Hopp til hovedinnhold
Angelina Jolie som Hannah Faber i Those Who Wish Me Dead (Warner Bros.)

Angelia Jolie burde ha styrt unna Those Who Wish Me Dead – 730.no anmelder

Er filmsuperstjerner i ferd med å forsvinne?

Hollywood klarer ikke lenger å fylle kinoer ved å putte Angelina Jolie eller Brad Pitt over filmtittelen på plakaten. Det ble i alle fall ingen lange køer da Brad i 2019 slapp sin prestisje-sci-fi Ad Astra, og det var laber interesse for Angie i fjorårets flopp Come Away.

Det gjenstår å se om mange lokkes ut av sofaen for å kjøpe kinobilletter til Those Who Wish Me Dead – med Angelina Jolie plassert over tittelen.

Den straks 46 år gamle veteranen spiller Hannah Faber; en smokejumper i ødemarken i Montana. Det vil si en skogsbrannbetjent som ofte hopper i fallskjerm for å komme seg til de utsatte områdene. Hannah er altså en tøffing og «en av gutta». Noe som i starten blir veldig tydelig – og nesten ufrivillig komisk – etablert. Samtidig er Hannah sårbar og sliter med minnene om en traumatisk brann hvor folk omkom i flammene foran henne fordi hun tok feil av vindens retning. Kunne hun ha reddet dem? Skal vi få se at hun finner tilbake til seg selv?

Neida, dette er langt fra en dyp film. Denne skildringen og etableringen av karakteren skjer kjapt i løpet av de 10 første minuttene.

Angelina Jolie og flinkis Finn Little (Warner Bros.)

Angelina Jolie og flinkis Finn Little (Warner Bros.)

Samtidig blir vi kjapt introdusert til Connor Casserly; en forkommen, forskrekket ung gutt som er vitne til at faren blir drept av profesjonelle leiemordere. Han var en regnskapsfører som fant ut et eller annet viktig om flere mektige, farlige personer. Connor får med seg et håndskrevet, ekstremt hemmelig brev med informasjonen som han har med på flukten gjennom skogen, som de nådeløse drapsmennene setter fyr som en del av jakten.

Gjett hvem den vesle gutten møter?

Jada. Connor treffer Lara Croft skogens vokter Hannah, som han etter noen sekunder gir det hemmelige brevet til.

Historien har et spennende utgangspunkt, og i løpet av filmens 100 minutter får vi flere heftige, brutale scener. Innsatsen foran kameraene er solid. Den 90-talls-aktige actionfilmens eneste store stjerne er Angelina, men regissør, manusforfatter og regissør Taylor Sheridan engasjerer en profilert, variert og rutinert gjeng.

Medina Senghore og Jon Bernthal (Warner Bros.)

Medina Senghore og Jon Bernthal (Warner Bros.)

Spesielt imponerer den australske 14-åringen Finn Little som den stakkars gutten, mens Medina Senghore (den eventyrlige komedieserien Happy!) er en dronning i rollen som sheriffens gravide kone. Aidan Gillen (Game of Thrones, The Dark Knight Rises) og Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, Warm Bodies) er relativt artige som drittsekker deluxe. Du ønsker at de dør.

Aidan Gillen og Nicholas Hoult i Those Who Wish Me Dead (Warner Bros.)

Aidan Gillen og Nicholas Hoult (Warner Bros.)

Taylor Sheridan (alias David Hale i Sons of Anarchy) ble i 2017 Oscar-nominert for sin neo-western Hell or High Water, noe som var med å gi ham dette gigget innenfor litt av den samme sjangeren. Men det blir definitivt ingen Oscar for måten han setter sammen Those Who Wish Me Dead, med heseblesende tempo og ujevn flyt. Til tider føles det som om man ser en lang trailer.

Noe annet som ikke er tilfredsstillende er effektene. Brukte de opp hele budsjettet på Angelina Jolie?

Det blir ofte komisk tydelig at man egentlig er i et studio, og i enkelte scener er nivået på produksjonen omtrent som bakgrunnen i en Saturday Night Live-sketsj. (Og hvorfor fikk ikke Angie en bedre parykk???)

Noe annet som er kleint er hvor mange ganger de sier «fuck». Ettersom filmen har R-rating – aldersgrense 17 – og kan ha med banning, skviser Taylor inn f-ordet så hyppig at det blir påtatt.

(Warner Bros.)

Vi løy litt da vi sa at Angelina er den eneste store stjernen med i filmen. Hollywood-mogulen Tyler Perry dukker opp én gang som skurkenes sjef i en scene som fremstår viktig. Men han byr kun på mer på vage hint om hvor ille regnskapsførerens avsløring er for skurkene.

Den litt dype tittelen Those Who Wish Me Dead er fra romanen med samme navn, og forfatteren Michael Koryta har vært med å tilrettelegge filmatiseringen. Forhåpentligvis er ikke boken like corny. Det er stilig når man ikke trenger å forklare alt, men i en forutsigbar og lite sofistikert film som dette blir forsøket på mystikk mislykket.

Angelina Jolie kan fortsatt bære en film, men hun pleide å være en bedre skuespiller? Eller er problemet at hun nesten utelukkende tar enkle roller? Du vil ikke få se henne i filmer som Nomadland eller Marriage Story. Hun stjeler dog scenene sine, til tross for at karakteren er filmens flateste og minst troverdige. Vi tror mer på spillfiguren Lara Croft enn Hannah. Rollen hennes er superstjernen Angelina Jolie i Carhartt-bukser (og hvitt blondeundertøy), ikke en ekte brannbetjent fra skauen.

Man bryr seg i alle fall ikke nok om karakteren til å godta at det egentlige premisset i filmen er hennes pErsOnLiGe iNdRe reIsE. Når rulleteksten kommer, rister man irritert på hodet og googler bokens handling.

Se traileren her.

Those Who Wish Me Dead har norgespremiere på kino i juni. Den ble sluppet rett på HBO Max samtidig med kinopremieren i USA i helgen. Det er ikke annonsert om filmen også vil komme rett på HBO Nordic.

Angelina Jolie er snart klar som Thena alias Azura MCU-filmen Eternals. Første glimt av seksbarnsmoren ser du her.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer