktskommune får et budsjettoverskudd på fire rolige milliarder over natten? 
Dette spørsmålet setter grunnlaget for TV 2s nye humorsatsing Roeng; et satirisk bygdeeventyr som visstnok, på løst vis, skal speile Norges oljefunn. 
Fridtjov Såheim (Victoria, Lilyhammer) stiller i hovedrollen som Tom Eide; Roengs ambisiøse og velmenende ordfører som oppdager at kommunens risikofylte investeringer plutselig har gitt stor fortjeneste. 
Med en tendens til å satse på raske løsninger og å havne i de gråeste sonene, blir fire milliarder kjapt litt for mye for Eide. Dette byr selvsagt på mye komikk – av litt blandet kvalitet. 
Er Roeng allikevel verdt vår investering? 
Lilyhammer-teamet skal ha skryt for å ha mekket sammen et ganske interessant opplegg for Roeng. Karaktermiksen av dyktige og inkompetente kommunearbeidere kan minne litt om store arbeidskomedier som The Office og Parks and Recreation, mens historiens overdrevne natur drar små paralleller til farse-serier som The Last Man on Earth

Den Rubicon-produserte serien er spilt inn hovedsakelig i Fet kommune (A+ for bra navn) i Akershus, og følger ordføreren og hans kollegaer i arbeidet med å forvalte pengene deres og investere det godt før staten får satt klørne i dem. 
Blant annet bestemmer ordføreren seg for at Roeng skal bli den første kommunen i verdensrommet. 
Dette kan jo bare ikke gå galt. 

SERIEN HAR EN UHELDIG TENDENS TIL Å GJEMME BORT DENS MEST MORSOMME ELEMENTER, SOM KIMYE-INSPIRERTE BJØRG (ARNHILD LITLERE) (TV 2/RUBICON)


I tillegg til Såheim finner vi en rekke fascinerende figurer innenfor Roengs rådhus. For eksempler stiller Side om sides Arnhild Litleré som den teknologifjerne Bjørg, som prøver å sette kommunen på det digitale kartet.
Et par standard «jeg forstår ikke sosiale media»-vitser dukker opp, men mor kjører next level resten av veien. LOL-faktoren er for eksempel HØY når Bjørg følger i fotsporene til trendsettere som Kim og Kanye og godkjenner en nakenshoot for ordføreren. 
Mest nevneverdig er kanskje Otto Jespersen i rollen som Gøran, en av kollegaene som prøver å snike til seg litt større andel av Roengs pengebinge. Jespersen entrer serien med et brak, og er i sitt naturlige element helt fra første stund i Roeng-formatet. Vi merker at vi helst bare skulle ha hatt mer av ham, hele tiden. 
Så heldige er vi dog ikke. Juveler som disse har en tendens til å havne i bakgrunnen til fordel for litt enklere og noen direkte kjedelige roller som tilsynelatende bare eksisterer for å drive seriens handling videre.
Såheim gjør en dyktig hovedrolle, men hans karakter lider allikevel av det samme som mange av de andre. Store deler av staben er i bunn og grunn litt kjedelige, og mangler sterke identiteter som gjør Roeng litt identitetsløs. Serien taper mye på akkurat dette.

TROSS EN LITT MONOTON HOVEDKARAKTER, ER ROENG DEFINITIVT VERDT VÅR TID (TV 2/RUBICON)


Roeng er et eksempel på at vi er inne i en spennende tid for nordisk TV-produksjon. Folk tør i større grad å satse på utradisjonelle opplegg, som en liten kommune som vil ut i det store rommet – noe som er svært gøyalt å se.
For til tross for litt ujevn balanse i komikken, er Roeng nemlig moro å følge med på. Episodene går jevnt unna, og det er alltid noe nytt som holder oss interessert. Gullvitser kommer ikke rullende på rekke og rad, men når de først kommer, så sitter de. 
Litt arbeid kreves dog for å få Tom Eide og hans litt grå kommunekamerater til å komme seg opp på samme nivå som Otto, som er Roengs desidert største problem.
Det må nevnes at pressen kun har fått tilgang til seriens fire første episoder av totalt 10, så det er mulig at den tar seg opp mot slutten av sesongen. Forhåpentligvis gjør den det. 
Men, foreløpig ligger vi på terningkast 4. 

Roeng har premiere på TV 2 Sumo fredag 2. mars, og på TV lørdag 3. mars. 
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer