Hopp til hovedinnhold
The Hunger Games: The Ballad of Singbirds and Snakes (Lionsgate)

The Hunger Games-forløperen er brutal, mektig og trofast

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes imponerer.


OPPDATERT 20. desember: Noen uker etter kinopremieren har Lionsgate allerede sluppet The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes digitalt og på VOD hos Amazon Prime Video.


Ingen spoilers!

The Ballad of Songbirds and Snakes er alt den første Hunger Games-filmen skulle ha vært.

Gjennom Cornelious Snow blir vi introdusert til et nylig restaurert Panem – 75 år før Katniss Everdeen meldte seg som tributt for lillesøs Primrose. Men den brutale krigen som fant sted ti år tidligere har satt sine grusomme spor i landet og dets folk. Distriktene sliter med å bygge seg opp igjen i skyggen av den grådige hovedstaden The Capitol.

(Lionsgate)

Coriolanus tilhører en familie som har falt i unåde i hovedstaden. 18-åringen er foreldreløs og har kun søskenbarnet Tigris og bestemoren å bekymre seg for. Dødslekene nærmere seg med stormskritt og unggutten får i oppdrag å veilede en kvinnelig tributt fra det fattigste distriktet. Sammen skal duoen forsøke å klore sin vei gjennom lekene og til topps.

Til syvende og sist skal det avgjøres hvem som er en sangfugl og hvem som er en slange.

The Hunger Games: The Ballad of Songbird and Snakes er en eksepsjonell, skruppelløs gjenfortelling om hvordan samfunnsstrukturer evner å bryte ned menneskers moralske kompass. 

Lucy og Coriolanus (Lionsgate)

Solid rollegalleri

Castingregissørene Debra Zane og Dylan Jury gjør mye rett ved å gi hovedrollen – den notoriske skurken fra de originale filmene – til Tom Blyth. 28-åringen greier å overbevise publikum at han har hjertet på rett sted i rollen som Coriolanus Snow.

_______________________________________________________________________________________

Les også: Horror med hjerte: 730.no anmelder Talk to Me

_______________________________________________________________________________________

Med seg får han den mest forhatte Snehvit-prinsessen gjennom tidene; Rachel Zegler. Hun tar på seg rollen som Toms protesje og nøkkel til frihet, Lucy Gray.

Viola Davis briljerer som alltid (Lionsgate)

I god YA-tradisjon kastes en rekke kjente ansikt fra Hollywood inn i miksen. Blant andre Hunter Schafer fra Euphoria, den fenomenale Viola Davis som Dr. Gaul og Peter Dinklage fra Game of Thrones som rektor Highbottom.

Rachel og Tom får naturligvis gjort mest med rollene sine. Duoen komplimenterer hverandre godt med to ytterst forskjellige personlighetstyper. Lucy fremstår som en sprudlende sangerinne fra et nomadefolk, men det blir fort tydelig at hun ikke er like uskyldig som en skal ha til. På motsatt ende får protagonisten noen herlige øyeblikk som den lovlydige, ambisiøse og kyniske Coriolanus Snow. 

I utgangspunktet lyder filmatisering av en forløper til en bok ganske slitsomt og overflødig ut.

Spesielt i disse tider hvor samlebånd-franchiser og gamle konsepter later til å være alt Hollywood har å gå på. Dog har fansen argumentert for at det er noe som mangler med den originale trilogien.

_______________________________________________________________________________________

Se også: The Hunger Games-stjernen er lei

_______________________________________________________________________________________

Kjærlighetsdrama tok opp MYE plass i det originale manuskriptet fra 2012. Selv om Katniss Everdeen var mer enn et middel til et mål for forfatter Suzanne Collins. I overgang til lerretet falt mye av kompleksiteten bak Panem-universet bort som følge av dette. 

Hunter Schafer som Tigris Snow (Murray Close)

Særlig forfatterens evne til å skildre hva The Hunger Games virkelig handler om: En sylskarp kritikk av underholdningsbransjens manipulasjon av barn og unge, og hvordan menneskeheten har skapt en slags kollektiv immunitet mot lidelse og fordervelse.

Les også: Nå blir den ikoniske spillserien til storfilm 

Ingen var bedre egnet til å formidle denne tematikken (på ny) enn Francis Lawrence. Det var dessuten bred konsensus om at The Hunger Games-filmene fikk en kvalitativ oppsving etter at han tok over bak kulissene i 2014 med Catching Fire.

Nå anvender han kalkulerte filmvinkler for å gjøre det Gary Ross skulle ha gjort med den første The Hunger Games-filmen.

Liam Hemsworth, Francis Lawrence og Jennifer Lawrence under innspilling av Catching Fire (Lionsgate)

Med en dyptgripende bok som utgangspunkt belyser Francis Lawrence hva sult, fattigdom og klassediskriminering gjør med menneskekroppen. Ikke bare i dødsarenaen, men også gjennom en sjelelig illustrasjon av Coriolanus Snow. Slitne kropper, tuberkulose, bombinger og et ondsinnet ekkokammer av den dødeligste giften av de alle: Hat. The Ballad of Songbirds and Snakes gir The Hunger Games-franchisen mer kjøtt på beina.

Det er flere dimensjoner til Coriolanus alias Corios karakter, både som en venn og som en etterstreber. Toms solide opptreden gjør det tydelig hvilke insentiv som ligger til grunn for at Snow ønsker å opprettholde en barbarisk institusjon – 75 år etter krigen i Katniss Everdeen sin tid.

Om dette rettferdiggjør eller – på noen slags vis – benåder hans karakter er opp til seerne selv å avgjøre.

The Ballad of Songbird and Snakes bruker litt av spilletiden til å bøye seg i støvet for den originale filmserien og alle dets ikoniske øyeblikk. Fra musikken til Thank you for your consideration-scenen til ruinene av arenaen som Snow bruker som inspirasjon til overflødighetshornet senere. Dette skaper et nært portrett for fansen.

Lionsgate leverer en fersk nytolkning av dødslekene med et budsjett på 100 millioner dollar. En kan drøfte om filmen gjør mer for hardbarka The Hunger Games-fans enn for et generelt publikum, særlig som en IMAX storfilm. Filmen er trofast til boken og drar handlingen ut i hele 2 timer og 37 minutt. En må smøre seg med tålmodighet for å høre James Newton Howards versjon av «The Hanging Tree» for ørnte gang.

Slutten føles litt forhastet og tvetydig (her skal det understrekes at litteraturen er helt lik) – noe som kan frastøte den gjennomsnittlige filmentusiast som bare ønsker en god kinoopplevelse. Til tross for dette lykkes Francis Lawrence fortreffelig i å formidle en blytung, dyster historie om dødslekenes opprinnelse og én manns mangesidige oppfatning av verden.

Kanskje en TV-serie om Haymitch Abernathy blir det neste prosjektet?  

Terningkast 5

terningkast 5 730.no

The Hunger Games: The Ballad of Songbird and Snakes har norgespremiere 17. november.

Se traileren nedenfor.

_______________________________________________________________________________________

Se også: The Hunger Games-stjernen svarer på spekulasjonene

Nyeste saker fra 730.no

Les mer