Hopp til hovedinnhold
Alec Baldwin og Halyna Hutchins (Johnny Nunez/WireImage, Instagram/halynahutchins)
Alec Baldwin og Halyna Hutchins (Johnny Nunez/WireImage, Instagram/halynahutchins)

Alec Baldwin er tiltalt for uaktsomt drap etter ulykken på settet til Rust

Skuespilleren Alec Baldwin er formelt tiltalt for den dødelige skytingen på filmsettet.


OPPDATERT 20. april: Alec Bald-WIN? Advokatene til filmstjernen forteller at siktelsen kommer til å bli henlagt. – Vi er glade for beslutningen om å henlegge saken mot Alec Baldwin og oppfordre til en skikkelig etterforskning av fakta og omstendigheter rundt denne tragiske ulykken, sier Alec Baldwins advokater Luke Nikas og Alex Spiro til CNN.


OPPDATERT: Alec Baldwin står ikke lenger overfor en straff på fem år i fengsel. Statsadvokaten og aktor har valgt å fjerne tiltalen om bruk av våpen for å unngå ytterligere rettslige distraksjoner fra Alec og hans advokater. Det melder Deadline. Han er dog fortsatt tiltalt for uaktsomt drap, som kan gi en straff på opptil 18 måneder i fengsel.

For å unngå ytterligere rettslige distraksjoner fra Mr. Baldwin og hans advokater, har distriktsadvokaten og spesialaktor fjernet skytevåpenforbedringen til anklagene om ufrivillig drap i døden til Halyna Hutchins på Rust-filmsettet,» Heather Brewer

I natt ble det bekreftet at Alec Baldwin er formelt tiltalt for uaktsomt drap, som følge av dødsfallet til filmfotografen Halyna Hutchins på settet til westernfilmen Rust i 2021.

Halyna døde da Alec avfyrte en rekvisittpistol som ved uhell viste seg å være skarpladet.

Alec Bladwin ble siktet for uaktsomt drap i forrige uke.

Det ble også Hannah Gutierrez-Reed, som var våpenansvarlig på sett. Nå er de altså begge formelt tiltalt.

Hannah Gutierrez-Reed (Instagram/hannahgutierrezreed)
Hannah Gutierrez-Reed var våpenansvarlig på settet (Instagram/hannahgutierrezreed)

Se også: Alec Baldwin kommenterer ulykken som drepte Halyna

Alec og Hannah står overfor to tiltaler, slik at juryen kan avgjøre hvilken som er mest passende, forteller aktoratet til CNN.

Dersom de blir funnet skyldig vil det kun være for én av tiltalene. I hvert av tilfellene vil straffen bli opptil 18 måneder i fengsel, så vel som en bot på 5000 dollar (49 707 kroner).

En av tiltalene inkluderer dog bruk av våpen, og hvis de blir funnet skyldig for dette kan straffen være opptil fem år i fengsel.

Advokatene til Alec Baldwin og Hannah Gutierrez-Reed insisterer dog på at de begge er uskyldige.

Alecs advokat Luke Nikas mener avgjørelsen forvrenger Halynas tragiske død, og at den representerer en forferdelig rettsfeil.

Alec Baldwin på settet til Rust (Instagram/alecbaldwininsta)
Alec Baldwin på settet til Rust (Instagram/alecbaldwininsta)

Se også: Svindleren bak Netflix-suksessen får sin egen serie – igjen

«Herr Baldwin hadde ingen grunn til å tro at pistolen var skarpladet – eller at det fantes på filmsettet. Han stolte på de profesjonelle han jobbet med, som forsikret han om at pistolen ikke var skarpladet. Vi vil kjempe mot denne tiltalen, og vi vil vinne,» sier Luke i sin uttalelse.

Uttalelsen fra Hannahs advokater lyder ganske så likt.

«Vi forventet tiltalen, men de tar feil om Hannah – vi forventer at hun ikke blir funnet skyldig av juryen og at hun ikke begikk uaktsomt drap. Hun er emosjonell når det gjelder tragedien, men hun har ikke begått noe kriminelt,» sier Hannahs advokat Jason Bowles.

Aktoratet mener dog at Alec Baldwin og Hannah Gutierrez-Reed handlet uaktsomt.

De påstår at Hannah ikke insisterte nok på Alecs våpentrening, og at skuespilleren selv lot seg distrahere fra treningen.

Halyna Hutchins R.I.P. Filmfotografen minnes i Albuquerque i New Mexico (Mostafa Bassim Adly/Anadolu Agency/Getty)
Halyna Hutchins R.I.P. Filmfotografen minnes i Albuquerque i New Mexico (Mostafa Bassim Adly/Anadolu Agency/Getty)

«Det var lagt opp til våpentrening som skulle vare minst én time, men det ble bare 30 minutter ifølge [Hannah Guiterrez] Reed, som forteller at Baldwin var distrahert og snakket med familien sin på telefonen under treningen,» står det i rettsdokumentene.

Videre står det at hun ikke fulgte sikkerhetsprotokollene som gjelder oppbevaring av ammunisjon.

«Gutierrez Reed var uforsvarlig med sitt ansvar når det gjaldt å sikre våpnene. Hun feilet da det gjaldt å hindre Baldwin fra å gjennomføre farlige og uforsvarlige brudd på sikkerhetsprotokollene ved å peke på mennesker med pistolen og ved holde fingeren på avtrekkeren.»

FBI har ved flere anledninger testet om det går an å avfyre den gjeldene pistolen uten å trykke på triggeren. Konklusjonen er dog at dette ikke er umulig.

Alec på sin side nekter for å ha trykket på avtrekkeren.

Se også: Netflix forsvarer den Squid Game-baserte realityserien etter påstander om skader på sett

Les mer