Hopp til hovedinnhold
Demonstranter protesterer mot drapet på Ahmaud Arbery utenfor tinghuset 8. mai 2020 (Sean Rayford/Getty)
Familien til Ahmaud Arbery protesterer mot drapet på Ahmaud Arbery utenfor tinghuset 8. mai 2020 (Sean Rayford/Getty)

Ahmaud Arbery: Åpent brev fra JAY-Z og Roc Nation til myndighetene

Ahmaud Arbery fortjener en rettferdig rettsak, skriver JAY-Z og advokater for Roc Nation til myndighetene i Georgia. Kort tid ettet ber riksadvokaten om hjelp fra justisdepartementet.

23. februar ble 25 år gamle, svarte Ahmaud Arbery skutt og drept av to hvite menn da han var på joggetur gjennom en forstad utenfor Brunswick i Georgia.

Mennene, Travis McMichael og faren Gregory McMichael, synes Ahmaud så mistenkelig ut.

Moren og faren til Ahmaud Arbery sendte ut dette bildet av sønnen sin etter at han ble drept

Moren og faren til Ahmaud Arbery sendte ut dette bildet av sønnen sin etter at han ble drept (privat)

Gregory McMichael, som satt i bilen mens sønnen utførte drapet, er en pensjonert politibetjent.

Deres nabo William «Roddie» Bryan fulgte med mennene som jaktet på Ahmaud Arbery, og filmet drapet med telefonen. Ifølge politirapporten sa mennene at han hjalp dem å blokkere Ahmaud. Han skal ikke ha ringt 911.

Demonstranter protesterer mot drapet på Ahmaud Arbery (Sean Rayford/Getty)

Demonstranter protesterer mot drapet på Ahmaud Arbery (Sean Rayford/Getty)

På vegne av Roc Nation, skriver JAY-Z og to av hans advokater et brev om Ahmaud Arbery-drapet til myndighetene i Georgia.

– Vi har nå alle sett den urovekkende videoen. Faktaene er her ikke til å ta feil av: Han var ubevæpnet og uskyldig og et offer for hatkriminalitet, står det i brevet.

– Det er derfor vi oppfordrer delstaten Georgia, mens hele verdenen følger med, å sikre at en rettferdig rettsak utføres. [Den] kan kun føre til at begge McMichaels får passende dommer.

– Vi er håpefulle om at en rettsak og dom… I staten som ga oss Dr. Martin Luther King Jr. og var åstedet for det beste og verste innen borgerrettsbevegelsen… Vil vise at ordene til Dr. King er sanne: «Det moralske universets bue er lang, men den bøyer seg mot rettferdigheten.»

JAY-Z & co minner om at William «Roddie» Bryan også må siktes for medvirkning til drap.

Brevet er også signert blant andre Meek Mill og Alicia Keys.

Til tross for drapet på en ubevæpnet mann, tok det 74 dager før Travis McMichael og Gregory McMichael ble arrestert.

Mugshot av Travis McMichael og faren Gregory McMichael, som ble arrestert 7. mai for drapet på Ahmaud Arbery 23. februar (Glynn County Sheriff’s Office)

Mugshot av Travis McMichael og faren Gregory McMichael, som ble arrestert 7. mai for drapet på Ahmaud Arbery 23. februar (Glynn County Sheriff’s Office)

Arrestasjonen skjedde to dager etter at videoen til William «Roddie» Bryan, som viser drapet, lekket til nettet.

– De ble ikke arrestert fordi [myndighetene] så videoen, de ble arrestert fordi vi så videoen, sa faren til Ahmaud Arber til CNN.

Donald Trump sier at han synes opptaket er forferdelig og at saken skal behandles rettferdig. Presidenten legger til at videoen kanskje ikke viser alt.

Kort tid etter at brevet fra Roc Nation ble sendt ut, annonserte riksadvokaten i Georgia, Chris Carr, at justisdepartementet etterforsker måten saken ble håndtert i etterkant av drapet.

Les mer