Hopp til hovedinnhold
ELI ORDNER OPP I LÅ DEN RÄTTA KOMME IN SOM KOMMER PÅ DVD I MAI (SANDREW METRONOME)

– Elegant og spektakulær

I en Stockholm-forstad i 1981, fantaserer 12 år gamle Oskar om hevn, om å være sterk, om å kunne knerte folk som plager ham. Livet forandrer seg da han treffer Eli, en skrøpelig, pen jente.
Hun er annerledes. Hun tåler ikke sollys. Hun må bli invitert før hun går inn i et rom. Det er hemmelig hvor hun bor. Eli gjør at Oskar opplever kjærlighet for første gang. Og får hevn.

Tøft?

Den svenske vampyrfilmen Låt den rätte komma in, som er basert på romanen med samme navn, kan minne om fjorårets Twilight, men hadde premiere noen måneder før den amerikanske.

Variety skriver at bransjen i USA nå ser til Skandinavia når det kommer til horror.

Norske Død snø har blitt solgt til 48 land, begge Fritt vilt-filmene og Rovdyr får lekker oppmerksomhet, den finske grøsseren Sauna har fått amerikansk distribusjon, mens på årets Cannes skal danske Lars von Trier vise sin onde Antichrist.

Låt den rätte komma in-billettsalget på 50 millioner kroner er globale peanøtter (eller solsikkefrø) sammenlignet med Twilights 2,6 milliarder, men imponerende for et skandinavisk prosjekt.

Iallefall nok til at den ble fanget opp av Hollywood-dressenes radar.
Dessuten slo den Twilight på hjemmebane når det kommer til kritikk.

Washington Post gir den fire av fire stjerner, med adjektiver som «elegant», «bemerkelsesverdig» og «spektakulær», mens Chicago Tribune er like rause med karakteren. «Usedvanlig bra laget». «Denne filmen er fabelaktig.»

(Twilight må nøye seg med henholdsvis 3 og 2,5 stjerner. I Norge fikk Låt den rätta 5 i Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen.)

Filmer uten engelsk dialog blir sjeldent kioskveltere i USA, hvor få er vant til å lese tekster, så en amerikansk versjonen av Let The Right One In er på vei.

Da det ble annonsert at Matt Reeves, regissøren av monsterfilmen Cloverfield, skulle få jobben, fortalte den svenske regissøren Thomas Alfredson til Moviezine at han var skeptisk.

– Remakes burde lages av filmer som ikke er veldig gode, det gir deg sjansen til å fikse det som har gått galt. Jeg er veldig stolt av min film og synes den er flott, men det kan være amerikanere har en annen mening. For meg vil det være trist hvis den nydelige historien blir gjort om til noe mainstream.

Les også: Norsk snowboardslakt hylles av amerikansk skrekkfilmbibel.

Mens Twilight-bokoppfølgeren New Moon skytes, filmatiseres Hanteringen av odöda i Sverige, også basert på romanen etter Låt den rätte komma in. Nå med zombier som rød tråd.

Traileren til den svenske suksessen:


Romanens forfatter John Ajvide Lindqvist har skrevet manuset.
Fun fact: Kåre Kedebrant alias Oskar har tidligere spilt Emil i Lønneberget på Nya Casinoteatern i Stockholm, mens rollen som Oskar er hans filmdebut. Jobben fikk han gjennom en prøvespilling på skolen. Debutanten Lina Leandersson er Eli, som sendte inn video av seg selv etter å ha lest om castingen på nettet.
La den rette komme inn slippes offisielt på DVD i Norge i mai.

Utlandet elsker Henriette Bruusgaard som scream-queen.

Les mer