Hopp til hovedinnhold
(ALLE BILDER: NORDISK FILMDISTRIBUSJON/L. DRIVER/WEINSTEIN) 

8 grunner til å se Quentin Tarantinos «The Hateful Eight»

(ALLE BILDER: NORDISK FILMDISTRIBUSJON/L. DRIVER/WEINSTEIN) 

 

1. Quentin Tarantino!

 

Siden han alltid skriver filmene sine selv, går det går omtrent tre år mellom hver gang han slipper en film. Filmskaperen har i mine øyne aldri laget en dårlig film, selv om Death Proof av mange regnes som noe svakere enn resten av filmografien og Pulp Fiction som regel trekkes frem som hans aller største verk.


Hans nye film er som vanlig i alt annet en svak, og burde i hvert fall gi fans av regissøren valuta for pengene. The Hateful Eight utspiller seg i Wyoming, noen år etter den amerikanske borgerkrigen. Under en fæl snøstorm blir åtte mennesker værfast i en landhandel hvor stemningen, som er alt annet enn god i utgangspunktet, sakte men sikkert forverres, mens spenningen stiger i samme tempo. Mer dialogdrevet enn noensinne referer Tarantino denne gangen mer til sine egne filmer, enn andres.


2.
Samuel L. Jackson!


Han har medvirket i seks av Tarantinos åtte filmer og gjør sin kuleste og kanskje også beste rolle siden Pulp Fiction. Skuespilleren skal også ha en del av æren for at The Hateful Eight ble film, da han var en av de som pushet Tarantino til å lage filmen han på et tidspunkt nektet å lage, rasende over at manuset hadde lekket.


3.
Ultra Panavision 70!


Et format som kort fortalt gir et videre og mer detaljert bilde og skutt på 65mm film får vi servert større og flottere bilder fanget av Robert Richardson. Filmen vises på 70mm filmrull på 100 kinoer verden over (50 av dem i USA) og Cinemateket i Oslo er eneste kino i Norge som har anledning til å vise den. Det skal fortsatt være noen få billetter igjen til noen av ekstravisningene, satt opp på grunn av den enorme pågangen.


De som ser The Hateful Eight på 70mm Roadshow-visningen vil få en noe større opplevelse. Bildene vil være klarere, fargene finere og rett og slett en større audiovisuell opplevelse. I tillegg får du et program i hånden på vei inn i salen. Dette er et fint hefte om The Hateful Eight, med bilder, oversikt over karakterene og fakta om selve filmen. Denne versjonen er litt lengre, med noe mer materiale enn den digitale kinoversjonen og en liten pause midt i. Kanskje mest interessant for filmnerder og die hard Tarantino-fans, men la det være sagt at dette IKKE er en film du ser på laptopen din. Se mer info om format og Roadshow-konseptet ovenfor.


4.
Ennio Morricone!


Tarantino er kjent for sin bruk av musikk og filmene hans har noen av de kuleste sountracksene noen sinne. Disse er som regel en blanding av låter og musikk spesielt komponert til andre store filmer, som han har fått lov til å gjenbruke. Denne gangen fikk han lyst på noe egenkomponert og ringte Morricone, som har komponert fantastisk musikk til filmer som The Good, the Bad and the Ugly, Once Upon a Time in America og Cinema Paradiso for å nevne noen få. Tarantino har brukt musikk fra Ennio Morricone tidligere, men dette altså ting som er komponert til andre filmer. Dette er et samarbeid fansen og Tarantino selv har drømt om lenge. I tillegg til det egenkomponerte finnes biter av musikk Morricone opprinnelig laget til The Thing og The Exorcist II: The Heretic. Alt funker veldig godt til Tarantinos episke, suspensfulle men også intime kammerspill.


5.
Humor, politikk og galskap.

The Hateful Eight er Tarantinos kanskje morsomste film hittil men også hans mest politiske, med en tematikk som dreier seg rundt rasisme i etterkant av den amerikanske borgerkrigen. Et tema som fortsatt er veldig aktuelt. I en av samtalene som speiler denne tematikken sier Samuel L. Jacksons karakter at «the only time black folks are safe is when white folks is disarmed». Det får meg til å tenke et par måneder tilbake i tid, da politiets fagforening i USA truet med å boikotte filmen etter at QT kom med sterke uttalelser mot politivold.

6. Dialogen.

 

7. Jennifer Jason Leigh.

8. The Hateful EIGHT!

Navnet refererer ikke kun til filmens rollegalleri, men også til regissørens egen filmografi. Dette er hans åttende film og noe som dessverre ser ut til å bety at vi kun får to filmer til. Tarantino har nemlig de siste årene gjentatte ganger uttalt at han ikke vil lage mer enn ti filmer, senest i Hollywood Reports årlige Directors Roundtable.


For fans av Tarantino føles det muligens ekstra kjipt å tenke på at han bare har planer om å lage to filmer til, men det kan også bety at han på denne måten unngår å lage en dårlig film. Det er vel lov å håpe at han bare lurer oss, men så kompromissløs og sta som denne mannen virker å være, velger jeg med blandede følelser, å ta ham på ordet. Hans nyeste film vitner i alle fall om en regissør som fremdeles har en ubegrenset kjærlighet, hengivenhet og respekt for film og et enormt talent. Jeg blir sittende igjen med like store forventinger til Quentin Tarantinos neste prosjekt. Hva enn det måtte bli.
 
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer