Hopp til hovedinnhold

9 av de beste filmene basert på bøker

Hva er den beste bok-til-film-adapsjonen?

LOTR-trilogien, Mean Girls, Shawshank Redemption, After, No Country for Old Men eller kanskje Pride and Prejudice?

730.no-redaksjonen lister 10 fenomenale filmatiseringer av bøker.

Den franske film-mogulen Georges Méliès produserte den første adaptasjon i 1889 med Brødrene Grimms Askepott. Mer enn hundre år senere utvikles det fremdeles haugevis av filmer med utgangspunkt i litterære verk.

Filmene på denne lista har til felles at de overgår bøkene de er basert på.

Her er 9 suverene bok-til-film adapsjoner.

To Kill a Mockingbird (1960/1962)

(Brentwood Productions)

To Kill a Mockingbird eller Drep ikke en sangfugl er en roman skrevet av Harper Lee i 1960. Boken og filmen forøvrig tar for seg et rasesegregert USA gjennom øynene til 8 år gamle Scout Finch. Scout er datter av den høyt respekterte advokaten Atticus Finch, og lillesøster til Jem. Atticus får i oppdrag å forsvare en svart mann – Tom Robinson – som er anklaget for å ha voldtatt en hvit kvinne i Alabama.

I 1961 ble romanen filmatisert av Robert Mulligan, og tjente mer enn seks ganger sitt originale budsjett. Filmen vant tre Oscar-priser samme år, inkludert beste skuespiller for Atticus Finch spilt av Gregory Peck. Tretti år senere ble filmen utvalgt for bevaring i National Film Registry som «kulturelt, historisk eller estetisk betydningsfull kunst».

Også romanen regnes som et av de mest innflytelsesrike litterære verkene i moderne tider.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999/2004)

(Warner Bros.)

Ekte Potterheads vet at Fangen fra Azkaban er den beste filmen i serien. Etter en gedigen suksess med de to første adapsjonene regissert av Chris Columbus, fikk Alfonso Cuarón i oppdrag å adaptere den tredje boken Harry Potter og Fangen fra Azkaban.

Se også: Daniel Radcliffe svarer om å bli med i reboot av Harry Potter

Alfonso og tekstforfatter Steve Kloves blir ofte hyllet for hvordan manuskriptet samsvarer med hendelsesforløpet i boken. I sterk motsetning til Harry Potter og Ildbegeret, som mange omtaler som et togvrak.

Ikonisk scene med Alfonso Cuarón til høyre (Warner Bros.)

Særlig Alfonso ble applaudert for hvordan han greide å skape en betraktelig mørkere stemning i tredje film uten å frastøte den voksende fanbasen. Harry Potter og Fangen fra Azkaban kom på storskjerm mai 2004 og rakte inn hele 797,5 millioner dollar på verdensbasis, noe som gjør HP3 til den mest inntektsgivende filmen i 2004 etter Shrek 2 <3

Filmen ble dessuten nominert til to Oscar-priser, for beste originalmusikk og beste visuelle effekter. Alfonso Cuarón har også regissert Gravity (2013) Roma (2018) og Children of Men (2013).

Fun fact: Alfonso har en liten cameo tidlig i filmen mens Harry møter gjengen på The Leaky Cualdron.

The Godfather (1969/1972)

(Paramount Pictures)

Gudfaren er basert på en roman ved samme navn skrevet av Mario Puzo.

Boken introduserte en rekke italienske ord for engelsktalende publikum. Den inspirerte selvsagt også filmen Gudfaren fra 1972, i tillegg til to oppfølgere. Franchisen omhandler den sicilianske Corleone-familien i New York. Gjengen er notorisk kjent for å drive med organisert kriminalitet under patriarken Vito Corleone. Den første filmen – regissert av Francis Ford Coppala – følger livet til Vitos yngste sønn Michael.

Les også: Lever The Sopranos-filmen opp til hypen?

Etter farens død må Michael ta over som Don (sjef) av mafia-imperiumet. Paramount Pictures var heldige med å tilegne seg filmrettigheter til romanen før den ble populær, for ca. 80 000 dollar.

(Everett Collection)

I 1973 ble Gudfaren nominert til 10 Oscar-priser. Filmen vant tre for beste film, beste skuespiller (Marlon Brando som Vito) og beste manuskript. Gudfaren var et vendepunkt i filmhistorien, og for mafia-sjangeren i sin helhet.

I 1998 ble filmen kåret til den nest beste filmen som har blitt vist på amerikansk kino noensinne, like etter Citizen Kane (1941)

Call Me by Your Name (2007/2017)

Call Me By Your Name
Timothée Chalamet som Ellio og Armie Hammer som Oliver i Call Me By Your Name (Frenesy Film Company)

Call Me by Your Name er en coming-of-age roman av Andre Aciman. Historien skildrer livet til 17 år gamle Elio Perlman som bor med foreldrene i Nord-Italia. Gjennom boken havner Ellio i en sommerflørt med foreldrenes husgjest Oliver, spilt av Armie Hammer.

Boken ble hyllet av kritikerne og vant pris for beste skeiv litteratur i 2007. Dog var det ikke før Willy Wonka selv (Timothée Chalamet) tok på seg rollen som Elio i filmadapsjonen at tallene til romanen skøt i taket.

Les også: Fra kjekkas til kannibal – nå er Call Me by Your Name-stjernen i rehab

«Mystery of Love» fra Call Me by Your Name.

Veteranen Luca Guadagnino regisserte filmen med støtte fra flere internasjonale selskap. Call Me by Your Name kapret til slutt fire Oscar-nominasjoner i 2018. Inkludert beste film, beste originale sang («Mystery of Love» av Sufjan Stevenson), beste manuskript og beste skuespiller for Timmy C.

Fun fact: Timothée – som kun var 22 år gammel på tidspunktet – er den tredje yngste personen til å bli nominert til beste skuespiller.

The Hunger Games: Catching fire (2009/2014)

Josh Hutcherson og Katniss Everdeen (Lionsgate)

The Hunger Games-serien trenger ikke noen nærmere introduksjon.

Franchisen satte i gang BESETTELSEN av dystopiske YA noveller fra 2010-2020. Da første boken endelig ble filmatisert i 2012 var The Hunger Games-serien allerede megapopulær med over 200 000 kopier på trykk, pluss lojale og tildels slitsomme fans på internettet.

Les også: Gjett hvem som spiller skurken i den nye Hunger Games-filmen

Mange mener at første film var mid sammenlignet med oppfølgeren Catching Fire fra 2014. Her er det flere faktorer som spiller inn, men det viktigste omhandler hvem som styrte skuta bak kulissene.

Liam Hemsworth, Francis Lawrence og Jennifer Lawrence (Lionsgate)

Det var Francis Lawrence som tok over for Gary Ross som regissør i andre runde. Førstnevnte gjorde en såpass god jobb at han fikk i oppdrag å regissere resten av trilogien PLUS prequel-en A Ballad of Songbirds and Snakes som kommer ut senere i år.

Francis har også regissert en rekke andre filmer basert på bøker. Blant annet I Am Legend (2007) Water for Elephants (2013) og Red Sparrow (2018) med bestie JLaw.

Normal People (2018/2020)

(Faber & Faber)

Normal People er en roman skrevet av den irske forfatteren Sally Rooney. Boken er Sallys andre roman etter Conversations with Friends, og forteller kjærlighetshistorien til Connell og Marienne.

Normal People ble gjort om til en miniserie (vi gjør et lite unntak lell) i regi av BBC og Hulu i 2020. Og ble årets mest sette BBC Three-serie samme år. I tillegg kapret serien fire Emmy-priser, inkludert beste skuespiller for Paul Mescal og beste regi for Lenny Abrahamson.

Det er mye kosing i Normal People. (BBC)

Se også: Taylor Swift lager TV-serie med manusforfatter til Normal People

I Norge har NRK har rettighetene til serien, og nærmere 400 000 nordmenn tittet innom Connell og Mariannes verden i 2020. Sex selger kanskje fortsatt? Serien fikk nemlig stor oppmerksomhet for sine mange og fyrrige scener. Totalt blir det vist over 40 minutter med NSFW-action. 

Rita Hayworth and Shawshank Redemption

(Columbia)

Rita Hayworth and Shawshank Redemption er en novelle av Stephen King fra samlingen Different Seasons (1982). Filmen har lite med Rita Hayworth å gjøre, foruten at hun er et referansepunkt i filmen. Likevel måtte tittelen forkortes etter at flere misforstod det som en biografi om filmstjernen.

Novellen ble adaptert av Frank Darabont i 1994 som The Shawshank Redemption, og nominert til syv Oscar-priser samme år. Klassikeren har i skrivende stund 9,3 stjerner hos IMDb  – og får stadig flere fans.

Fun fact: Frank Darabont kjøpte filmrettighetene av Stephen King for en sjekk på 1000 dollar, men sistnevnte innløste aldri sjekken.

Stephen King elsket nemlig filmen så mye at han rammet inn sjekken og ga den tilbake til Frank som gave.

The Perks of Being a Wallflower (1999/2012)

(Summit Entertainment)

The Perks of Being a Wallflower er en tidløs fortelling om tenåringsangst og voksesmerter.

Handlingen skildres gjennom utdrag fra dagboken til 15 år gamle Charlie. Unggutten forsøker å navigere sin vei gjennom livet i forstedene i Pittsburgh. Stephen Chbosky publiserte boken i 1999. Tretten år senere tok han på seg regissør-hatten og adapterte bok til film med Emma Watson, Logan Lerman og Ezra Miller (lenge før anklagene) i hovedrollene.

Se også: Ezra Miller erkjenner seg skyldig for grovt innbrudd

Emma – som nettopp hadde avsluttet 10 år med Harry Potter-serien – ga filmen stor oppsving. Samme år som filmen kom ut begynte boksalget nok en gang å blomstre, og The Perks of Being a Wallflower havnet på The New York Times-bestselgerlisten for første gang i 2012.

Ezra Miller i The Perks of Being a Wallflower
Ezra Miller i The Perks of Being a Wallflower (Summit Entertainment)

Filmen yter – gjennom en svært dyktig rollebesetning – litteraturen rettferdighet. The Perks of Being a Wallflower ble en kommersiell suksess etter å ha tjent inn 33,3 millioner dollar, langt over opprinnelig budsjett. Estetikken i scenene gjorde også filmen til en slags kultklassiker for mange Zillenials. Selv husker jeg godt da filmen/boken hadde hele Tumblr-verdenen i sin hule hånd fra 2012-2016.

Stephen Chbosky fortjener dessuten skryt for hvordan The Perks of Being a Wallflower – uten vilje – presterte å bli den tiende mest forbudte boken i USA mellom 2000 og 2009 😌

Andre på listen over kontroversielle/forbudte bøker: The Great Gatsby, American Pscyho, Fifty Shades of Grey, Gossip Girl og selvsagt To Kill a Mockingbird.

Dune (1965/2021)

Zendaya Maree Stoermer Coleman som Chani, Timothée Chalamet som Paul Atreides i Dune (SF Studios Norge/Warner Bros.)
Zendaya som Chani, Timothée Chalamet som Paul Atreides i Dune (SF Studios Norge/Warner Bros.)

Zendaya satte kanskje Arrakis på kartet for enkelte i 2021, men boken Dune skrevet av Frank Herbert i 1965 har lenge blitt regnet som et av de beste og viktigste scifi-verkene gjennom tidene.

Boken omhandler ørkenplaneten Dune og de sammensatte maktforholdene som herjer der. Det eksisterer utallige adapsjoner av boken, fra videospill til filmer og tv-serier. Regissør-legende David Lynch forsøkte seg på en filmatisering i 1984, men den versjonen ble mildt sagt slaktet etter å ha tapt millionvis.


Les også: Warner Bros. saksøkes av Dune-produsent – Christopher Nolan kommenterer


Den nyeste adapsjonen fra 2021 derimot ble en fenomenal suksess, og vant 8 av 10 på Oscar-utdeling i 2022. Det har kanskje noe å gjøre med at regissør Denis Villeneuve angivelig fikk med seg så mange filmstjerner som han bare ville ha.

Vi venter i spenning på Dune: Part 2!

Se også: Her er årets største titler på Netflix

Nyeste saker fra 730.no

Les mer