Hopp til hovedinnhold
Ikonisk heisscene: Denne knallsterke trioen gjør Bombshell verdt å se (Nordisk filmdistribusjon/Lionsgate)

Anmeldelse: Den sanne historien i Bombshell er sterkere enn filmen

Jay Roachs film Bombshell tar oss med på innsiden av Fox News-skandalen i 2016, da direktøren Roger Ailes ble felt etter å ha blitt anmeldt av 23 kvinner for seksuell trakassering.

I filmen er vi midt i oppkjøringen mot USAs presidentvalg når vi introduseres for Megyn Kelly; den største kvinnelige nyhetsankeren hos Fox News.

Hun en av få i den Rupert Murdoch-eide, ultrakonservative TV-kanalen som står opp mot presidentkandidat Donald Trump og hans oppførsel mot kvinner.

Gretchen (Nicole Kidman) er den som først varsler om uhumskhetene som finner sted bak Fox News-fasaden (Nordisk filmdistribusjon/Lionsgate)

Samtidig er Gretchen Carlson på vei ut av sin stilling i samme nyhetskanal. Ikke lenge etter at hun mister jobben kommer hun med sjokkerende anklagelser mot Roger Ailes.

Hun hevder at han har trakassert henne på arbeidsplassen over en lengre periode, og snart står flere frem med lignende historier.

Ser du forskjell?

Bombshell er altså basert på virkelige hendelser, med stor sett ekte karakter. Utrolig nok er skuespillerne gjort klin like de ekte personene.

Casting, sminkører og stylister har virkelig vært dedikert i jobben!

Megyn Kelly spilles av fantastiske Charlize Theron, og helt ærlig kunne ingen andre kledd denne rollen bedre.

Charlize er tidligere kjent for blant annet sin prestasjon og totalforvandling i filmen Monster (2003), og i Bombshell gjør hun det igjen. Charlize er ugjenkjennelig i både ansikt og røst.

Den sørafrikanske skuespilleren forsvinner i rollen, til fordel for den nesten virkelighe Megyn Kelly. Både som person og ikke minst visuelt. Ta en titt selv:

Klarer du å se forskjell på Megyn Kelly og Charlize Theron? (Getty, Norsk filmdistribusjon/Lionsgate)

Den første varsleren, Gretchen Carlson, portretteres av Nicole Kidman (Big Little Lies, Moulin Rouge) som også gjør en solid rolleprestasjon.

Kjenner det langt inn i margen

Margot Robbie spiller den fiktive karakteren Kayla; en fersking i Fox News som higer etter å klatre på karrierestigen. I en bestemt scene er hun inne på kontoret til den sleskete Roger Ailes i håp om å få litt skjermtid.

Ut av det blå blir hun bedt om å stille seg opp på gulvet og ta en liten «piruett» – fordi «TV er jo et visuelt medium, you know». Men det stopper ikke der. Roger er interessert i å se mer. Han forlanger at hun drar opp kjolen og byr på seg selv – for hun er vel villig til å by på seg selv for drømmejobben?

Kayla (Margot Robbie) opplever et drøyt #metoo-øyeblikk med Fox News-sjefen (Nordisk filmdistribusjon/Lionsgate)

Scenen er så opprørende at du kjenner det langt inn i margen, uten at den går for langt. Den er akkurat passe grusom. Nok til at du kjenner at du blir riktig så provosert uten å måtte snu deg vekk.

En smule forvirrende

Regissør Jay Roach (Austin PowersSlekten er verst) gjør en god jobb, men regien er langt fra stram. Noen aspekter kan virke forvirrende og rotete. Et eksempel er valget om å vise små tekstplakater med navn på relativt små roller, noe som tar for stort fokus enn nødvendig. Det blir dessuten nesten distraherende med veldig kjente skuespillere i roller som ikke har mer enn et par minutters skjermtid.

Utenom de tre damene skinner John Lithgow som slesken selv, Roger. Han opptrer både som et medmenneske og verdens verste fyr på samme tid. Ikke alle hadde klart det med troverdighet, men denne veteranen nailer det.

John Lithgow er heller ikke særlig lik seg i rollen som Roger Ailes (Nordisk filmdistribusjon/Lionsgate)

Bombshell er en viktig film med tematikk som virkelig treffer, til tross for at den kunne vært smartere fortalt. Det er dessuten synd at den grenser mot overfladisk ved å kun vise toppen av isfjellet. I løpet av nesten to timer blir vi ikke godt kjent med noen av karakterene.

I tillegg til den sterke, sanne historien, bæres filmen bæres av fremragende skuespill. Men uten den talentfulle stjernetrioen Charlize Theron, Margot Robbie og Nicole Kidman hadde dette trolig blitt for tynt.

Les flere aktuelle anmeldelser nedenfor traileren til Bombshell:

Se også:

730.no anmelder Honey Boy

730.no anmelder The Irishman

730.no anmelder Marriage Story

730.no anmelder Parasite

Nyeste saker fra 730.no

Les mer