Hopp til hovedinnhold
BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 07: (L-R) Actors James Franco, Seth Rogen, and screenwriter Evan Goldberg attend the 2018 InStyle and Warner Bros. 75th Annual Golden Globe Awards Post-Party at The Beverly Hilton Hotel on January 7, 2018 in Beverly Hills, California. (Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images for InStyle)
James Franco og Seth Rogen på Golden Globe Awards-etterfest på The Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills i 2018 (Matt Winkelmeyer/Getty/InStyle)

James Franco om anklagene, sexavhengighet og forholdet til Seth Rogen

James Franco gir lyd fra seg.

I 2018 ble James Franco anklaget for å ha seksuelt utnyttet og trakassert fem kvinner, i kjølvannet av Golden Globe-seieren for beste skuespiller i The Disaster Artist.

730.no anmelder The Disaster Artist: James Franco lager gull av tull

Noen av kvinnene var studenter ved hans nå nedlagte filmskole, og beskriver skuespilleren som sin mentor. I 2014 delte en 17 år gammel jente skjermbilder av det som skal være James Franco som prøver å sjekke henne opp via DM på Instagram.

Nå kommenterer 43-åringen fortiden sin i sitt første intervju på snart fire år.

– I 2018 var det noen klager på meg og en artikkel om meg, og i det øyeblikket tenkte jeg bare at jeg skal være stille. [Ta en] pause, sier James Franco til medieveteranen Jess Cagle på SiriusXM.

– [Det] virket ikke som det rette tidspunktet til å si noe. Det var folk som var forbanna på meg og jeg trengte å lytte.

Han endte opp med å utbetale 20 millioner kroner til kvinnene, og innrømmer at anklagene stemmer.

– I løpet av undervisningen lå jeg med studenter, og det var feil av meg. Men […] det er ikke grunnen til at jeg startet skolen, og jeg var ikke personen som valgte ut folkene som skulle være i klassen. Så dette var ikke en hovedplan fra min side.

Les også: Ansel Elgort-anklagene blusser opp etter Steven Spielbergs West Side Story: Hva er saken?

Filmstjernen, som ble Oscar-nominert for Danny Boyle-filmen 127 Hours, har tidligere vært på rehabilitering for rus. Han forteller også at han har slitt med sexavhengighet og at han har gått til behandling for dette siden 2016.

– Jeg har bare jobbet mye… Og jeg var i behandling før for rusmisbruk. Det var noen problemer jeg måtte forholde meg til som også var relatert til avhengighet. Og så jeg har virkelig brukt rehabiliteringsbakgrunnen min til å begynne å undersøke og endre hvem jeg var, forteller Spring Breakers-stjernen.

James Franco sier at han sluttet å drikke, men fortsatte å «ruse» seg på sex.

Samt at han ikke forstod hvordan han misbrukte sin maktposisjon overfor unge kvinner og manglet empati.

– [Sex] er så kraftig dop og jeg var hekta på det i 20 år. Det som er mørkt er at jeg var edru fra alkohol hele tiden. Så jeg dro på møter, vet du, hele den tiden. Jeg prøvde til og med å være sponsor for andre mennesker. Så i hodet mitt var det sånn… «Å, jeg er edru. Jeg lever et åndelig liv.» Men på den andre siden gjør jeg alle disse andre greiene… Og jeg kunne ikke se det.

I 2017 ble James sammen med den daværende 23-åringen Isabel Pakzad, og de er fortsatt et par.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - JANUARY 21: Isabel Pakzad and James Franco attend a basketball game between the Los Angeles Lakers and the Golden State Warriors at Staples Center on January 21, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Allen Berezovsky/Getty Images)

Isabel Pakzad og James Franco på NBA-kamp mellom Los Angeles Lakers og Golden State Warriors i Staples Center i Downtown Los Angeles i 2019 (Allen Berezovsky/Getty)

– Jeg hadde kjærester… Men jeg klarte ikke å være trofast mot noen av dem. Jeg var utro mot alle før Isabel. [Jeg var også] fullstendig blind når det kommer maktdynamikk [og] folks følelser. Jeg ønsket ikke å skade folk… Men atferden kom til et punkt hvor det var som om jeg såret alle, forteller han.

James’ tidligere filmpartner og bestevenn Seth Rogen har fått kritikk for å tilsynelatende ha tatt for lett på anklagene. Da han gjestet Saturday Night Live i 2014 spøkte han om James Franco og 17-åringen som James angivelig forsøkte seg på via nettet. I 2018 sa komikeren at han fortsatt ville jobbe med sin venn.

Men i et intervju med The Times i mai 2021 sier Seth Rogen at han har forandret mening.

– Det jeg kan si er at jeg forakter overgrep og trakassering, og jeg ville aldri dekket eller skjule handlingene til noen som gjør det… Eller bevisst plassere noen i en situasjon der de var rundt folk som det. Imidlertid ser jeg tilbake på en vits jeg gjorde på Saturday Night Live i 2014, og jeg angrer veldig på at jeg tok den vitsen. Det var en forferdelig spøk, ærlig talt, sier Seth.

– Jeg ser også tilbake på det intervjuet i 2018 hvor jeg sa at jeg ville fortsette å jobbe med James, og sannheten er at jeg ikke har gjort det. Og akkurat nå har jeg ikke tenkt til å gjøre det. Jeg vet ikke om jeg kan definere [forholdet vårt] akkurat nå under dette intervjuet… Jeg kan si… Du vet… Dette har endret mange ting i forholdet vårt og dynamikken vår, sier han til avisen.

James Franco bekrefter at han ikke lenger jobber med Seth Rogen.

– Han ble spurt om meg… Og jeg vil bare si at jeg absolutt elsker Seth Rogen… Fordi mange kommer bort til meg og bare… «Jeg elsker Seth Rogen.» Jeg jobbet med ham i 20 år. Vi hadde ikke en krangel i løpet 20 år. Ikke én krangel. Han var min absolutt nærmeste arbeidsvenn, samarbeidspartner, forteller James om Seth.

– Det han sa er sant. Vi jobber ikke sammen akkurat nå og vi har ingen planer om å jobbe sammen. Selvfølgelig var det sårende i den sammenhengen, men jeg forstår det. Han måtte svare for meg fordi jeg var stille. Han måtte svare for meg, og det vil jeg ikke. Og det er en av hovedgrunnene til at jeg ønsket å snakke med deg i dag. Jeg vil ikke at Seth eller broren min [Dave Franco] eller noen andre skal måtte svare for meg lenger.

Se diverse utdrag fra SiriusXM-intervjuet nedenfor.

Les også: Seth Rogen svarer sine følgere som blir krenket av Black Lives Matter

Ny biopic: Dave Franco, lillebror til James Franco, skal spille en av klodens mest berømte hvite rappere

Nyeste saker fra 730.no

Les mer