Hopp til hovedinnhold
GAGALOO I NASHVILLE (UNIVERSAL)

730s pop-panel brekker ned Lady Gaga-albumet – låt for låt

GAGALOO I NASHVILLE (UNIVERSAL)


730s pop-panel har tatt seg en god pause fra offentligheten, men hvis det er én ting som bringer oss sammen, så er det Lady Gaga. En kan nesten si at stjerna fra New York er grunnen til at vi først ble samlet, og da skulle det bare mangle at vi tar en ordentlig titt på det nye albumet. På godt og vondt. 

Joanne er som oppkalt etter 30-åringens avdøde tante, som hun har følt seg knyttet til hele livet. Selv om Joanne døde lenge før Gaga ble født. (Lady Gaga er også oppkalt etter henne, monstermors fulle navn er Stefani Joanne Angelina Germanotta.) 

Albumet er produsert av Lady Gaga, Mark Ronson og Bloodpop, med innslag fra Florence Welch (Florence & The Machine), Josh Homme (Queens of the Stone Age), Kevin Parker (Tame Impala), Beck, Father John Misty, Emile Haynie, RedOne og country-låtskriver Hillary Lindsey.

Her er pop-panelets forhold til Lady Gaga, kort oppsummert: 

Erlend: – Gaga er basically 2000-årets popkulturgudinne, vi hadde ikke vært nært like forventningsfulle som vi er idag uten henne. <3 Gaga 4 life <3

Christer: – Gaga er en av de ytterst få artistene der man blir fascinert, uansett hva det er de gir ut. Hun er en av de store, og ingen kan ta fra henne plassen hun har tatt i popindustrien. <3

Stian: – Når en popgudinne som Gaga velsigner livet ditt som en usikker 16-åring – da er man ikke annet enn heldig. Jeg har vært Gaga for Gaga siden 2008 og det finnes ingen annen artist jeg ser mer opp til. Jeg kunne skrevet en bok i Harry Potter-tjukkelse om hvorfor jeg elsker henne, men jeg skal spare dere for det. Forventningene for dette nye albumet har vært alt fra skyhøye til langt nedi grøfta, så dette blir spennende.

Krister: – Har ei fortid som skamløst bygde-monster. Nå går det dessverre ikke så mye i Gaga. Må i så fall bli på tredemølla med Spotify i private mode.

Janne: – Som ung og usikker jente ble jeg sjukt inspirert og motivert av Lady Gaga. Har sovet ute i tosifret antall minusgrader for henne, og fått en haug med venner i samme slengen. «Bad Romance» er verdens beste poplåt.

Okei, la oss bare komme i gang. Her er Joanne låt for låt med pop-panelet: 

«Diamond Heart»

Erlend: – Okei jeg elsker denne låta, gi oss en radioremix ft. Kesha.

Christer: – Madonna, er det deg som sitter der og traller med gitaren din? Litt svak albumstart for min smak.

Stian: – Asså. Asså! ASSÅ! Hun åpner albumet med å rive av meg håret og jeg er ikke litt sint engang. Neste singel, por favor!

Krister: – Bra åpning. Får meg til å føle meg ung (?) og fri. Tror andre glasurbarn på søk etter et larger than life-liv kan relatere.

Janne: – Fin nok, men blir for Madonna-vibes for meg. Corny tekst hjelper ikke heller.

«A-YO»

Erlend: – Jeg LOVER denne vokser på deg.

Christer: – Har potensiale, men kommer seg liksom aldri ut av andre gir – og jeg trenger at vi i hvertfall går opp i tredje.

Stian: – «MANiCURE» 2.0? Morsom låvefest-tune! Soundtracket mitt på harrytur i Mysen.

Krister: – Da jeg først hørte denne låta live på Nashville Budlight ejålelåle, mista jeg all håp for det nye albumet. Nå, satt i kontekst, kan jeg se at den er morsom.

Janne: – 🙁

«Joanne»

Erlend: – #spoiler: Gaga visste hele tiden hvor Joanne skulle.

Christer: – Så simpel, men allikevel så sårbar og delikat. Dette her liker man!

Stian: – Herregud, rett i hjarterota. Ny-ny-nydelig <3

Krister: – Det er ikke ofte jeg blir bergtatt av låter, men dette refrenget got me like AHHHHH<3 *tears in my eyes*. Får vi en remix til klubben, som med Adeles «Set Fire To The Rain»?

Janne: – En av de fineste låtene hun har skrevet, handler om tanten som døde flere tiår før Gaga ble født. Sårbart, forsiktig og uten Gaga-gauling. Elsker den.

«John Wayne»

Erlend: – Jeg vet ikke hva som skjer men det ser ut som parykken min har blitt nappet fra meg?

Christer: – Til å være en låt som handler om å bytte ut bygutten med en villmann, så er denne ganske tam? Meh?

Stian: – Jeg trodde ikke jeg hadde flere hårrøtter igjen etter «Diamond Heart», men her river hu ut de siste.
For en JAM! Lillesøstra til «Mary Jane Holland» fra ARTPOP (tilgjengelig hos iTunes).

Krister: – Som alle mine forhold: Et rasende, vilt, fresende tog mot en murvegg. 🙂 Her sparer vi ikke på cowboy-referansene.

Janne: – De første ti sekundene er råbra, så går det nedover. Skuffende refreng.

«Dancin’ in Circles»

Erlend: – Her ble det hett i headsettet gitt.

Christer: – Sykt imponerende å få en reggae/ska-låt til å føles som en helt naturlig del av albumet ditt. En av de sterkeste låtene på albumet!

Stian: – *Dedikerer et album til sin avdøde tante* *Har en hel sang om underlivsstimuli*

Krister: – En av låtene jeg hadde skikkelig forhåpninger til skulle redde hele Joanne, men det går litt i ett.

Janne: – Handler 100 % om fingring. Liker den, hun høres ut som Gwen Stefani og Lana Del Rey blandet med Gaga. Co-skrevet med Beck, som Gaga er blodfan av.

«Perfect Illusion»

Erlend: – Om noen covrer denne på The Stream så skal jeg love å ha den på repeat når jeg sover.

Christer: – Syns denne var litt sytete når den kom ut, men den har vokst noe innmari på meg. Gir fullstendig mening nå som jeg har hørt hele albumet, riktig førstesingel.

Stian: – Skuffelsen var stor da denne først kom ut, men nå har jeg sett lyset og den klaffer så insane bra med resten av albumet!

Krister: – Trodde det MGP-tunge refrenget skulle ta knekken på meg. Sjukt høylytt og gnålete først, men etter å ha sett videoen liker jeg’n. Vil også rulle rundt i ørkenen i epilepsi-flombelysning.

Janne: – Har et hat/elsk-forhold til denne. Akkurat nå er jeg på elsk-siden, men det skifter fort.

«Million Reasons»

Erlend: – Når jeg skulle skrive «Million Reasons» så skrev jeg «Million Grammys», lurer på hvorfor :/

Christer: – Tar ca. to sekunder, så har man denne stuck på hjernen og vræler med av full hals. Føler den i hjerteroten, og det kjennes godt!

Stian: – Jeg har en million grunner til å elske denne sangen. Ferdig snakka <3

Krister: – Fin, hjerteskjærende og trist og alt det der – men jeg kjeder meg litt. Hoppa alltid over de fine balladene til Spice Girls også.

Janne: – Million Grammys, sier fansen. Balladene er de beste på Joanne, og denne er topp 3 for meg. Relatable as fuck, håper den blir neste singel. 

«Sinner’s Prayer»

Erlend: – Denne låta er litt som å skrive feil BankID 3 ganger så du må ringe banken for å åpne den igjen. 

Christer: – Synden var å ta denne med på albumet. Slutten av bridgen føles ut som om den skal gå videre inn i introsangen til Thomas Toget??

Stian: – Etter 7 solide låter, så skulle det vel bare mangle med ei lita tissepause.

Krister: – Liker at hu synger om den enkle søstra si. He-he.

Janne: – Denne var finere live i Nashville, og DET er en setning jeg aldri hadde trodd jeg skulle si. Neste…

«Come to Mama»

Erlend: – Om Contrazt synger denne på Stjernekamp en gang så kan jeg garantere at de vinner.

Christer: – Er dette en julesang? Føler jeg ser på en klein julefilm på TV3, forstår ingenting. Bare… Nei.

Stian: – Min egen mama hadde elsket denne. Hun forguder Lasse Stefanz, så there’s that. ¯_(ツ)_/¯

Krister: – Dette var litt rai rai danskebåt. Skjønner jo at det er et godt budskap i bunnen her, men… Skal introdusere denne for bestemor.

Janne: – Nope. Er dog så jævlig at jeg liker det litt.

«Hey Girl»

Erlend: – Bye girl lol.

Christer: – Skjønner ikke helt hvor denne kom fra, eller hvordan den skal passe inn på albumet, men jeg er alltid her for Florence-features. <3

Stian: – Skuffet over at dette ble sluttresultatet av to ikoners samarbeid. Men stemmene deres i samme låt er fortsatt en fryd jeg aldri trudde jeg skulle få oppleve.

Krister: – Kan vi si at dette er hvor R&B møter cøntry? Denne låta med Florence er deilig!!

Janne: – Vil bare glemme at denne eksisterer. Tenk at to så store stjerner kan levere noe så middelmådig 🙁

«Angel Down»

Erlend: – Ikke noe vondt å si om en låt som dette <3

Christer: – Hvorfor er «Grigio Girls» et bonusspor, også får denne være med på standardversjonen?

Stian: – En 3-låters tissepause senere og vi er back on track. Fin ballade med sårbar tekst, men tror den kunne vært enda mer 10/10 som en popbanger. RedOne co-skrev den tross alt.

Krister: – Ok, synger a om seg selv eller tanta si nå??? En fallende popstjerne engel. :’(

Janne: – Fineste låten på hele albumet. Handler om Trayvon Martin-drapet og alt som er galt i verden. Nyyydelig produksjon, jeg begynte å grine. Håper den får musikkvideo.


Konklusjon:

Erlend: – Rekalibrer forventningene mot countrymusikk, så kan dette nytes av alle, det er mye mer modent og tekstfokusert! Vi liker alle Bad Romances, men det kommer nok flere av de og <3

Christer: – Å gi ut et album som Joanne, og å stå på sitt uten å la fansen eller markedet styre retningen man går i, det fortjener massiv respekt. Samtidig som denne sjangeren langt unna det jeg vanligvis hører på, så merker jeg at absolutt ikke har noe imot å høre på det. Tvert imot, Joanne har mange sterke låter; men alt i alt så føles det litt tamt.

Stian: – Som sagt, så er Gaga min, hands down, absolutte favorittartist, men jeg ble mildt sagt bekymret når jeg fikk vite at hun skulle gå denne retningen. Men jeg finner meg selv positivt overrasket. Gaga får det til å funke – og dette albumet har gitt meg noen jams jeg kommer til å høre i hjel i tiden fremover. Det skal også sies at det står respekt av å lage albumet hun selv vil lage, uten å bry seg om massene. Godt noen kan være vår Shania Twain når Shania Twain ikke klarer å være Shania Twain selv.
Kort sagt; Ikke hennes beste album, men Joanne er uhyre gjennomført! Og de 7 første låtene gir liv og velsignelser til mitt skeive hjerte <3

Krister: – Tror ikke jeg blir å gønne Joanne på mølla i nærmeste framtid, men jeg synes det er Gagas mest gjennomførte album hittil. Selv om mange nå tenker «la andre gjøre Vikingarna», tror jeg vi vil applaudere henne for Joanne om noen år. For første gang klarer Gaga å følge en rød tråd gjennom et helt album. Så kan man synes hva om man vil om den røde tråden. 😉 Gleder meg til Superbowl.

Janne: – Gøy at Gaga gjør noe helt nytt, og det er heldigvis mindre haraball enn forventet. Balladene er de beste, og jeg er glad for at hun tør å lage den musikken hun selv vil. <3 The Fame Monster er fortsatt min personlige favoritt, men jeg tror enkeltspor fra Joanne kan leve lenge. 

Se også: Pop-panelet om Taylor Swift

Nyeste saker fra 730.no

Les mer